Magyarellenes államtanácsost nevezett ki Orban

2019. december 27., péntek, Belföld

Ludovic Orban miniszterelnök államtanácsossá nevezte ki a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi helyi rendőrség volt igazgatóját (fotó). A Hivatalos Közlönyben hétfőn publikált miniszterelnöki rendelet nem tér ki arra, hogy Valentin Bretfelean milyen területért felel majd. A kormány honlapján közölt adatok szerint a miniszterelnökség keretében jelenleg hat államtanácsos és két államtitkár dolgozik a hivatalt vezető miniszter és a kabinetfőnök mellett.

Bretfelean tíz évig töltötte be a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség igazgatói tisztségét, és rendszeresen megbotránkoztatta a magyar közösséget a magyar nyelvi jogok és a gyülekezési jog érvényesítése ellen hozott intézkedéseivel. Dorin Florea polgármester 2017 végén váltotta le tisztségéből. Ez év márciusában a Népi Mozgalom Párt marosvásárhelyi szervezetének elnökévé nevezték ki.

Bretfelean rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román–magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt a titkárságon megtagadták tőle és távozásra szólították fel. A városi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-ére szervezett autonómiapárti felvonulásait, valamint a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait. Valentin Bretfelean rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházára kitűzött székely zászló miatt. Bretfelean a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámoknak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyeneket helyeztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette mind a székely zászló, mind az utcanévtáblák miatti bírságolásokat.

2015 októberében a székelyföldi román civil szervezetek tanácskozásán felszólalva Bretfelean személyes érdemének nevezte, hogy Marosvásárhelyen sikerült megakadályozni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Arra buzdította a székelyföldi román szervezeteket, hogy álljanak ellen a magyar nyomásnak. Akkori kijelentései miatt az RMDSZ leváltását követelte, ám ez akkor nem történt meg. Dorin Florea polgármester ehelyett büntetést szabott ki rá a kijelentései miatt, és megtiltotta neki, hogy politikai rendezvényekre járjon.

Valentin Bretfelean korábban a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) alkalmazásában állt. Súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel az RHSZ Máramaros megyei részlegének éléről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1287
szavazógép
2019-12-27: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Elődeinket számontartani, gyökereinket ápolni kell (Számvetés egy rejtvénysorozatról)

Semmiképp sem a szerzőnek kellene véleményt mondania a lapunkban megjelent családtörténeti sorozatról, s örvendetes, hogy ezt meg is tette helyette több, sorozatunkat heti rendszerességgel követő rejtvényfejtő. E sorok írója csak rejtvényeink szövegének szerzője, a rejtvényrács szerkesztője, a legfontosabb adatok elrejtője a Sepsiszentgyörgyhöz több szállal kötődő Forrai Tibor Homoródszentpálon élő nyugalmazott számtantanár, gyakorlott rejtvénykészítő.
2019-12-27: Belföld - :

Aláírásgyűjtésre mozgósít az SZNT

A madéfalvi veszedelemre való megemlékezéssel kezdi az új évet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelynek ülését Izsák Balázs elnök 2020. január ötödikére hívta össze.