Fiatalítja a vérkeringést a maratonfutás

2020. január 9., csütörtök, Magazin

A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

  • Fotó: Monica Darby
    Fotó: Monica Darby

A Barts, a londoni Orvostudományi Egyetem és a University College London kutatói 138 olyan embert követtek, akik a londoni maratonra készültek és korábban nem futottak még a 42,2 kilométeres távon. Hat hónap edzés után az ereik rugalmasabbá váltak, ami csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Az alanyok vérnyomása annyival csökkent, mintha gyógyszert írtak volna fel nekik. Azok profitáltak a legtöbbet a sportolásból, akik a legkevésbé voltak edzettek előtte.

A tanulmányt finanszírozó Brit Szív Alapítvány szerint ennél kevesebb aerob mozgás valószínűleg hasonló eredménnyel jár. A tanulmányban részt vevők átlagosan 4,5 és 5,5 óra közötti idő alatt teljesítették a távot.

Előfordul, hogy nem diagnosztizált szívbetegség miatt hal meg a versenyen a maraton teljesítésére vállalkozó sportoló, ám ez nagyon ritka. Charlotte Manisty, a kutatás vezetője elmondta, hogy akinek szívbetegsége vagy más egészségi problémája van, annak először az orvosát kell felkeresnie. A legtöbb embernél a sportolás lényegesen több előnnyel jár, mint amennyi kockázata van – tette hozzá.

A kutatók szerint egy felnőttnek hetente legalább 150 perc közepes erősségű testmozgást kell végeznie (például sétálnia, kerékpároznia vagy párosban teniszeznie), vagy 75 percen át kell intenzíven sportolnia, például futnia vagy fociznia. Metin Avkiran kardiológus szerint igaz a mondás, mely szerint ha a testmozgás tabletta lenne, csodaszerként istenítenék.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2020-01-09: Magazin - :

Glenn Weiss rendezi az Oscar-gálát

Glenn Weiss rendezi a 92. Oscar-gálát – jelentették be a műsor producerei. Kiemelték, hogy Weiss tapasztalt Oscar-rendezőként tér vissza idén a csapatba.
2020-01-09: Család - :

Az udvariasság: belső érték vagy cukormáz? 1.

Hogyan taníthatom gyermekeimet a közösségi nevelés ragyogását és tökéletességét jelentő jó modorra, udvariasságra? Sokan úgy látják, hogy ennek a nevelési formának az ideje lejárt, hogy az etikett valamiféle múltbeli, merev szabályrendszer. Ha ezt elfogadjuk, akkor azt is kijelenthetjük, hogy nincs már szükség az emberekkel való tiszteletteljes bánásmódra, mások érzéseinek, érzékenységének és jogainak tiszteletben tartására. Erről a témáról is fontos beszélni a családban.