Tervezhetik a kolozsvári kórházat

2020. január 13., hétfő, Belföld

Kiírta a közbeszerzési eljárást az egészségügyi tárca a kolozsvári regionális sürgősségi kórház megtervezésére.

„Ez a második regionális kórház a jászvásári után, amelyre hivatalosan kiírtuk a megtervezésre irányuló versenytárgyalást. A győztesnek majd egy év áll a rendelkezésére a szerződés aláírását követően, hogy a műszaki tervet elkészítse” – közölte Victor Costache egészségügyi miniszter. A kolozsvári kórház becsült értéke 68,6 millió lej (áfa nélkül), az ajánlatok benyújtási határideje február 17-e. Habár az előző, szociáldemokrata kormány évekkel ezelőtt 8 regionális és egy országos kórház építését ígérte, egyelőre csak három van tervben: a jászvásári, amely 850 ágyas lesz, a kolozsvári, ahol 849 ágyat hoznak létre, és a craiovai, ahol 807 ágyat ígérnek – ez azonban még terv szintjén sem létezik, noha az Európai Bizottság 2017 óta támogatja e három kórház megépítését. Az új egészségügyi intézményekben a kórtermek mellett integrált járóbeteg-kezelő központokat is kialakítanak.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 233
szavazógép
2020-01-13: Világfigyelő - :

Az erős magyar közösségek éve (2020 a nemzetpolitikában)

Az idei a közösségépítés éve a nemzetpolitikában; a magyar kormány kiemelt célja a külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának segítése, ezért folytatja a határon túli családok támogatását és a magyar közösségek gazdasági megerősítését – közölte a Miniszterelnökség tegnap. A megvalósuló programok mindegyikében kiemelt figyelmet kap az ifjúság.
2020-01-13: Belföld - :

Ahogy jön, el is megy a pénz

2019 harmadik negyedében egy romániai háztartás átlagjövedelme 4872 lej volt, a kiadásai pedig átlagban 4202 lejre rúgtak, ami azt jelenti, hogy a bejövő pénz 86,3 százalékát el is költik az emberek.