Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szent István vértanú napjaA múlt és jelen keresztény mártírjairól emlékezett meg Ferenc pápa

2019. december 27., péntek, Világfigyelő

A keresztény közösségek megújulására szólított fel Ferenc pápa az első keresztény vértanú, Szent István példáját idézve a vatikáni Szent Péter téren karácsony második napján mondott beszédében. Ferenc pápa „a tegnap és ma” mártírjainak emlékezésére szólított fel. Az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondta el beszédét a latin nyelvű Úrangyala imádság (Angelus) előtt.

  • Fotó: vaticannews.va
    Fotó: vaticannews.va

Az első század első felében élt, majd Jeruzsálemben agyonkövezett Szent István életútjáról szólva Ferenc pápa kijelentette, az első meggyilkolt keresztény emléke első látásra nehezen egyeztethető össze a karácsony örömteli ünneplésével. Valójában azonban – mondta az egyházfő – Szent István mártírhalála tanúsítja, „miként lehet az erőszakot szeretettel, a halált az élettel legyőzni”.

Ferenc pápa szerint a keresztényeknek ezt a példát kell a mindennapok kihívásai és megpróbáltatásai között is követni, mivel az örökkévalóságot nem a gazdagság és hatalom, hanem a szeretet és életünk másoknak való odaajándékozása adja. Megjegyezte, az emberi élet középpontjába a szelíd bátorságot, a nemes alázatot kell helyezni, az erőszak helyett pedig az erősséget választani.

A pápa Szent István vértanú nevében, aki az egyház első hét diakónusának egyike volt, a mai keresztény közösségek megújulását szorgalmazta. Kifejtette, hogy egyre inkább „missziós szolgálatot végző, evangelizáló” keresztény közösségekre van szükség, amelyek el tudnak jutni a „földrajzi és egzisztenciális perifériákra”, a világ és társadalom peremén élőkhöz, akik leginkább szomjazzák a reményt. Olyan közösségekre van szükség, amelyek „nem a világi logikát követik, nem magukat helyezik középpontba (...) hanem az emberek javát, főleg a legkisebbekét és szegényekét” – hangoztatta Ferenc pápa.

Beszéde végén Ferenc pápa imájáról biztosította a Fülöp-szigetek lakosságát, a tájfun sújtotta térség áldozatairól és sérültjeiről is megemlékezve. A pápa köszönetét fejezte ki a világ minden részéről neki küldött ünnepi jókívánságokért: „nem tudok mindenkinek egyenként válaszolni, de köszönöm mindnyájatoknak” – mondta. Ferenc pápa szavait több ezren hallgatták a napsütötte Szent Péter téren.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1159
szavazógép
2019-12-27: Világfigyelő - :

Orosz ellenzéki politikust vettek őrizetbe

Rövid időre őrizetbe vették az orosz hatóságok Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust az általa alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) székhelyén tegnap tartott házkutatás során Moszkvában. Az FBK szóvivője az ellenzéki politikus őrizetbe vételét Twitteren jelentette be, majd később közölte, hogy Navalnijt elengedték a hatóságok.
2019-12-27: Világfigyelő - :

Timmermans: az EU szívesen látná ismét tagjainak sorában Nagy-Britanniát

Az Európai Unió bármikor szívesen látná ismét tagjainak sorában a kilépni készülő Nagy-Britanniát – írta tegnap megjelent cikkében Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke. A brit EU-tagság a jelenleg érvényes menetrend alapján január 31-én – illetve közép-európai idő szerint február 1-jén nulla órakor – szűnik meg.