Játék a gyermekpénzzel

2020. január 14., kedd, Máról holnapra
Mózes László

Noha december 18-án a parlament megszavazta a gyermekpénz megduplázását, a jelek szerint egyhamar mégsem lép hatályba e törvény. Klaus Iohannis államfőnek ugyan mindössze pár napja maradt a jogszabálytervezet kihirdetéséig – alkotmányos előírások szerint azt legkésőbb január 18-ig alá kellene írnia –, mi több, az elnök azt is közölte, nem áll szándékában elutasítani a gyermeknevelési pótlék megkétszerezéséről szóló tervezetet, mégis eközben a liberális kormány egyre határozottabban a halasztás mellett kardoskodik.

Hogy Ludovic Orban és csapata miképp oldaná ezt meg, nem teljesen egyértelmű, csupán annyi biztos, hogy a költségvetésben nincs pénz a juttatás megemelésére, de később, nyáron talán már lesz, legalábbis erre utalnak a kormányfő szavai. Ugyanis Ludovic Orban, miután egyeztetett az államfővel, azt nyilatkozta: „a legvalószínűbb az, hogy elhalasztjuk a törvénymódosítás hatályba lépését mindaddig, amíg lesz rá pénz”. S hogy ez a határidő ne vesztődjék el a végtelenben, hozzáfűzte, mindez talán nyáron, a költségvetés-kiigazítás tájékán remélhető.

Miközben a romániai családok tekintélyes részének valóban számítana, hogy a jelenlegi 150 lejes gyermekpénz helyett gyermekenként havonta 300 lejt kapnának – más kérdés persze, hogy az állami juttatást milyen mértékben költik utódaikra –, érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a decemberi törvénymódosítás nem azért történt, mert egyik vagy másik pártnak hirtelen megnövekedett volna a szociális érzékenysége, hanem a szociáldemokraták azért terjesztették be javaslatukat, hogy kibabráljanak a liberálisokkal. Emlékezetesek maradnak a házelnök szavai, Marcel Ciolacu akkor úgy fogalmazott, a parlament dolga a törvénykezés, a kormányé pedig az, hogy anyagi fedezetet teremtsen a jogszabályok életbeléptetéséhez. Ez nem más, mint vegytiszta populizmus, ráadásul egy évvel korábban a liberálisok is kijátszották ugyanezt a kártyát. Hiszen csak látszólag célozzák meg az elesettek felkarolását, a mélyszegénységben élők felzárkóztatását – jó is lenne, ha ezt a súlyos társadalmi problémát meg lehetne oldani úgy, hogy az érintetteknek több pénzt folyósítanak havonta –, a gyermekpénz látványos növelése nem más, mint politikai játszma.

És ez a legszomorúbb az egészben: bár tízezrek, százezrek számára fontos a havi állami juttatás, a gyermekpénzzel való játszadozás valójában politikai tőke mind a szociáldemokratának nevezett ellenzék, mind a liberálisnak nevezett kormány számára. Ha közvetlenül választás előtt lennénk, bizonyosan nem kellene költségvetés-kiegészítésre várni, s ha a baloldal igazán akarta volna, már korábban is megemelhette volna e pótlékot. De igazából egyik fél sem kívánja, sokkal fontosabb számukra, hogy fenntartsák a méltánytalan és jóval tekintélyesebb állami hozzájárulást követelő különnyugdíj-rendszert. A gyermekek sorsát érintő állami segély, pontosabban annak nagyságrendje is csupán egy eszköz politikai céljaik eléréséhez. Ez pedig nem jövőt tervező államférfiakra vall, hanem középszerű és korlátolt pártkatonákra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2020-01-14: Közélet - Fekete Réka:

Egy mecénás a tudás érdekében

Alsócsernátonban bányászták, Brassóban csiszolták, Marosvásárhelyen értékesítették – így jellemezte egy ismerőse korábban Hollanda Dénes nyugalmazott egyetemi tanárt. Megfogalmazását folytathatnánk azzal: amit élete eddigi állomásain magába szívott, azt pedagógusként értékesítette, diákjait csiszolta, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy egyetlen jó képességű fiatal se vesszen el csak amiatt, mert szegény sorsú. Hollanda Dénes elindította háromszintes koronkai villájának bentlakássá minősítését, és ősztől ingyen bocsátja rászoruló egyetemi hallgatók rendelkezésére. A neves professzort, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának alapító dékánját említett tervéről és annak előzményeiről kérdeztük.
2020-01-14: Jegyzet - Pálmai Tamás:

A patkány éve?

A kínai horoszkóp szerint 2020 a patkány éve. Mivel ez a világ nem az én világom, nem mélyedtem el benne, ám mégis eszembe jutott mindez annak kapcsán, ahogy azt a fiatalembert támadták – mint az összetartozás évének vörös patkányai – a világhálón, aki önzetlenül segíti cipősdobozaival a határon túli és az anyaországi rászoruló gyermekeket, családokat. Támadták azért, mert határon túlra is ad, mondván, van a mai csökkentett méretű Magyarországon is elég szegény.