Győrfi Kata első versesköteteSzavak összeszervezője

2019. december 21., szombat, Közélet

Te alszol mélyebben – ez Győrfi Kata első verseskötetének a címe, amelyet tegnap este mutattak be a sepsiszentgyörgyi Szimplában, figyelemre méltó érdeklődés mellett. A fiatal költővel Máthé Kincső beszélgetett, indításként rögzítve: „nagyon vagány” kötet vehető kézbe, amely harminc perc alatt végigolvasható, fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlható olvasmány.

  • Győrfi Kata és Máthé Kincső. Fotó: Albert Levente
    Győrfi Kata és Máthé Kincső. Fotó: Albert Levente

Annak idején, sepsiszentgyörgyi diákként Győrfi Kata a legmegfelelőbb embereknek mutatta meg szövegeit, és mint fogalmazott, két nagyon szuper magyartanárnője bátorította. Két alkalommal is eljuthatott a sárvári írótalálkozóra, ahol elindult az a folyamat, amely tizenvalahány év múltán a mostani kötetet eredményezte. Ám a sárvári versműhelyek során írásait „keményen szétszedték”, megtörtént, hogy sírva jött ki egy-egy megbeszélésről, ahol védeni sem igazán tudta magát. Ezután egy ideig nem írt verset, mert „nehezen jött vissza belém a lélek”.

Kolozsvári, budapesti élmények következtek, Pesten slam poetryvel is foglalkozott, verseit megtanulta, és fejből mondta, nem telefonjából olvasta, mint mások, és szerette, hogy közönsége nézhette a szemét. Verseskötetének összeállítására négy évvel ezelőtt biztatta a könyvét megjelentető budapesti Jelenkor Kiadó, de abban régebbi, hat évvel ezelőtti szövegek is helyet kaptak. Nem ír sokat, magyarázta, az elmúlt két évben hat verset írt. Kötete címe kapcsán Győrfi Kata elmondta, a Te alszol mélyebben egy versének az utolsó sora, ugyanis magát nem tartja jó címadónak, ezért a szerkesztő a szövegéből emelte ki ezt a címet. Rugalmas költő, szerkesztője javaslatára több szövegét is átírta. Arra a kérdésre, hogy mi a vers, Győrfi Kata azt válaszolta, ezt ugyan soha nem fogalmazta meg magának, de számára egy eszköz volt arra, hogy szelleme tisztán maradjon, s egyben arra is kíváncsi volt, hogy amikor „összeszervezi a szavakat”, azok jelenthetnek-e többet. Számára a versírás terapeutikus hatással volt, verseit saját magának írta, és „nekem segített, hogy meg tudtam írni, ezért úgy gondoltam, esetleg másnak is segíthetek, mert szorongásaimmal nem vagyok egyedül”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1531
szavazógép
2019-12-21: Kármentő - László Zsuzsa:

Cipősarok

Többórás vezetés után ülök a kávémmal egy folyosón és várok. Ismerős épület, az évek alatt megfordultam itt párszor a magam és mások bajai okán, a gyermekeimet is itt szültem. Olyan ez a klinika, mint egy üzem, hatalmas nyüzsgés, labirintust idéző folyosók, ember legyen a talpán, aki kiismeri magát.
2019-12-21: Közélet - Fekete Réka:

Mikós diákok szeretetajándéka

Egykor a bölcsek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak a megszülető kis Jézusnak, a mi ajándékunk a szeretet kell hogy legyen – erről beszélt Bucsi Zsolt, Sepsiszentgyörgy vártemplomi református gyülekezetének lelkipásztora tegnap a Székely Mikó Kollégium diákjai számára tartott karácsonyváró ökumenikus istentiszteleten. Az alkalomból átadták a tanulók által összegyűjtött tartós élelmiszereket a kézdiszentléleki P. Bartók Albert Nappali Központnak.