KármentőSvájci mozi

2020. január 11., szombat, Jegyzet
László Zsuzsa

Olvasom, hogy Svájcban átlagban hatvankét percet utaznak az emberek oda-vissza a munkahelyükre, ezért ezt a hatvankét percet beleszámítják a munkaidejükbe. Az nem derül ki a cikkből, hogy ez mindenkinek jár, ha utazik ennyit, ha nem?

Lapozzunk! Továbbá, ugyancsak Svájcban újabban olyan mozi is van, ahol fekve, ágyból lehet nézni a filmet. Nem vicc, és nem mese, képet is mellékeltek a cikkhez. Két ágy egymás mellett, akár egy nagyobbnak is elmegy. (Mi van akkor, ha netalán épp arra járok, és egyedül megyek moziba? Kivel kerülök egy ágyba?) Az ágy mindkét oldalán kis asztal az ételnek, italnak. A drágább jegyben, ami negyvenkilenc frank, a fogyasztani való is benne foglaltatik. A tizenkilencesben nincs benne semmi, csak az ágy. Azért ilyen olcsó. De persze vásárolhat az ember, amit akar, gondolom az otthonról hozott szendvics nem illik a képbe. Aztán, ha unalmas a film, nyugodtan lehet aludni, benne van az árban, majd csak felkölt a mellettünk lévő, csak lehetőleg ne horkoljunk túl hangosan. És ne akciófilmre feküdjünk be, mert az hangos, nem lehet nyugodtan szunyókálni. Ha pedig a mellettünk lévő alszik, ne szürcsöljük a narancslevet, mert zavarhatja. Ha fáznánk, kérjünk még egy takarót, ne rángassuk le a mellettünk fekvőről, és ne gyalogoljunk át mások előtt, húzzuk be a nyakunkat. Az extra pokrócért nem tudom, hogy kell-e fizetni. Ha a párna nem megfelelő, bírjuk ki azt a másfél-két órát, ne vigyük otthonról a kedvenc kispárnát vagy plüssmacit, gondolom azt sem illik. Nem pizsamabuliba megyünk, azért ez mégis csak egy mozi. Egy kicsit más, de akkor is, viselkedjünk. Ha vastag a pénztárcánk, és szorult belénk egy kis együttérzés, befizethetünk egy hajléktalannak, hogy legalább arra a két órára kényelmes ágyba feküdjön. Ha megtehetjük, vegyük neki a drágább jegyet, amiben a kaja is benne van, és ha aludni akar, hagyjuk békén a szerencsétlent. Jaj, ez nem stimmel. Azt hiszem, arrafelé nem nyüzsögnek a hajléktalanok az utcán.

Itthon viszont (még) nincsen ilyen mozi, csak hajléktalanok vannak. Hát hol az igazság? Most nyavalyoghatnék, hogy rossz helyre születtünk, de minek? Nem a hellyel van baj. Hogy sok minden lehetne másképp? Hát... Sovány vigasznak tűnhet, hogy ahhoz képest, hogy a világ más részein most milyen borzalmak történnek, mi még jól állunk. Pedig ebben van némi igazság. De ne kanyarodjak el megint! Jól van minden úgy, ahogy van.

Az útjainkat nem számítják be a munkaidőbe, na bumm! És kinek kell az a flancos mozi? Aludni otthon is tudunk.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1215
szavazógép
2020-01-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Újraszervezik a szociális szolgáltatásokat (Sepsiszentgyörgy)

Jobb és hatékonyabb szociális szolgáltatásokat szeretne nyújtani Sepsiszentgyörgy önkormányzata, ezért újraszervezik a Közösségfejlesztési Igazgatóságot. A városháza alárendeltségébe tartozó intézménynek 2019 áprilisától ideiglenes vezetője van, és ez a közeljövőben nem is fog változni, de az átalakításokat nem halogatják, a meglévő állapotok felmérése megtörtént, és azt is tudják, merre kell lépni, hogy haladás mutatkozzon. A helyi tanács napirendjén már többször is szerepelt a téma, legutóbb a tegnapi, rendkívüli ülésen fogadtak el néhány formai, de elengedhetetlen módosítást az igazgatóság szerkezetét illetően. A tennivalókról és elképzelésekről Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat romániai főtitkára egy előző ülésen számolt be a testületnek és lapunknak is.
2020-01-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Mindent vagy semmit

Addig üsd a vasat, amíg forró – gondolhatják a liberálisok, és a parlamenti többség nélküli kormányzás kényszerpályáján, de a szép, 40 százalék körüli eredménnyel kecsegtető közvélemény-kutatásokat figyelve azt teszik, ami a politikai logika szerint érdekükben áll: síkra szállnak az előrehozott választások megrendezéséért.