Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Éber vasutasok és más hivatásos aggódók

2020. január 8., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Székelyföld autonómiastatútuma teljes egészében ellentmond az alkotmánynak, valamint Románia európai uniós és NATO-csatlakozási feltételeinek, ezért a törvénytervezet elutasításán túl a dokumentumot a parlament elé terjesztő Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József ellen további alkotmányos intézkedéseket kell foganatosítani. Ezt kéri Teodor Meleşcanu szenátusi és Marcel Ciolacu képviselőházi elnöktől Mircea Dogaru és Rodrigo Gabriel Maxim.

Előbbi név esetleg még ismerősen csenghet a román belpolitika legmélyebb bugyraiban búvárkodók számára, a tartalékos ezredest ugyanis katonai történészként futtatja a bukaresti média azon része, mely a börtönbe zárt Dan Voiculescu egykori szekus besúgóhoz köthető. A tartalékos tiszt egy időben az Antena-birodalom egyik kedvelt meghívottja volt, s olykor egészen elképesztő összeesküvés-elméletekkel rukkolt elő. Ilyen volt például a 2018. augusztus 10-i, csendőri erőszakkal elfojtott bukaresti tüntetésről szóló állítása, amely szerint a diaszpóra tüntetése Németországból irányított államcsínykísérlet volt. A volt titkosszol­gálati alkalmazott Dogaru emellett a speciális nyugdíjak és a volt belügyi dolgozók érdekeinek elszánt védelmezője, e témában több tüntetést is kezdeményezett. S bár normális helyen csak legyinteni szokás egy ilyen figura eszement elméleteire, Romániában a tartalékos tisztek szakszervezete korántsem számít jelentéktelen struktúrának. Az álcivil szerveződés igen sokszor bizonyította már befolyását a legkülönfélébb színezetű kormányokban, sokatmondó az is, hogy Dogaru a volt belügyér és miniszterelnök-helyettes Gabriel Oprea egyik cimborája.

Az autonómiastatútum elleni kirohanást aláíró másik hivatásos aggódó Rodrigo Gabriel Maxim, aki a romániai vasúti szállítók (!) szakszervezetének elnöke. Újabb „szakszervezet” tehát, a vasutasoké. Ők pár hónappal korábban még amiatt elégedetlenkedtek, hogy milyen siralmas állapotba jutott a hazai vasúti infrastruktúra, hogy romlik-pusztul minden, nincsenek vasúti kocsik, késnek, kisiklanak a vonatok. Alighanem megoldódtak ezek a problémák – erre enged következtetni legalábbis, hogy a dolgozók érdekeit védeni hivatott szakszervezet immár a székelyföldi autonómia miatt kezdhetett el aggódni.

Nevetséges – mondhatnánk, ha nem lenne siralmas a történet. És nem azért, mert az ország egységéért oly igen aggódó két szakszervezeti vezetőn múlna a statútum sorsa. Sokkal inkább azért, mert a román társadalom egyszerűen képtelen szabadulni az ilyen kétes alakoktól és a mögöttük álló láthatatlan, titkosszolgálati hátterű erőközpontoktól. Nem a vasutasok és a szakszervezetek üzentek tehát – Rodrigo Gabriel Maxim és Mircea Dogaru felhívása a román államhatalom legmélyebb rétegeiből érkezik, ezt alábecsülni éppúgy hiba lenne, mint annak jelentőségét eltúlozva meghátrálni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 218
szavazógép
2020-01-08: Közélet - :

Megmaradásunk, élni akarásunk példája (Megemlékezés Madéfalván)

A madéfalvi vérengzésre emlékeztek tegnap a helyszínen állított turulmadaras emlékoszlopnál. „Egy nemzet megmaradásának, élni akarásának példája az, hogy állandó megpróbáltatások dacára hitét és nyelvét megtartva emlékezik a közösség az 1764. januári eseményekre. Felelősek vagyunk azért a helyért, ahol élünk, a szülőföldünkért és egymásért is. A megemlékezés összekapcsol, de nem szabad elfelednünk, hogy jövőt kell építenünk, közösségünk, szülőföldünk jövőjét” – mondotta beszédében Csibi József, Madéfalva polgármestere, aki szerint szinte megállt az idő 1764-hez képest. Akkor sem tetszett a hatalomnak a székelyek önállóságra való törekvése, ma is ott tartunk, hogy a közösség jelképeit, a magyar nyelvű feliratokat nem lehet szabadon használni. A polgármester utalt a feljelentésekre, a magyar közösséget ért úzvölgyi provokációra, a helységnévtáblák lemázolására. Párhuzamot vont a Siculicidium áldozatainak szabadságvágya és a mai székelyföldi társadalom szabadságvágya között.
2020-01-08: Glossza - Nagy B. Sándor:

Figura

Miután lecsengtek az elmenekült kutyákról szóló szomorú szilveszteri történetek, és ismét megállapíthatjuk, hogy milyen fölösleges volt ez a rengeteg robbantás, petárdázás az új év küszöbén, eszembe jutott egy vidám kutyás történet, mely pár évvel ezelőtt esett meg velünk karácsony környékén.