A doni katasztrófára emlékeztek

2020. január 13., hétfő, Közélet

Héjja Béla kezdeményezésére mintegy húszan gyűltek össze tegnap délután Kézdivásárhelyen a világháborús hősök emlékműve előtt, többek között a Történelmi Vitézi Rend és a Kézdszéki Székely Tanács tagjai, hogy emlékezzenek a doni katasztrófára és leróják kegyeletüket az ott elesett katonák emléke előtt.

  • Megemlékezés a világháborús hősök emlékművénél. A szerző felvétele
    Megemlékezés a világháborús hősök emlékművénél. A szerző felvétele

77 évvel ezelőtti a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét a Don-kanyarnál. Beszédek nem hangzottak el, a jelenlevők több tucat gyertyát gyújtottak és virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatára. Az alig negyedórás rendezvény végén a megemlékezők közösen mondották el a miatyánkot, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya a Katrosában az apostoli kettős keresztnél január 26-án délben tart megemlékezést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1563
szavazógép
2020-01-13: Közélet - :

Elismerés Gazda Józsefnek (Kós Károly-díj)

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kós Károly-díjjal tüntette ki Gazda Józsefet. A kovásznai művészeti író, szociográfus, tankönyvíró, tanár, művelődésszervező szombaton vette át a díjat, amelyet – mint Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnökének méltatásában elhangzott – szerteágazó, tartalmas, magas színvonalú és mélyen elkötelezett munkásságáért ítéltek oda. A 84. éves kitüntetett irigylésre méltó frissességgel és dicséretes szerénységgel vallotta meg köszönetmondásában, hogy ő csak tette a dolgát ott, ahová a Teremtő állította, a nemzet napszámosaként.
2020-01-13: Máról holnapra - Farkas Réka:

Dolgozni mindhalálig

Ha egy kormány meglebegteti a nyugdíjkorhatár emelését, mérget vehetünk rá, ez a valós szándéka, bármennyire visszakozik, próbálja szépíteni felkent szószólói nyilatkozatait. Márpedig az elmúlt hetekben többször is szóba került a téma, és nem csoda, hisz az őszre tervezett 40 százalékos emelés fenntarthatatlanná teszi a nyugdíjrendszer már most is rendkívül rosszul álló egyensúlyát. Választási év lévén, a liberális kormány nem meri megvétózni a szociáldemokraták ígéretét, így más megoldást keres.