Plágiumért elítélt szlovén író

2020. január 14., kedd, Magazin

A szlovén bíróság egy év három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Boris Kobal szlovén írót és színészt, mert lefordított egy olasz komédiát szlovénra, és azt sajátjaként adta el a színháznak. Az ügy Szlovénia egyik legnagyobb kulturális botránya volt tavaly.

  • Boris Kobal. Fotó: Andraz Gombac
    Boris Kobal. Fotó: Andraz Gombac

A színház büntetőjogi eljárást indított Kobal ellen, miután kiderült, hogy az író Profik című komédiája másolat, az intézmény továbbá visszakövetelte a színdarab után kifizetett 13 ezer eurót is, amelyet Kobal egy eredeti, új darab megírására hirdetett pályázaton nyert el.

Az esetet egy névtelen bejelentés alapján vizsgálták ki tavaly, és mint kiderült, a mű Aldo Nicolaj olasz drámaíró La Prova Generale című komédiájának szó szerinti fordítása volt, lerövidítve. A bejelentést követően a celjei színház néhány előadás után levette műsoráról a darabot.

Kobal nyílt levélben kért elnézést a közvéleménytől. Mint mondta, egy lefordított szöveget sajátként tüntetett fel, ami nem volt helyes. Az sem volt helyes szerinte, hogy a botrány után sokáig hallgatott, és nem magyarázta meg, mi történt, valamint nem vállalta a felelősséget. Tettét betegségével magyarázta. Szavai szerint, bár a színház sok téren elégedettséget nyújtott számára, munkája miatt nem volt magánélete, ezért elkeseredetté, magányossá vált és súlyos depresszióba esett. Kért ugyan segítséget, de az utóbbi néhány évben rosszabbodott az állapota – hangoztatta.

Az eset után Kobal kénytelen volt lemondani a ljubljanai Sentjakobsko színház művészeti igazgatói posztjáról is.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe Kobal egészségügyi állapotát, valamint, hogy megbánta tettét és elnézést kért miatta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 979
szavazógép
2020-01-14: Magazin - :

Háromszázezer euróra bírságolták (Illegális bevándorlás)

Háromszázezer euró bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a német Lifeline nevű szervezet egyik hajójának kapitányára, aki tavaly szeptemberben – 104 illegáis bevándorlóval a fedélzeten – megsértette a civil hajókra vonatkozó hatósági tilalmat, és olasz területre lépett. Az összeget hatvan napon belül kell befizetni az esetleges jogi költségekkel együtt.
2020-01-14: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Maksai változások

A napjainkban zajló falusi élet mindennapi változásairól-alakulásáról írni igazából csak annak a riporternek könnyű, aki ismeri a település múltját, vagy aki abba kötelességszerűen beleolvas. Mert régi az a mondás, hogy csak a múlt ismeretében értékelhető a jelen. Így van ez a Csobot-tető alatt fekvő Maksa-Eresztevény, illetve a Csente-hegy alatti Sepsibesenyő esetében is. Maksa községben igazából a lehetőség a kincs, ám az eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen a kitartás, az erőfeszítés, a következetesség.