Belföldi hírek

2008. szeptember 20., szombat, Belföld
Ülésezik az SZKT

Várhatóan megszavazza az RMDSZ választási programját szombaton Marosvásárhelyen a szervezet ,,miniparlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa — nyilatkozta Markó Béla szövetségi elnök. A programot előzőleg tegnap a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa is megvitatta, de az SZKT-é a végső szó. Lakatos Péter képviselő, a programszerkesztő bizottság elnöke szerint a dokumentum megfelel egy kormányprogram feltételeinek is, ha az RMDSZ ismét kormányzati szerephez jutna. Mint mondta, a szövetség az autonómia és a modernizáció feladataira helyezi a hangsúlyt, szeretné a fejlesztési régiókat átszervezni, tekintettel arra, hogy a jelenleg megrajzolt régiók nem kedveznek Székelyföld fejlődésének. Tegnap ugyancsak Marosvásárhelyen összeült a Szövetségi Állandó Tanács, és 90 százalékban véglegesítette az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeinek listáját.

Esélytelen az MPP?

A Magyar Polgári Párt ,,kétségbeesett helyzetben van", semmi esélye nincs a választásokon — vélekedett Markó Béla, aki azt is kifejtette, ,,bizarr" az, hogy egy pártelnök függetlenként jelöltesse magát. ,,Az elmúlt időben nincs párbeszéd köztünk és az MPP között. Szerintem kétségbeesett helyzetben vannak, mivel mi megpróbáltunk segítséget nyújtani nekik. Nem érdek nélkül akartunk segíteni egy ellenfelet, egyszerűen úgy gondoltuk, hogy így erősebb parlamenti csoportunk lenne. Ők azonban nem fogadták el ajánlatunkat, de időközben rájöttek, hogy az RMDSZ nélkül semmi esélyük sincs" — nyilatkozta Markó. Hozzátette, azt tanácsolná az MPP-seknek, hogy ,,álljanak kicsit félre, jól gondolják át és elemezzék a helyzetet", és azután döntsék el, hogy mit kell tenniük.

Sztrájkra készülnek az egyetemisták

Sztrájkot hirdetnek az egyetemisták, ha nem kapnak kétszer nagyobb ösztöndíjat. Jelenleg ugyanis 220 és 350 lej közötti az egyetemisták érdemösztöndíja. A magasabb ösztöndíjak mellett 10 százalékkal nagyobb szállástámogatást szeretnének kapni a diákok.

,,Lefokozzák" a Băneasa repteret

A fővárosi Băneasa repülőteret a jövőben csupán üzleti utakat lebonyolító kisgépek fogadására és repülőgép-javításra használják, jelentette ki a kormányfő, aki felkérte Ludovic Orban szállításügyi minisztert, hogy indíttassa el a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket. Călin Popescu Tăriceanu azzal indokolta a döntést, hogy a Băneasa repülőtér nem csak komoly zajszennyezés forrása, de veszélyforrás is a környék lakosságára nézve, ugyanis a város terjeszkedése miatt már annak belterületére került, ami ellentmond az általánosan elfogadott biztonsági szabályoknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2008-09-20: Közélet - x:

Botrány a kolozsvári katolikus gimnázium megszüntetése miatt

Nem csillapodnak a kolozsvári katolikus gimnázium megszüntetése nyomán felkorbácsolt kedélyek, a diákok szülei továbbra is a felekezeti iskola visszaállítását követelik, noha az adminisztratív lépést az illetékesek az alacsony gyermeklétszámmal és pénzhiánnyal indokolták.
2008-09-20: Közélet - Farcádi Botond:

Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? (S. Sebestyén József: adatbázis szükségeltetik)

Egy olyan térinformatikai adatbázis elkészítése nélkül, amely átfogó képet ad a település állapotáról, épülő, közösségi tereiről tartalmaz adatokat, nem lehet jó városrendezési tervet készíteni ― vallja S. Sebestyén József, a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa. Az építész gyakorta megfordul Sepsiszentgyörgyön, a Háromszéknek eddigi tapasztalatairól beszélt, hangsúlyozva: a jó településrendezéshez mindenekelőtt alapos és átfogó ismeretanyag szükséges, ezt szolgálná a felleltározás is.