Bocsánatot kért a milicisták vétkeiért

2019. december 23., hétfő, Belföld

A becsületes és hazaszerető rendőrök nevében bocsánatot kért szombaton Marcel Vela belügyminiszter azon „alakok” tévedéseiért, akik „nem váltak a belügyminisztérium becsületére”.

Vela a mártír városnak nyilvánított Karánsebesen vett részt az 1989-es forradalom kitörésének harmincadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. A miniszter azt mondta: harminc évvel ezelőtt felelőtlen milicisták valamennyiünket lelőhettek volna. „Függetlenül attól, hogy tetteik milyen bűnvádi besorolást kaptak és milyen büntetést szabott ki rájuk az igazságszolgáltatás, itt vér folyt és emberek haltak meg a szabadságért. Ahhoz, hogy jobb világ legyen, le kell zárnunk a múltat, és együtt kell egy normális és szép jövőt építenünk Románia számára” – írta Vela az esemény után egy Facebook-bejegyzésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1515
szavazógép
2019-12-23: Belföld - :

Bántalmazták Gelu Voican Voiculescut

Csendőrök kísérték ki szombaton a bukaresti Egyetem téren összegyűlt tömegből az 1989. Decemberi Román Forradalom Intézetének igazgatóját, Gelu Voican Voiculescut, miután a forradalom áldozataira emlékezők közül többen is rátámadtak, és egy férfi mankóval fejbe ütötte.
2019-12-23: Belföld - :

Lovagi kitüntetések

A kommunizmus romániai áldozatainak emléknapja alkalmából a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki szombaton Klaus Iohannis államfő a Volt Politikai Foglyok Egyesületét, az 1989. December 21. Egyesületet, az 1989. December 16–22., Temesvár Egyesületet, a Kommunizmus és Ellenállás Áldozatainak Máramarosszigeti Emlékmúzeumát, valamint a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsot.