Szelleműzés a belügyminisztériumban

2019. december 31., kedd, Glossza
Kuti János

Ceaușescu szelleme még mindig kísért. Erre új belügyminiszterünk, Marcel Vela döbbent rá. A belügyminisztérium épülete ugyanis régen a Román Kommunista Párt székháza volt, és a miniszter mai irodájából maga Ceaușescu vezette Romániáját. Múlt vasárnap, a forradalom 30. évfordulója alkalmából nyílt napot szerveztek az épületben, és akkor elmondta Vela úr, hogy nagyon „bonyolult és összetett” érzés tölti el attól, hogy Ceaușescu irodájában kell dolgoznia. Nem tudja, hogy más hogy van vele, de ő bizony rengeteg negatív energiát érez e helyen.

Valószínű, hogy harminc év alatt egyfolytában Ceaușescu szelleme kísértette az ott dolgozó belügyiseket. Carmen Dan korábbi belügyminiszternek még most is mosakodnia kell mindazért, ami tavaly az augusztus 10-i kormányellenes tüntetéseken történt, amikor jó néhány részvevőt agyba-főbe vertek a csendőrök. Carmenka azt monda, hogy ő sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem adott ilyesmire. Valószínű Ceaușescu szellemének jelenléte vitte rá a csendőröket arra, hogy verjék a civileket. Utódja kinevezése után egy héttel lemondott a caracali gyilkosságok következtében.

Mindezeket látva nem csoda, ha Vela úr a történésekben Ceaușescu rossz szellemének hatását látja, és el akarja kerülni, hogy esetleg az neki is ártson. Vela úr Ceaușescu szellemének elüldözésére a karánsebesi ortodox püspököt hívta meg vízkeresztre a belügyminisztériumba, hogy megszentelje a helyet, különös tekintettel az ominózus irodára, amitől azt reméli, hogy eltűnik a rossz szellem.

Viszont Ceaușescunak jó szelleme is lehet, amit viszont sírjánál idézett meg a múlt héten körülbelül 50 nosztalgiázó és szimpatizáns annak emlékére, hogy most harminc éve tették el láb alól. Nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy egy közvélemény-kutatás szerint Romániában a lakosság 64,3 százalékának van jó véleménye róla.

Reméljük, hogy a szelleműzés jól sikerül, és csak Ceaușescu rossz szellemét űzi el az ortodox püspök, és nem a jót, mert azt hívei nem vennék jó néven. Addig, amíg megérkezik a szelleműző egyházi ember, a belügyminiszter úr alkalmazhat egyéb módszereket is a rossz szellem távoltartására.

Íme, néhány hagyományos módszer a szelleműzésre, amit civilként saját maga tud alkalmazni, mert az élet nem áll meg, és a minisztériumnak addig is szellemmentesen kellene működnie. Először is takarja le a tükröt, ha van, mert az a gonosz lelkek átjárója. Gyújtson gyertyát (de ne a tükör előtt, mert akkor a szellem meglátja a fényt a másvilágról és átjön az evilági életbe). De tükör nélkül a gyertya megtisztítja a szobát, és fényt varázsol a sötétségbe. Nyissa ki az ablakokat, hogy utat találjon magának a bolygó lélek. Tartson a misztériumban kutyát és macskát is, mert azok megérzik a szellemek jelenlétét. Intő jel lehet, ha a kutya hosszasan bámul maga elé vagy ugat, pedig látszólag semmi nincs a közelében. Nem jó jel, ha a macska örökösen egy helyen alszik vagy szokatlan viselkedésű. Legjobb lesz, ha a minisztérium minden irodájába tesznek egy-egy kutyát és macskát, és ahol azok jeleznek, a püspök úr majd intézkedhet.

Szelleműzésre a növények közül állítólag nagyon hatékony a fokhagyma. A miniszter úr csípjen le egy gerezdet a bejárati ajtón levő fokhagymakoszorúról, és hajítsa messzire, hogy magával vigye a gonosz szellemet. De a különféle fűszerek is jók, mint a boróka, édesgyökér, szegfűszeg és kapor. Az édeskömény magjait dugdossa a kulcslyukba, hogy ha netán munka közben elszundít, ne zavarja álmát a rossz lélek. Az inkák úgy tartották, hogy a csípős paprika elriasztja a reuma szellemét. Mások rontáselhárító hatására esküsznek. Vaslui megyében egy férfi a tömbházban a múlt héten csípős paprikát tett a mikrohullámú sütőbe. Lehet, hogy szelleműzési céllal? Nem tudni, hogy a szellemek eltakarodtak-e, de a tömbház lakói elpucoltak, miközben a tűzoltók segítségét kérték. A speciális mentők két kocsival vonultak ki. Az ott maradtak sírtak. A mentők maszkban léptek fel, és megtalálták a baj forrását, a mikróban levő húsz csípős paprikát. Az illető azzal takarózott, hogy ő csak egy pikánsabb ételt akart készíteni. De a végén ő is az erkélyre szorult. Miután kiszellőztették a tömbházat, a lakók visszatértek.

Ezt az egyszerű módszert lehetne alkalmazni a kormányok elűzésére is, csak akkor a kormánypalotába kell néhány mikrohullámú sütőt venni és megtömni csípős paprikával.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2019-12-30: Közélet - :

Táblabíróság elé állítják (Részegen balesetező rendőrfőtiszt)

A Brassói Táblabíróság elé állítják a Kovászna megyei közlekedésrendészet egyik vezető beosztású főtisztjét, egy rendőrbiztosát és a sepsiszentgyörgyi forgalmisták egy biztosát. A főtisztet gondatlanságból elkövetett testi sértéssel és hamisításra való felbujtással, a két rendőrbiztost bűnpártolással és hamisítással vádolják.
2019-12-31: Glossza - Szurkos András:

Belefújtak a nullás lisztbe (Morfondír)

Nyugodjon meg székely bácsi, nem a pálinkától lát két Orbánt. Az új „félig román vagy tán egészen az”, a régebbit ismerjük. A Sors tréfája a névazonosság miniszterelnöki szinten. A Kárpát-medencében minden megeshet, a bronzkor is itt kezdődött, az aranykor is eljő, csak ki kell várni.