Egykori villája előttSzobrot állítottak Kratochvil Károlynak

2019. december 17., kedd, Magazin

Kratochvil Károly (1869–1946), a legendás Székely Hadosztály parancsnoka, vezérkari ezredes, tábornok egykori háza előtt, Balatonszepezden felavatták a katona bronz mellszobrát, Blaskó János alkotását pénteken.

  • Fotó: Honvédelem
    Fotó: Honvédelem

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára avatóbeszédében kiemelte: a mai honvédek sokat tanulhatnak Kratochvil Károlytól, ki állhatatosságának és céltudatosságának köszönhetően hazahozta ezredét a front és a Monarchia összeomlása után. Bár fel kellett adnia a harcot, a magyar lelkekben elért győzelme vitathatatlan – fűzte hozzá. Felidézte, hogy Kratochvil Károly édesapja, Kratochvil József 1848-ban honvédtüzérként harcolt a magyar szabadságharcban. Rátermettségét bizonyítja, hogy folyamatosan haladt felfelé a ranglétrán, a császári-királyi hadseregben tiszti rangot kapott, az 1866-os custozzai csatában már századparancsnokként harcolt.

Kratochvil Károly a családi hagyományt követve katonai pályára készült, emellett pedagógusként is tevékenykedett. 1909-től a Habsburgok magyarországi főhercegi ága gyermekeinek nevelését irányította. 1914-ben saját kérésére osztották be a nagyváradi 4. honvéd gyalogezredhez és az 1918 végén létrejött Székely Hadosztály élén is bátorságról tett tanúbizonyságot. 1923 és 1924 között a Hadtörténelmi Múzeum igazgatója volt, élete utolsó éveiben Balatonszepezden találta meg nyugalmát – mondta Németh Szilárd.

Kratochvil Károly vezette azt az első világháború végén szerveződött katonai alakulatot, amelynek célja Erdély és Székelyföld megmentése volt, mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Balatonszepezden annak a Kratochvil Károlynak állítunk emléket, aki a legszebb példát mutatta önfeláldozásból és hazaszeretetből, aki a legképtelenebb körülmények között törekedett csapatai felfegyverzésére, megpróbált igazodni a koránt sem egyértelmű politikai viszonyokhoz, miközben egy cél vezérelte, Erdély védelme – tette hozzá.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, Kratochvil Károly sokat tett azért, hogy Magyarország ma szabad, erős, büszke európai országként élhessen. Ha a múlt hőseit nem feledjük, mindig lesznek újak – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-12-17: Élő múlt - :

Gazda Árpád: „Nem hittük harminc éve, hogy Ceaușescu koporsójába verjük a szögeket” (2.)

Az 1989-es decemberi temesvári események „koronatanújával”, Gazda Árpáddal, a Magyar Távirati Iroda jelenlegi kolozsvári tudósítójával készített, a Főtér portálon megjelent nagyinterjú második részét közöljük.
2019-12-17: Magazin - :

Antall Józsefről szóló könyvet mutattak be

Bemutatták Kónya Imre, a Boross-kormány egykori belügyminisztere Antall Józsefről, a rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott magyar kormány miniszterelnökéről szóló könyvét múlt szerdán Budapesten.