Irán beismerte, hogy lelőtte az ukrán repülőgépet

2020. január 13., hétfő, Kitekintő

Irán többnapi tagadás után szombaton végül beismerte, hogy a légvédelme lőtte le – nem szándékosan – rakétával az ukrán utasszállító gépet. A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata múlt szerda reggel zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

  • Virágokat helyeznek az áldozatok fényképei elé. Fotó: AP
    Virágokat helyeznek az áldozatok fényképei elé. Fotó: AP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az iráni légi katasztrófa ukrán áldozatai holttestének mielőbbi hazaszállításáról, és fogadkozott, hogy a tragédia felelősei nem kerülik el a büntetésüket. Elmondta, országuk legjobb, széles körű szakértelemmel rendelkező negyvenöt spe­cialistáját küldték Teheránba.

Kitért arra, hogy telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel, utóbbi kezdeményezésére. Az iráni elnök bocsánatot kért az ukrán néptől, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A beszélgetés során megállapodtak: Róháni elrendeli, hogy az ukrán szakértőkkel együttműködve a lehető leggyorsabban azonosítsák a holtakat, és készítsék elő őket az Ukrajnába szállításra. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint az iráni elnök a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során teljes mértékben elismerte, hogy a tragédia országa katonáinak hibájából következett be. Ígéretet tett, hogy mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze volt az utasszál­lító lelövéséhez, és az ukrán szakértői csoport minden szükséges támogatást megkap további munkájához jogi és technikai téren egyaránt.

Az ukrán kormány pénzügyi támogatást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak, valamint megad minden segítséget ahhoz, hogy megkapják a kártérítést a légitársaságtól, a biztosítóktól, valamint Irántól.

Zelenszkij ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy legyen egységes és kitartó a katasztrófa összes körülményének teljes és végleges kivizsgálásáig.


Ukrajna már tudta

Ukrajna előbb tudta, hogy rakéta találta el a MAU ukrán légitársaság Teheránnál lezuhant gépét, mint ahogy az erről szóló információt nyugati országok közzétették – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. „Még azelőtt, hogy Irán megváltoztatta álláspontját, mi ismertük ezt az információt.” Elmondta, hogy az Iránban dolgozó ukrán szakértők megérkezésüktől kezdve folyamatosan küldték az információkat Kijevnek. „Rövid idő alatt, az összes információt összerakva, rájöttünk, hogy mi történt” – mondta. Szavai szerint az ukrán szakértők bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy rakéta találta el a gépet. Nem hozhattak mindent azonnal nyilvánosságra, nehogy Irán kiutasítsa a területéről az ukrán szakértőket. „Úgy vélem, Irán megértette, hogy nincs értelme tovább tagadni, és különben is, az a bizonyíték már az ukrán félnél volt” – mondta. Megjegyezte még, hogy nagy valószínűséggel Kijevben meg tudják nevezni a rakéta típusát, valamint azt is tudják, hogy mikor és kitől vásárolta azt Irán.


Hibák sorozata

Hibák sorozata vezethetett ahhoz, hogy az iráni légvédelem lelőtte az ukrán utasszállító repülőgépet – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, aki szerint a légvédelmi egységek általában tisztában vannak az adott ország légterében mozgó menetrend szerinti járatokkal és katonai repülőgépekkel, sőt, ezeket valós időben képesek követni. Ráadásul az ukrán gép nem is az országba érkezett, hanem onnan szállt fel, így azt összekeverni egy amerikai drónnal, az már több, mint tévedés – fogalmazott. Úgy vélekedett, az ügy nehéz helyzetbe hozza politikai értelemben Iránt, de az iráni hadsereg képzettségi szintjével kapcsolatban is kérdéseket vet fel. Hozzátette, az iráni légvédelemnek várnia kellett volna, hogy meggyőződjön arról, valóban ellenséges gépről van-e szó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2020-01-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-01-13: Kitekintő - :

Az európai országok nyernek a gázvezetékkel (Putyin–Merkel találkozó)

Az Északi Áramlat 2. gázvezeték építését be kell fejezni, azzal Németország és más európai országok is nyerni fognak – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen megtartott szombati moszkvai sajtóértekezletén.