Újságíró-találkozó ÁrkosonEgyüttműködnek a szakmai szervezetek

2019. december 9., hétfő, Közélet

Többszöri egyeztetés után pénteken együttműködési megállapodást kötött a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) az Árkoson tartott újságíró-találkozón. A székelyföldi szervezet az alkalomból a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével is együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy a sajtó eszközeivel közösen szolgálják a Kárpát-medencei magyarság alapvető céljait.

  • Beke Tivadar István lelkipásztor bemutatja a zabolai református templomot. Huszár Szilamér felvétele
    Beke Tivadar István lelkipásztor bemutatja a zabolai református templomot. Huszár Szilamér felvétele

Bedő Zoltán, a találkozót szervező SZMÚE és a MÚRE októberben megválasztott új elnöke, Szűcs László utóbbi szervezet gyergyószárhegyi tisztújító közgyűlésén már aláírt egy együttműködési szándéknyilatkozatot, a megállapodás szövegét ellenben Árkoson véglegesítették. Eszerint „a két szakmai szervezet önazonossága feladása nélkül együttműködésével elő kívánja segíteni a publicisztikai alkotó munkát, támogatja a társadalmi elismerésre jogosult, közérdeket szolgáló újságírói tevékenységet, védi a sajtóban dolgozók jogait, alkotói szabadságát és emberi méltóságát”. Mindkét szervezet kiáll a sajtószabadság érvényesülése mellett, határozottan fellép a nyilvánosságot korlátozó törekvések, valamint a nyilvánossággal való bármilyen visszaélés ellen és az ilyen jellegű ügyekben is együttműködik. A megállapodást Bedő Zoltán és Szűcs László írta alá, a délvidéki szervezettel kötött megállapodást Bedő Zoltán és Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke látta el kézjegyével.

A háromszéki, csíkszeredai, marosvásárhelyi, bukaresti, zentai és újvidéki újságírókból álló csoport meglátogatta az árkosi Szentkereszty-kastélyt és a kápolnát, az örökösök részéről Jankovich-Bésán Endre András fogadta a találkozó résztvevőit. Elmondta, a kastély jogi helyzetének tisztázatlansága miatt egyelőre nem tudják felújítani a műemlék épületet, de a család szándékában áll a korábbi rendeltetéséhez hasonlóan művelődési célra működtetni a kastélyt, és oktatásban is gondolkodnak. Szombaton orbaiszéki kirándulás szerepelt a programban, Gelencén Palkó Ilona templomgondnok ismertette a Szent Imre műemlék templom és a falfestmények történetét, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban Pozsony Ferenc múzeumalapító, néprajzkutató, egyetemi tanár mutatta be a 20. századi zabolai székely gazdacsaládról, az erdélyi szászok kulturális örökségéről szóló időszakos kiállítást, a nemrég restaurált festett bútorok – szintén időszakos – tárlatát, valamint a múzeum alapkiállítását a csángó hozományról. A felújított zabolai református templomban Beke Tivadar István beszélt a templom történetéről, majd az újságírók a zabolai Mikes-kastélyba látogattak, ahol a szombatra szervezett karácsonyváró rendezvény okán a kastélykert megtelt kisgyermekes családokkal, a nagyobb gyermekek pedig a rendezvényteremben vettek részt kézműves-foglalkozásokon, de volt élő zene és karácsonyi vásár is. Kora délutánig már több mint négyszázan léptek a kastély udvarára, a környéken parkoló gépkocsik rendszáma szerint a szomszédos megyékből is érkeztek látogatók.

Csomakőrösön ifj. Bende Tamás református lelkész kalauzolta a média képviselőit a művelődési házban berendezett, két esztendeje felújított Csoma-emlékszobában és a közelben lévő Csoma-emlékházban, amelyben egy 18–19. század fordulóján élt orbaiszéki katonarendi család lakberendezése látható, a kiállítás hűen ábrázolja azt az állapotot, ami a Kőrösi Csoma Sándor életében jellemezte az orbaiszéki emberek életterét.

Az újságíró-találkozó (melyet Kovászna Megye Tanácsa támogatott) közös vacsorával ért véget. A távolabbról érkezők közül többen először jártak Háromszéken, ők úgy búcsúztak, még visszajönnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1767
szavazógép
2019-12-09: Sport - :

Hosszú Katinka megállíthatatlan volt Glasgow-ban (Rövidpályás úszó Európa-bajnokság)

A Glasgow-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Hosszú Katinka arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig bronzérmet nyert 200 méter pillangón. Hosszú ezt követően sem lassított, ugyanis első lett 100 méter vegyesen, majd 200 méter vegyesen utasított mindenkit maga mögé. Lobanovszkij Maxim bronzérmet ünnepelhetett 50 méter gyorson, Szabó Szebasztián ezüst­érmet szerzett 50 méter pillangón, Késely Ajna pedig bronzot 400 gyorson.
2019-12-09: Közélet - Fekete Réka:

Szeretetajándék időseknek

Ajándékozz meg egy idős személyt és beszélgess vele az utcán, az állomáson, a kórházban, az orvosi rendelőben, az iskolában, az óvodában, a templomban, a munkahelyeden, az autóbuszon, a vonaton, a tömbházban vagy éppen a családban – ezzel a felhívással hirdeti a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekjóléti és családsegítő szolgálata a december végéig tartó szeretetprogramját. Az egyéni és csoportos résztvevők között jövő februárban nyereményeket sorsolnak ki, a szerencsések kétnapos ingyenes kirándulást nyerhetnek.