Rakonczay Gábor különleges expedíciójaSzörfdeszkán evezi át az Atlanti-óceánt

2020. január 9., csütörtök, Magazin

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós újabb különleges expedícióra készül: szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt.

  • Rakonczay Gábor szörfdeszkájával. Fotó: MTI / Kovács Tamás
    Rakonczay Gábor szörfdeszkájával. Fotó: MTI / Kovács Tamás

A különleges vállalásairól híres, az Antaktiszról tavaly januárban visszatért extrémsportoló január 20-án indul a Kanári-szigetekről, és tervei szerint 55–65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig. „Ultraminimál, zéró komfort és zéró emisszió” – sorolta a projekt filozófiáját Rakonczay Gábor, aki elmondta, hogy az elmúlt két hónapban saját maga által épített, merev testű, 5 és fél méter hosszú, 1,5 méter széles deszkán még akkor sem tud majd elbújni, ha vihar jön.

Két évvel ezelőtt merült fel benne a gondolat, hogy a párosevezés és a szóló­kenuzás után mi az az eszköz, amivel még át lehetne kelni az óceánon – mesélte a 38 éves sportoló. Elmondása szerint azért esett a választása szörfdeszkára, mert azon olyan minimális a felület, hogy kabin és bármilyen védelmet jelentő menedékhely kialakítása nélkül igazán komoly kihívássá teszi az amúgy sem egyszerű óceánátkelést. Ez egy tökéletes eszköz egy klasszikus, kompromisszumok nélküli expedícióra – hangsúlyozta Rakonczay, aki szerint ha valamit még nem valósítottak meg, akkor előbb-utóbb jön valaki és megteszi.

Az eddigi hat óceánátkelés tapasztalatával pontosan tudja, hogy ez egy ténylegesen, minden téren a határokat feszegető kihívás, ugyanakkor kellő elszántsággal, bevállalós és precíz munkával kivitelezhető – jelentette ki az extrémsportoló, aki, mint mondta, egy végletekig kiélezett, brutális utazásra indul. „Egy igazán emberpróbáló környezetben, átadva magam a természetnek, a mentális felkészültségem és a magány kezelése határozza meg szó szerint a mindennapi túlélést. Csak az óceán, a deszkám, az evezőlapátom és én. Minimális eszközzel a maximális kalandért” – fűzte hozzá.

Szakmai társa, az óceánt 2016-ban párosban átkajakozó Szabó Norbert Ádám szerint Rakonczay a legalkalmasabb erre a feladatra, és az egyetlen ember, aki képes rá, hogy megcsinálja. Egészen biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog neki, mert iszonyatos mennyiségű munkát és energiát fektetett abba, hogy ez az expedíció tökéletes legyen – jegyezte meg Szabó, aki elárulta, hogy Rakonczay ezúttal három olyan eszközt is magával visz, amelyekkel vészhelyzetben azonnal hívni tudja a mentőközpontot: két műholdas mobiltelefon mellett lesz nála mentőtutaj is.

Rakonczay az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj birtokosa. Tavaly januárban az Antarktiszon 44 nap alatt 900 kilométert gyalogolt három társával együtt, és első magyarként érte el a Déli-sarkot. Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, ilyen volt a 680 kilométeres országfutás vagy a tengerszintről a Mont Blanc csúcsára való felfutás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2020-01-09: Sport - :

Megvan a magyar férfi és női keret (Vízilabda)

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden, illetve szerdán nevesítette a budapesti Európa-bajnokságon szereplő 13–13 fős névsorát.
2020-01-09: Magazin - :

Glenn Weiss rendezi az Oscar-gálát

Glenn Weiss rendezi a 92. Oscar-gálát – jelentették be a műsor producerei. Kiemelték, hogy Weiss tapasztalt Oscar-rendezőként tér vissza idén a csapatba.