Brit királyi családHarry herceg visszalép

2020. január 10., péntek, Magazin

Visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől Harry herceg és felesége, Meghan. Harry, Sussex hercege – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – szerda este közölte, hogy Meghannal együtt „progresszív, új szerepkörre” törekszik a monarchia intézményrendszerén belül. A házaspár azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd.

  • Meghan és Harry. Fotó:  Wikipédia
    Meghan és Harry. Fotó: Wikipédia

Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy nem szakítja meg a kapcsolatot a királyi családdal, továbbra is teljes mértékben eleget tesznek az uralkodóval, a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösséggel és az általuk patronált társadalmi szervezetekkel szembeni kötelezettségeiknek.

Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor apja után a hetedik a trónutódlási sorban.

Kérdés – és ezt a házaspár szerda esti bejelentése sem tisztázza –, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől. Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége megszólítás jogáról is.

Az utóbbi hónapokban már voltak jelei annak, hogy Harry és amerikai felesége a saját útját kívánja járni. A Buckingham-palota – a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – decemberben bejelentette, hogy a hercegi pár a kisgyermekkel együtt hosszabb időre elvonul, Meghan édesanyjával tölti a karácsonyi ünnepeket, és csak az új évben tér haza. Harry, Meghan és Archie több hétig Kanadában volt, és Meghan hercegnő édesanyja is odautazott Los Angelesből.

Harry és bátyja, Vilmos az elmúlt hónapokban egymástól is eltávolodott. A herceg ősszel több lap ellen is jogi eljárást indított amiatt, hogy rendszeresen tesznek közzé hamis, lejárató történeteket Meghanról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2020-01-10: Magazin - :

Rod Stewart 75 éves

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Rod Stewart. A reszelős hangú skót rock­énekes eddig mintegy 250 millió lemezt adott el, csaknem 150 lemeze jelent meg, albumai közül kilenc volt listavezető, öt évtizedet töltött a színpadon, huszonhat éve a rock and roll halhatatlanja.
2020-01-10: Nyílttér - :

„Elszállott” a páva...

A Duna Televízió egyik legvonzóbb, legértékesebb műsora a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny.