Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Iohannis kihirdette a törvényt

2020. január 7., kedd, Belföld

Romániának van költségvetése – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a tegnapi kormányülés kezdetén, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette az állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét, amelyért a kormány december 23-án felelősséget vállalt a parlament előtt. Ugyanazon a napon a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet módosítását is felelősségvállalással terjesztették a parlament elé, ám a két házelnök mind a költségvetés, mind a 114-es rendelet módosítása ellen óvást nyújtott be az alkotmánybíróságon. A taláros testület döntése értelmében előbbiről január 10-ig, utóbbiról január 20-ig fejthetik ki álláspontjukat a felek.

Ludovic Orban a költségvetési tervezet benyújtásakor azt mondta a parlamentben: a kormánynak az a célja, hogy még december 31-e előtt elfogadják, és ennek a kormányzati felelősségvállalás az egyetlen módja. Hangsúlyozta, hogy a törvényhozók javaslatai közül nagyon sokat beemeltek a szövegbe, és kijelentette: „ha vannak olyan alakulatok, amelyek úgy gondolják, hogy a törvény nem léphet hatályba, bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be”. A kormányfő rámutatott: az államháztartási törvény kidolgozásakor reális adatokra támaszkodtak, 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,1 százalékos inflációval, valamint 4,75 lej/eurós átlagárfolyammal számoltak.

Tegnap Orban bejelentette: a költségvetési törvény megfelelő alkalmazásának lehetővé tétele érdekében módosítani kell a 114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásait. Többek között befagyasztják a közméltóságok járandóságát, megszüntetik az ideiglenes áthelyezéseket a versenyszférából a közszférába, megtiltják a nyugdíj és az állami fizetés halmozását, a 2019-es szinten tartják a büntetőpont értékét, és elhalasztják a közigazgatási törvénykönyv 200. cikkelyének gyakorlatba ültetését, amely különnyugdíjat biztosítana a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyeitanács-elnököknek és -alelnököknek. A kormányfőnek azért kell rendelettel vagy sürgősségi rendelettel módosítania a 114-es sürgősségi kormányrendeletet, mert a vonatkozó törvényt megtámadta az alkotmánybíróságon az SZDP, így az nem léphet érvénybe az alkotmánybíróság határozata előtt.

A kormányfő a családi pótlékról is beszélt: közölte, hogy az NLP támogatja ugyan a gyermekpénz növelését, de csak akkor, ha „ez az emelés észszerű, fenntartható, megvan rá a szükséges összeg, és nem eredményez súlyos egyensúlyvesztést a költségvetés vagy a többi állami szociális támogatások terén”, ám jelenleg nincs a növelésre elkülönített összeg. Orban szerint az SZDP felelőtlenül járt el, amikor a gyermekpénz megduplázásáról hozott törvényt (decemberben 300 lejre növelte a rendes, és 600 lejre a fogyatékkal élő kiskorúaknak járó juttatást), ugyanis az NLP javaslatára már így is érvényben van egy 3,8 százalékos emelésről rendelkező jogszabály, amelynek az volt a célja, hogy a gyermekpénzt az inflációhoz igazítsák. Az NLP négy módot is fontolgat a dupla gyermekpénzt szentesítő törvény hatályba lépésének megakadályozására: vagy alkotmányossági kifogást nyújtanak be ellene, vagy elhalasztják a gyakorlatba ültetést, vagy „racionális” növekedésről fogadnak el jogszabályt, vagy felelősséget vállal a módosításért a kormány.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1134
szavazógép
2020-01-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kikapcsolódás a jégen

Igen népszerű a decemberi ünnepi vásárral egy időben megnyitott sepsiszentgyörgyi főtéri korcsolyapálya, ahol főként délután siklanak sokan, de a délelőtti órákban sem kopár a tükörsima felület. Az időszakos létesítményt működtető Sepi ReKreatív Rt. eddig több mint négyezer belépőt értékesített, ezek nagyobb részét gyermekek számára. A vakációban 10 és 21 óra között fogadják azokat, akik a szabadban mozognának, az Aréna szomszédságában található jégpálya csak hétvégén, péntektől vasárnapig tart nyitva a nagyközönség előtt.
2020-01-07: Máról holnapra - Nagy D. István:

Boldog új év?

Vélhetőleg kevesen gondolták a szilveszteri hangulat, majd az évkezdő csendes napok közepette, hogy mily keveset kell majd várni az idei első „magyarbarát” megnyilvánulásra, mely sok kreativitásról ugyan nem árulkodik, de látványos és tökéletesen alkalmas arra, hogy kellőképpen belerondítson az így sem túl felhőtlen román–magyar viszonyba, ráadásul az ilyen megnyilvánulásoktól függetlenül is kényesnek ígérkező év hajnalán.