Mi, hol, mikor?

2020. január 13., hétfő, Mi, hol, mikor?

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES januári előadásai: Tiszta (néptánc-színház; rendező-koreográfus: Juhász Zsolt m. v.): január 15-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban, illetve január 16-án 19 órától Baróton a Városi Művelődési Ház nagytermében; Világhírű redever (táncjáték gyermekeknek): január 24-én 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban.
 

Az előadásokra jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon lehet. A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10–16, pénteken 11–13 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

 

Nyereménysorsolás
Nemzedékről nemzedékre című, tavalyi egész éves keresztrejtvény-sorozatunk nyerteseit január 16-án, csütörtökön 17 órától ünnepélyes rendezvényen sorsoljuk ki a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben. Ma az utolsó lehetőség beküldeni az elmaradt megfejtéseket.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház e heti műsora: 14-én, kedden 19 órától a nagyteremben (színapdra épített nézőtér) Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre, rendező: Bocsárdi László; a kamarateremben 15-én, szerdán 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai, rendező: Botos Bálint; 16-án, csütörtökön a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján: Barbárok, rendező: Hegymegi Máté; 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap 19 órától a kamarateremben Az, amit mondani kell – Kányádi Sándor-est.
M STUDIO. A mozgásszínház előadásai Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban: ma 19 órától Sírunk, nevetünk, rendező-koreográfus: Góbi Rita; 16-án 19 órától nem fogadott hívás(ok), rendező: Sebastian Marina.

 

Zene
ÜNNEPI HANGVERSENY. Január 18-án, a Magyar Kultúra Napján 20 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében fellép a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar Maksai József vezényletével. Jegyek 20 lejért elővételben kaphatóak a városi kulturális szervezőirodában.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól Macskák – amerikai–angol musical, vígjáték, dráma, román felirattal; 16.45-től Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.30-tól Jumanji – A következő szint – amerikai családi kalandfilm, magyarul beszélő és A mennyországnak kell lennie – francia–német–kanadai–török vígjáték, román felirattal; 20.30-tól Star Wars: Skywalker kora – amerikai sci-fi, akció, kalandfilm, román felirattal; 20.45-től Botrány – kanadai–amerikai életrajzi dráma, magyarul beszélő. Szerdán: 16.30-tól Sarkvidéki akció – angol–dél-koreai–kanadai–amerikai animációs film, magyarul beszélő; 16.45-től Jumanji – A következő szint – amerikai családi kalandfilm, román felirattal; 18.15-től Star Wars: Skywalker kora – amerikai sci-fi, akció, kalandfilm, magyarul beszélő; 19 órától Cărturan – román dráma; 20.45-től Heidi – román dráma; 20.45-től Valan – Angyalok völgye – magyar krimi, dráma, magyarul beszélő.

 

Kiállítás
A 27. INCITATO MŰVÉSZTELEP ZÁRÓKIÁLLÍTÁSA. Január 16-án, csütörtökön 18 órától a kovásznai Kádár László Képtárban megnyílik a 27. Incitato Művésztelep Ló az irodalomban című kiállítása. A tárlatot méltatja Ambrus Ágnes ny. egyetemi adjunktus. Közreműködnek: Czilli Samu, Fülöp Zsolna, Molnár Gergely és Somodi Balázs, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai.

 

Képernyő
RTV1. Ma 15.10-től: MA 50 a kolozsvári magyar filmnapokon – a 10. Kolozsvári Magyar Filmnapokon a szerkesztőség közönségtalálkozót szervezett. Retrospektív vetítések után megbeszélték az érdeklődőkkel, hogyan is látszott Kolozsvár az ötvenéves romániai magyar televíziózásban. t Létkérdések: Itt né, székelyföldi… – Márdirosz Ágnes a Csíki Játékszín színésze, férje, Fazakas Levente zenész a Háromszék Táncegyüttesnél. Egyik sem túlfizetett szakma, mégsem panaszkodnak. Vallják, hogy a keveset beosztva, az igényeket nem túltolva és persze nem egyik napról a másikra, itthon is ki lehet alakítani élhető teret.á

 

Hitvilág
ÉJSZAKAI VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma 21 órától kezdődik az éjszakai virrasztás, amely éjfélkor szentmisével zárul.

 

Tortoma Önképzőkör
Január 14-én, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Új-Zélandi vulkánok nyomában címmel Soós Ildikó geológus, PhD hallgató, az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának tagja (Brassó–Budapest) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

A Román Kultúra Napja
Könyvbemutatóra és portrébeszélgetésre kerül sor január 15-én, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban a Román Kultúra Napja alkalmából. Az est meghívottja Doina Ioanid költő, a rangos Observator Cultural kulturális hetilap szerkesztője, akinek nemrég jelent meg válogatott versgyűjteménye magyar fordításban Ideje, hogy fülbevalót hordj és más poémák címmel, Lövétei Lázár László átültetésében a marosvásárhelyi Lector Kiadónál. Az eseményen a szerző és a fordító mellett jelen lesz a kiadó képviseletében Gálfalvi Ágnes. Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója. A rendezvényt a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Lector Kiadó szervezi, partnerségben a Tein Teaházzal.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai január 14-én, kedden 16–17.30 óráig Málnáson a polgármesteri hivatal ifjúsági termében, illetve 18–19.30 óráig Málnásfürdőn az iskola épületében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Röviden
KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe ma 16 órára várnak minden kézimunkázni szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdió heti programja: ma 18 órától és pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ago-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Telefon: 0741 568 527.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a Kovásznai Művelődési Ház épü­letében. Telefon: 0742 391 320.
EZÜST AKADÉMIA. Sepsiszentgyörgyön január 14-én, kedden 17 órától a Székely Mikó Kollégium dísztermében és Kézdivásárhelyen 16-án, csütörtökön 16.30-tól a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Csapó János tart előadást Hiedelmek, babonák, tévhitek a táplálkozásban címmel.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2020-01-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Lakások gyulladtak meg (Négy tűz néhány óra alatt)

Péntek délutántól szombat hajnalig négy tűzhöz riasztották a háromszéki katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársait. Erdővidéken cigaretta miatt gyulladt meg egy lakás, míg Uzonban egy rögtönzött melegítő berendezésből kipattanó szikra okozott károkat, személyi sérülést – tájékoztatott Tolvaj Marius szóvivő. A hivatásos tűzoltók mellett az önkéntesek alakulatok és a helybéliek mindenhol segítettek a lángok oltásában, a javak mentésében.
2020-01-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás