Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rekorddeficit

2019. december 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több mint 14 milliárd euró volt az ország külkereskedelmi hiánya az év első tíz hónapjában, ami több mint kétmilliárddal nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában.

  • Fotó: Stiri pe surse
    Fotó: Stiri pe surse

A statisztikai intézet adatai szerint a kivitel 58,178 milliárd euró volt, míg a behozatal 72,201 milliárd euró, előbbi 1,7, utóbbi 4,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. A gépek és felszerelések képezik az export-import tevékenység legnagyobb hányadát (az export 47,3 és az import 37,2 százalékát), de jelentős az iparcikkek kereskedelme is (31,9 százalék az export és 30,5 az import terén). Románia közel négymilliárd euró értékben exportált élelmiszert és élő állatot, ezzel szemben az import azonban 5,5 milliárd euró volt. Egyedül a szállítóeszközök és -felszerelések tekintetében pozitív a kereskedelmi mérleg, ebben a szektorban 27,502 milliárd eurós kivitelt összesítettek, a behozatal 26,857 milliárd euróra rúgott.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 51
szavazógép
2019-12-11: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Vásárfia Szántóéktól (Magánvállalkozás)

Nincs vásár – legyen az falunap vagy éppen karácsonyi sokadalom – vásárfia nélkül. Márpedig az igazi vásárfia a hagyományos mézeskalács. Manapság ugyan bővült az ilyen jellegű választék, a tükrös szív, vagy éppen a baba alakú finomság azonban megtartotta régi státuszát. Nem is hiányzik a mézes pogácsás stand egyetlen valamirevaló vásárból sem, ám a mézeskalácsos dinasztiák, ahol több nemzedéken át ez a fő foglalkozás, bizony ritkaságszámba megy. Nemrég egy ilyen kézdivásárhelyi család, Szántóék otthonába és műhelyébe látogattunk el.
2019-12-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gazdag magyarok

Az előző évekhez hasonlóan tíz magyar nemzetiségű üzletember került fel a Capital gazdasági lap által összeállított leggazdagabb 300 romániai vállalkozó listájára.