Hat kilencedik osztály indul

2020. január 10., péntek, Közélet

Kovászna helyi tanácsa tegnapi ülésén egyhangúlag jóváhagyta a város 2020–2021-es tanévre érvényes iskolahálózati tervét. A Gyerő József polgármester által előterjesztett javaslat szerint a következő tanévben is három önálló pénzügyi központ fog működni, mindegyik alárendelt egységekkel.

  • A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum. A szerző felvétele
    A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum. A szerző felvétele

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum alárendeltségébe tartozik az Orbán Balázs Elemi Iskola és a csomakőrösi óvoda. Az 1-es számú napközihez a kovásznai 1-es és 2-es óvoda van rendelve. A vajnafalvi Avram Iancu Gimnázium alárendeltségében a 4-es óvoda és a 2-es napközi működik.

A határozattervezet vitáján Horia-Mihai Tozlovanu arról érdeklődött, hány kilencedik osztály indul a Kőrösi-líceumban és milyen szakokkal. Gazda István válaszában elmondta, a megyei tanfelügyelőség jóváhagyta, hogy ősztől hat kilencedik osztály indulhasson: négy reál szakkal, egy turizmus szakosztály, újdonságként egy duális képzési formával. Utóbbi a szülők konkrét kérésére indul, a kérvényezők bemutatták azoknak a cégeknek a listáját is, melyek érdekeltek a duális képzésben, és saját igényeik szerinti szakmákban képzelik el a diákok oktatását. Egy fafeldolgozó cég és több turisztikai egység érdekelt a szakmai utánpótlás kinevelésében – hangzott el.

Molnár János felvetette: a határozattervezetben nem szerepel az iskolai létszámmal összefüggő, úgynevezett „fejkvóta”. Eltörölték volna ezt? – kérdezte. Gheorghe Tabalai tudatta: a 2011-ben hozott tanügyi törvény nem változott, így a kvótarendszer is érvényben marad. Az is elhangzott, hogy a Kőrösi-líceumban 98 százalékos a lefedettség, a másik két központban levő arányt nem ismerték a városatyák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1561
szavazógép
2020-01-10: Közélet - Iochom István:

Egyre népszerűbb a kézdivásárhelyi műjégpálya

A lassan végéhez közeledő téli szünidőben naponta több százan látogatják a kézdivásárhelyi műjégpályát – tudtuk meg Márton Sándor jégkorongedzőtől, pályagondnoktól. Az ország egyik legkorszerűbb műjégpályáján 2017. december 21-én kezdődött el a korcsolyázás és a jégkorongedzés, a hivatalos megnyitót 2018. március 4-én tartották.
2020-01-10: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szalad a ló a kormánypárttal

Távolról sincs olyan jó helyzetben a Nemzeti Liberális Párt, mint ahogy azt a legutóbbi közvélemény-kutatások mutatják. A decemberben készült felmérés szerint a jelenleg kisebbségből kormányzó jobboldali alakulat egy év alatt majdnem megduplázta népszerűségét: tavaly januárban még száz felnőtt lakosból 27 szavazott volna rájuk, most pedig már 45 százalék tenné ezt – ha vasárnap lennének a választások.