Újévi üdvözlet a déli féltekéről

2020. január 3., péntek, Magazin

Antal János és kedves felesége, az árkosi-kálnoki kötődésű Dancs Klári elektronikus postán kívánt boldog új évet az indonéziai Bali szigetéről és Dél-Ausztráliából:

  • Sarongban a templom előtt
    Sarongban a templom előtt

Az egyenlítői övezetben fekvő Bali alig nyolc fokkal fekszik délebbre az Egyenlítőtől, fiamék lakóhelye, az ausztráliai Clarkson változó éghajlatú, az itteni tél hidegét 36–40 fokos meleg váltotta fel. Ez okozza a tőlünk délre sok tragédiát hozó erdő- és bozóttüzeket. Egy hetet töltöttünk a messzire fekvő indonéziai szigeten a trópusi erdők, korallzátonyok, működő vulkánok, a turisták által megcsodált gyümölcsligetek világában tűző napsütésben, párás levegőben. Payanganban fekete-fehér kockás ruhába öltöztetett szobrok jelezték, hogy ünnep van. Mindenütt kis tartókban virágok a házak előtt, szobrok talapzatán. Ötnapos vallási ünnep kezdődött. A hívők kisebb-nagyobb csomagokat vittek engesztelésül a jó és rossz szellemeknek a templomokba. Ubudban a majomerdőt néztük meg. Itt mindenre figyelni kell: sapkára, kalapra, órára, táskára, még a vízzel telt flakonokra is, nehogy elvegyék tőlünk a fiatal, játékos majmok. Fényképezőgépeinket a csuklónkra erősítettük. János flakonjára egy kis majom támadt, elvette, majd elvonult zsákmányával. A templomokba csak sarongban lehetett belépni. Mi is beöltöztünk. A sziget lakói főleg a turizmusból élnek. Lenyűgöző volt látni a hely színes madarait a rizsföldeken, ahogy az ekét toló rizstermesztő mögül szedegették a rizsszemeket. Kócsaghoz hasonlítanak, kecses, fehér, sárgából világos rozsdaszínbe hajló tollaik vannak, ott pihennek mindenen: úton, háztetőn, járdán, a fákon, a földön. Különleges világ, számunkra ismeretlen szokások, közvetlen, segítőkész emberek. A vallást természetesen követő, toleráns hívők. Mi így éltük meg ezt a hetet, egy balinéz család vendégszeretetét élvezve. Kívánunk családodnak és a lapszerkesztőknek békés, boldog új évet! Klári és János

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2020-01-03: Magazin - :

A 2010-es éveknek vége, az évtizednek viszont még nem

Az utóbbi időben számos vita folyt arról, hogy vajon mikor ér véget a régi évtized és mikor kezdődik az új. Néhány vélemény szerint a jelenlegi évtized 2019. december 31-én ér véget, tehát az új kezdete 2020. január 1-jére tehető, míg mások szerint az új évtized csak 2021. január 1-jén veszi kezdetét. De vajon mi ennek a kérdésnek a tudományos háttere?
2020-01-03: Magazin - :

Megrongálták Picasso festményét

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki szombaton megrongálta Pablo Picasso egy 20 millió fontot érő festményét a londoni Tate Modern galériában – adta hírül a BBC News.