Az ügyészség nem sieti el a vádemelést Diacon ellen

2020. január 16., csütörtök, Közélet

Úgy tűnik, lehorgonyzott az ügyészségen a Gheorghe-Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője ügyében összeállított bűnügyi vizsgálati iratcsomó. Korábban az iratokkal pingpongozott az ügyészség és a rétyi rendőrőrs. Közel másfél évvel a Diacon által részegen elkövetett baleset után várható, hogy az ügyészség végre megoldást találjon az iratcsomóra.

Amint azt lapunkban jeleztük, Mircea Diacon megyei főfogyasztóvédő meghívottként vett részt 2018. augusztus 25-én a Réty Községi Napokon, és jócskán felhajtott a protokolláris célból ingyen hozzáférhető italból. Ezt követően autóba ült, és rengeteg szemtanú jelenlétében belehajtott egy parkoló gépkocsiba. A községi rendőrőrs helyszínen tartózkodó munkatársai tetten érték, alkoholszondába fújatták, a műszer 1,2 mg/l szesztartalmat mért a kifújt levegőben. Az ittas vezetőt Sepsiszentgyörgyre szállították vérvételre. Tapasztalat szerint a vérben ezrelékben kimutatott alkoholtartalom hozzávetőleg a kifújt levegő literében milligrammban mért érték kétszerese. Eszerint Diacon vérében az alkoholszint 2,4 ezreléknyi lehetett, tehát a bűncselekmény 0,8 ezrelékben megállapított küszöbértékének háromszorosa. A pontos értéket sem a rendőrség, sem az ügyészség azóta sem árulta el érdeklődésünkre. Akkor bűnügyi iratcsomót nyitottak. Ennek sorsáról több ízben érdeklődtünk. A rendőrség a sepsiszentgyörgyi ügyészségre irányított, mondva, hogy a kivizsgálás ügyész irányításával zajlik. Az ügyészség ez idáig azt válaszolta, hogy még tart a vizsgálat, ám most már előrelépés történt.

Kedden a sepsiszentgyörgyi ügyészség szóvivője, Claudia Brandiu érdeklődésünkre elmondta, a rétyi őrs tavaly november 25-én leadta a vizsgálati anyagot megoldási javaslattal. Következik, hogy az ügyet vezető ügyész megadja a megoldást. (Ilyen esetben vádat szokás emelni, de akár a bűnügyi vizsgálat lezárását is elrendelhetik – szerk. megj.) Kérdésünkre, hogy a rétyi őrs milyen megoldási javaslatot fogalmazott meg, a szóvivő azt válaszolta, nem mondhatja meg.

Gheorghe Olteanu, a rétyi rendőrőrs parancsnoka érdeklődésünkre szintén azt válaszolta, hogy nem árulhatja el, mit tartalmazott a javaslat. Információink szerint az őrs már többször leadta az iratcsomót, amelyet az ügyész rendre visszaküldött kiegészítésre. Az is megesett, hogy aznap délután került vissza az iratcsomó, amikor az ügyészség délelőtt azt nyilatkozta, hogy az a rétyi őrsön van.

Dombora Lehel, Réty község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a nyomozó hatóság tavaly ősszel újrajátszatta az esetet. Lezárták az utat, és bűnügyi rendőrök jelenlétében felméréseket végeztek. Ezenkívül – ilyen még nem történt – bekérették a terület tervrajzát, hogy lássák, közúton vagy azon kívül volt a baleset. A polgármester hangsúlyozta, teljesen világos, hogy az eset közúton történt. Megjegyezzük, hogy mielőtt megtörtént a bűneset, a polgármester, látva a fogyasztóvédő nagyon ittas állapotát, felajánlotta, hogy hazaviteti, ám Diacon saját kocsijával akart menni. Megtette, és belehajtott egy parkoló autóba.

A KRESZ szerint az ittas vezetés bűncselekménye 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Olyan esetekben, amikor éppen csak meghaladták a küszöbértéket, és nem történt testi sértés, rongálás, általában egy év felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki. Múlt év októberében egy sepsiszentgyörgyi férfit ittas vezetésért jogerősen 2 év és 2 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Mircea Diacon botrányos viselkedéséről többször írtunk lapunk hasábjain. A rendőrségtől elbocsátott, a polgárőrségtől kirúgott férfi kötött már bele „székely ízű” termékekbe, taxisok SIC feliratú matricáiba, rendőri kísérettel zavarta meg Árkoson rászoruló vallásórás gyermekek unitárius egyházi táborát, egy sepsiszentgyörgyi vendéglőben pedig ittasan, szolgálati idején kívül, de hivatali tisztségével kérkedve követelt megkülönböztető bánásmódot, és kisajátította a zenekart. Ezt követően dulakodásba keveredett, és egy kamionsofőr betörte az orrát.

Időközben Diacont – a viselt dolgai miatti politikai tiltakozások nyomán – áthelyezték. Előbb felfelé buktatták, 2018 decemberében a Brassó, Fehér, Hargita, Maros, Kovászna és Szeben megyét ellenőrző, brassói székhelyű központi regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élére nevezték ki. Szűk két hónap múltán, tavaly februárban a Beszterce-Naszód megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére helyezték át időlegesen. Diacon márciusban megfellebbezte az áthelyezési rendeletet. A Kovászna Megyei Törvényszék rekordgyorsasággal helyt adott a keresetnek, így Diacon májusban visszakerült a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére. Azóta csendben van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 420
szavazógép
2020-01-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közösségi házként is működne az új plébánia (Sepsibükszád)

Közel egy évvel a pusztító tűzvész után már állnak Sepsibükszád katolikus templomának szomszédságában az új plébánia falai. A megyei és önkormányzati támogatásnak, a magánszemélyek, egyházi és civil szervezetek, testvértelepülések, cégek adományainak köszönhetően viszonylag rövid idő alatt sikerült pótolni a veszteséget, mely Bilibók Géza plébános szerint magát a közösséget is összefogásra, cselekvésre késztette.
2020-01-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kezdődik az ökumenikus imahét

Immár több mint két évtizedes hagyománya van Sepsiszentgyörgyön az ökumenikus imatizednek, mely során a történelmi magyar egyházak közösségei, lelkészei a város templomait végigjárva, felekezeti hovatartozástól függetlenül együtt imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért. A rendezvény egyben karitatív jellegű is, a következő napokban körvonalazódik, milyen jótékony célra gyűjtenek majd a pénteken induló imatized találkozóin.