Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. január 14., kedd, Mi, hol, mikor?

Kultúrák napja
A ROMÁN KULTÚRA NAPJA alkalmából könyvbemutatóra és portrébeszélgetésre kerül sor  szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.

Az est meghívottja Doina Ioanid költő, a rangos Observator Cultural kulturális hetilap szerkesztője, akinek nemrég jelent meg válogatott versgyűjteménye magyar fordításban Ideje, hogy fülbevalót hordj és más poémák címmel, Lövétei Lázár László átültetésében a marosvásárhelyi Lector Kiadónál. Az eseményen a szerző és a fordító mellett jelen lesz a kiadó képviseletében Gálfalvi Ágnes. Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.
A ROMÁN KULTÚRA NAPJÁT az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám) szerdán 18 órától közösen ünneplik Kovászna Megye Tanácsával és a Kovászna Megyei Művelődési Központtal, valamint a Kulturális Minisztériummal együttműködésben. A délutáni programot Vasile Berde Luca Ștefan három kisfilmje nyitja: The Second Target (2017), Don’t open the door (2017) és a You First (2019). Ezen a napon az ifjú művész Sepsiszentgyörgyre látogat, ösztönözve városunk fiatal generációját a filmesek világába való belépésre. Vasile Berde Luca Ștefan szűkebb pátriáján kívül is elismert fiatal, hiszen megmérettetett a Super nevet viselő nemzetközi filmfesztiválon is, amelyen tinédzsereket szólít meg. A tizenéves filmkészítő beszél majd a film iránti szenvedélyéről, művészi megszállottságát igazoló félelmeiről és a Don’t open the door címet viselő rövidfilmjéről, amelyet több fesztiválon is beválogattak a legjobbak közé, s amely ebből az alkalomból az Árkosi Kulturális Központban is megtekinthető lesz.
A műsor második részében egy kamarazenei koncert, Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu négykezes zongorajátéka örvendezteti meg a közönséget. Műsoron: Constantin Silvestri – Erdélyi román táncok op. 4, Klepper Leon – Dal és tánc, Ligeti György – összes négykezes zongoraműve, Bartók Béla – Román táncok Sz. 56, George Enescu/Marius Sireteanu – Román rapszódia op. 11 nr. 2 és nr. 1.
A nemzeti kultúra napjának szentelt programot az Árkosi Kulturális Központ képtárából válogatott képzőművészeti kiállítás egészíti ki.
KÉT KULTÚRA KÖZÖTT FÉLÚTON. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében csütörtökön 16 órától a CuccMucc Ifjúsági Művészeti Központ meghívottja Székely Csaba író, drámaíró, aki műveivel megszólította mindkét nemzet közönségét. A beszélgetést két moderátor fogja irányítani két nyelven: Popa Anna Maria, az Andrei Mureşanu Színház vezetője románul, a magyar moderátor személyét meglepetésnek szánják.
A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRÓL való megemlékezés részeként, a berecki Művelődési Központ szervezésében január 17-én, pénteken 17 órától a kultúrotthon kistermében II. Rákóczi Ferenc a néphagyományban címmel Kis Emese magyartanár tart vetített képes előadást. Közreműködik a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diákja, Imre Mária Anita, valamint a Zöld Nap Egyesület törökországi önkéntese, Asiye Demirici. Házigazda: Márkos Imola művelődésszervező.

Nyereménysorsolás
Nemzedékről nemzedékre című, tavalyi egész éves keresztrejtvény-sorozatunk nyerteseit január 16-án, csütörtökön 17 órától ünnepélyes rendezvényen sorsoljuk ki a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben.

Háromszék

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében (színpadra épített nézőtér) ma 19 órától Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre, rendező: Bocsárdi László; szerdán a kamarateremben 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai, rendező: Botos Bálint.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES Tiszta (néptánc-színház; rendező-koreográfus: Juhász Zsolt m. v.) című előadását szerdán 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban, illetve csütörtökön 19 órától Baróton a Városi Művelődési Ház nagytermében játssza.

Kiállítás
KÖPECZI 100. Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban csütörtökön 17 órától Köpeczi Bócz István Jászai Mari-díjas látványtervező, plakáttervező, grafikusművész, illusztrátor centenáriumi emlékkiállítását méltatja Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának intézetvezetője. A kiállítás kurátora: Turnai Tímea főmuzeológus, a szcenikai gyűjtemények vezetője; házigazda: Marton Lichtfusz Katalin szaktanácsadó.
A 27. INCITATO MŰVÉSZTELEP ZÁRÓKIÁLLÍTÁSA. Csütörtökön 18 órától a kovásznai Kádár László Képtárban megnyílik a 27. Incitato Művésztelep Ló az irodalomban című kiállítása. A tárlatot méltatja Ambrus Ágnes ny. egyetemi adjunktus. Közreműködnek: Czilli Samu, Fülöp Zsolna, Molnár Gergely és Somodi Balázs, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai.
PARA MÁRIA Háromszéki tájak és textilreliefek című kiállítását dr. Deák Ferenc műkritikus nyitja meg csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében. Házigazda: dr. Dimény Attila múzeumvezető.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Új-Zélandi vulkánok nyomában címmel Soós Ildikó geológus, PhD hallgató, az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának tagja tart vetített képes elő­adást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Macskák – amerikai–angol musical, vígjáték, dráma, román felirattal; 16.45-től Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.30-tól Jumanji – A következő szint – amerikai családi kalandfilm, magyarul beszélő és A mennyországnak kell lennie – francia–német–kanadai–török vígjáték, román felirattal; 20.30-tól Star Wars: Skywalker kora – amerikai sci-fi, akció, kalandfilm, román felirattal; 20.45-től Botrány – kanadai–amerikai életrajzi dráma, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Röviden
EZÜST AKADÉMIA. Sepsiszentgyörgyön ma 17 órától a Székely Mikó Kollégium dísztermében és Kézdivásárhelyen csütörtökön 16.30-tól a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Csapó János tart előadást Hiedelmek, babonák, tévhitek a táplálkozásban címmel.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtár­termébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet. A teljes diszkréció garantált.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától step­aerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsi­szentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet méretni.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ago-Gym – alakformáló fitnesz nőknek. Telefon: 0722 233 774.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Ingyenes ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Málnáson a polgármesteri hivatal ifjúsági termében, illetve 18–19.30 óráig Málnásfürdőn az iskola épületében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2020-01-13: Közélet - :

Elütöttek egy gyalogost

Árapatakon szombatra virradóra történt közlekedési baleset, amelyben egy fiatal sérült meg.
2020-01-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás