KézdimartonfalvaA falu nagy szülöttjére emlékeztek

2008. szeptember 24., szerda, Közélet

Vasárnap a szülőfalu az utókor által méltatlanul elfelejtett Martonfalvi Tóth Györgyre, a XVII. századi erdélyi művelődési élet kimagasló személyiségére, a debreceni református kollégium nagy tekintélyű igazgatójára, rektor professzorára, a neves egyházi íróra emlékezett.

A déli ünnepi istentiszteleten a XVIII. századi, kazettás mennyezetű református templom belső falán emléktáblát lepleztek le, melyet ifj. Medggyasszay László terve alapján Kádár Béla kézdivásárhelyi kőfaragó készített.

Martonfalvi Tóth György 1635-ben született. A mezőföldi faluból induló székely ifjú Gyulafehérváron és Nagyváradon végzett tanulmányai után Apafi Mihály erdélyi fejedelem anyagi támogatásával nyugaton tanulhatott, ahol Utrechtben, Franekerben és Oxfordban járt egyetemre. Franekerben szerezte meg a teológiai doktorátust. Nagyváradra került, majd miután 1660-ban a törökök elfoglalták Váradot, az életben maradt tanítványokkal áttelepült Debrecenbe, ahol a református kollégiumban tanított huszonkét éven át. Apafi fejedelem 1666-ban az oktatás és művelődés terén szerzett érdemeiért nemesi rangra emelte. Debrecenben halt meg 1681. április 23-án. A debreceni református kollégiumnak Méliusz Juhász Péter után Martonfalvi Tóth György a legnagyobb személyisége, aki teológiai íróként ugyanolyan jelentős, akárcsak a csernátoni Bod Péter.

A megemlékezésen a falu legnagyobb szülöttjének két egyenes ágú leszármazottja, Martonfalvi Tóth Attila és Martonfalvi Tóth Ányos is jelen volt. Martonfalvi Tóth Attila másodszor járt feleségével együtt vidékünkön, híres őse szülőfalujában.

Az istentiszteleten Isten igéjét nt. Medggyasszay László tiszteletes hirdette. Arra is kitért: miután pár évvel ezelőtt a szülőfalu is tudomást szerzett Martonfalvi Tóth Györgyről, felmerült, hogy a falu névtelen iskolája felvegye az ő nevét. A lelkész javasolta, hogy a névadással ne késlekedjenek.

Az ünnepségen fogadták az új testvérgyülekezet küldöttségét, Jánkmajtis lelkipásztorát, Bulyáki Gusztávot, feleségét és hét presbiterét, közreműködött a kézdimartonfalvi és hatolykai nőszövetség, a helybeli egyházi kórus, valamint Medggyasszay Erzsé­bet tiszteletes asszony, ifj. Medggyasszay László zenetanár és a hatolykai Bardócz testvérek. A megemlékezés a művelődési otthonban szeretetvendégséggel ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1860
szavazógép
2008-09-24: Közélet - Iochom István:

Felsőlemhényben iskolakeresztelőt terveznek

Míg az alsólemhényi iskola 1994-ben kilépett a névtelenségből, és felvette Bem József nevét, addig a felsőlemhényi I—IV. osztályos 2-es számú iskolának a mai napig nincs neve.
2008-09-24: Közélet - Pásztori Tibor Endre:

Magyarságtudományi tanulmányok (Újabb könyv a magyaroknak)

Nemzeti önazonosságunk védelmezése olyan stratégia, mely az önvédelem részévé válik. Következésként nem exkluzív privilégium, hanem fenséges megbízatás (co-missio), amely azt a célt szolgálja, hogy a magyarság megismerje, majd másokkal is megismertesse helyét Európában és a világban.