A matcha tea az új kávé? /X/

2019. december 14., szombat, Életmód

Nagyon trendi dolognak számít manapság a tea, ami amellett, hogy rendkívül finom ital, fogyasztása a szervezetünkre is számos pozitív hatással van. Többek között antioxidáns és fertőtlenítő hatással rendelkezik, emellett megnyugtat és segít a stresszoldásban. Az egészséges életmód hívei tisztában vannak azzal, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mennyire elengedhetetlen, és ha nem csak vizet szeretnénk inni, akkor a zöld teákat is bevethetjük az ügy érdekében. A zöld teák koronázatlan királya a matcha tea, mely végre hozzánk is megérkezett.

Mi a matcha tea?

A matcha tea egy különleges zöld tea, mely Japánból származik. Míg a legtöbb esetben a teafüvet forrázzuk, addig a matcha tea esetében a porrá őrölt tealevelekből készítjük el az italt. Hagyományosan kétféleképpen fogyaszthatjuk, hígabb vagy sűrűbb változatban. A tea színe jellegzetesen erős zöld, amit a termesztési eljárásnak köszönhet: szedés előtt a teacserjéket árnyékban nevelik, és a növény a napfény hiánya miatt nagyobb mennyiségű klorofillt kezd termelni. Fermentálás után porrá őrlik a leveleket, és már fogyasztható is.

Miért igyunk matcha teát?

Teát fogyasztani nem csupán azért érdemes, hogy oltsuk a szomjunkat, hanem az egészségünkre gyakorolt rengeteg jó hatása is hasznunkra válik. A teák antioxidánsban gazdag italok, különösen igaz ez a matcha teára. Kiváló minőségű teacserjéből készül, ennek köszönhetően vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, valamint polifenolokat is tartalmaz. Több kutatásban kimutatták már, hogy a polifenolok megvédik a szervezetünket a rákos megbetegedésektől, és a szívbetegségek elleni védelemben is rendkívül nagy hasznuk van.

Tea vagy kávé?

Készült kutatás arról, hogy a reggeli ébredésben a kávé vagy a tea segít-e jobban. Egy csésze teában 40 milligramm koffein található, míg egy csésze kávéban jellemzően ennek minimum a duplája.

Azt hihetnénk, hogy az adatok alapján egyértelműen a kávé került ki győztesen, de ez csak részigazság lenne. A vizsgálatban résztvevőket az italuk elfogyasztása után megkérdezték, hogy mennyire érzik ébernek magukat. Az eredmények szerint nagyjából egyforma adatok jöttek ki. Viszont amikor a teából ugyanannyi koffeint vittek be, mint kávéból, akkor a tea került ki egyértelműen győztesen.

Mivel a matcha tea egész levelét feldolgozzák az több koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea de kevesebbet, mint a kávé, ráadásul a koffein lassabban szabadul fel a véráramban így hosszabban tart a hatása. A rendszeres matcha tea fogyasztók állítása szerint, a matcha tea olyan állapothoz segíti őket, melyben éberek, ugyanakkor nagyon nyugodtak is. A napi utolsó csésze matcha teát magas koffeintartalma miatt lefekvés előtt legfeljebb 6 órával javasolják elfogyasztani.

Ha még neked sem sikerült döntened, hogy a kávé a jobb számodra, vagy a tea, keresd fel az M Matcha oldalát, ahol további információkat találsz, melyek segítségedre lesznek ebben a döntésben. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 525
szavazógép
2019-12-13: Autóvilág–Technika - :

Ismerjük meg kicsit jobban a Knauf MPN Plus 037 ásványgyapot sajátosságait /X/

Amennyiben a hőszigeteléssel kapcsolatos kivitelezési munkák során könnyen kezelhető és felhasználóbarát ásványgyapotra van szükségünk, akkor a Knauf MPN Plus 037 mindenképpen szóba jöhet a lehetséges opciók között.
2019-12-16: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Jótékonysági est
Dalban elmondott Radnóti-estre hívja az érdeklődőket a két előadó, Tulit Éva és Szilágyi Zsolt Herbert december 17-én, kedden 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. A jótékonysági est bevételét a Napkapu-projekt keretében csemetevásárlásra fordítják a szervezők. Bővebben a napkapu.info honlapon.