Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A román államfő nem kér Orbán Viktor víziójából

2019. december 17., kedd, Belföld

Klaus Iohannis államfő az egységes Európai Unió híve, ezért nem támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek szerinte újabb törésvonalakat nyitnának az unióban. A román elnök keddi sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök Temesváron elhangzott beszédére reagált ezzel a kijelentéssel, melyben Orbán Viktor jelezte: Magyarország készen áll, hogy a szomszédjaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát.

„Én az Európai Unióért szállok síkra, nem más entitásért, amelyet kisebb léptékben és közelebb hoznánk létre. Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kellene megnyitnunk az EU-ban, ellenkezőleg: mindannyiunknak azon kellene lehetőségeinkhez mérten dolgoznunk, hogy eltüntessük a létező törésvonalakat” – magyarázta fenntartásait az államfő.

Iohannis kifejtette: továbbra is elkötelezett híve lesz a történelmi gyökerű, Kelet és Nyugat között létező, az egykori vasfüggöny nyomvonalán húzódó törésvonal felszámolásának. Úgy vélekedett, hogy enyhébb mértékben ugyan, de különböző álláspontok figyelhetők meg az EU-ban Észak és Dél között, és szerinte ez ellen is tenni kell.

„Nem fogok soha részt venni az EU-n belüli részentitások létrehozásában, amelyek újabb törésvonalakat nyitnának. Ez egy olyan megközelítés, amelyet én nem fogok támogatni” – szögezte le az elnök.

Iohannis az Egyesült Államok új bukaresti nagykövete, Adrian Zuckerman megbízólevelének átvétele alkalmából válaszolt az újságírók aktuálpolitikai kérdéseire. Ezek sorában reagáltatták Orbán Viktor beszédére, amely az 1989-es forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett temesvári gálaesten szombaton hangzott el.

A kormányfő akkor arról beszélt: Magyarország ki akar törni abból a helyzetből, hogy Európa második vonalába tartozik, azon európai országok egyike akar lenni, ahol a legjobb élni: a legkorszerűbb technológiával akar termelni, és a világ egyik legbiztonságosabb országa akar maradni. Ezt a célkitűzést a szomszédos államokkal együtt könnyebb elérni, mint egyedül – mondta még, hozzátéve: nagyszerű esélyt lát arra, hogy a jövőben románoknak és magyaroknak közös céljaik lehessenek.

A kormányfő beszédében azt nevezte meg egyik legfontosabb céljaként, hogy Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen, ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkások, sőt, ahol az okoz majd fejtörést, hogy mit kezdjenek a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal. „Ha együttműködünk, ez lehetségessé válik, és ez lesz az új európai realitás” – mondta Orbán Viktor a temesvári forradalom 30. évfordulóján.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1157
szavazógép
2019-12-17: Közélet - Fekete Réka:

Gyermekközösségekben is jelen a Caritas

A Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltsége szerteágazó segítőszolgálatának egyik kiemelt része a gyermekközösségekben folytatott fejlesztőtevékenység, amelyet az elmúlt fél évben a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság támogatott. Az akciókról Hubbes Kinga, a szervezet helyi képviselője tájékoztatott.
2019-12-18: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Itthon hasznosítja a megszerzett tudását (Magánvállalkozás)

Három hónapra ment külföldre dolgozni, aztán tizenegy év lett belőle. Hazajött, mert úgy vélte, a szakmai megbecsülés nem minden, a családalapítás és a gyermeknevelés csak a szülőföldön képzelhető el. Elhatározásában az sem játszott mellékes szerepet, hogy meggyőződése volt, az ott tapasztaltakra, elsajátított ismeretekre itthon is megélhetést lehet építeni. Még két éve sincs annak, hogy Csulak Loránd vállalkozását megalapította, de számításai, úgy tűnik, beválnak.