Marosvásárhelyi csatazaj

2020. január 17., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Bizarr, reménykeltőnek nem nevezhető hírek érkeznek Marosvásárhelyről. Leginkább a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsát érintő legújabb fejlemény aggasztó: az egykori székely főváros mai táblabírósága alkotmányossági kifogást emelt a kormány 2018/48-as sürgősségi rendelete ellen, mely lehetővé tette, hogy minisztériumi rendelettel újraalapítsák a katolikus iskolát.

Ember és jogász legyen egyébként a talpán, aki e szövevényes ügy szálait ki tudja bogozni, ám az jó ideje félreérthetetlenül látszik, hogy a magyar tanodát ellenzők különös táborának katonái – politikusok, feljelentők, állami és igazságügyi intézmények képviselői, titkosszolgák – minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy földig rombolják Marosvásárhely eme bástyáját is, ráadásul úgy, hogy közben a jogállamiság zászlaját lengetik. Dicstelen, embertelen és mélységesen megalázó ügy.

De kiütötte a biztosítékot Dorin Florea regnáló polgármester is, aki nézetével valójában az élethez való elidegeníthetetlen jogot vonta kétségbe a megemelt gyermekpénz kapcsán.  A polgármester nyilvánvalóan a roma közösségre célzott, amikor azt írta, hogy különféle feltételekhez kellene kötni a gyermekpénz folyósítását, sőt a gyermekvállalásra való jogot is korlátozni kellene. A különös az, hogy miközben még saját pártelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is összevonja a szemöldökét, s kifogásolja megzabolázhatatlan pártkatonájának ostoba és primitív megnyilvánulásait – a különféle roma szervezetekről, a nép ügyvédjéről, a diszkriminációellenes tanácsról nem is beszélve –, sunyítva mégis sokan megszorítanák a kezét, s fülébe súgnák: egyetértenek vele. Míg egy civilizált társadalmi és politikai környezetben egy efféle kijelentés eltávolítaná megfogalmazóját a közélettől és tisztségétől egyaránt, néhai Bernády György városában ez vélhetően olyan politikai tőkét jelent, mely a helyhatósági választásokon kamatozik majd. Mert Florea újabb mandátumra, nem tisztességre vágyakozik.

És éppen a közelgő önkormányzati választások előhangjaként került nyilvánosságra egy közvélemény-kutatás is, mely szerint Florea újraválasztási esélyei csökkennének, miközben az RMDSZ jelöltje, Soós Zoltán még meg is nyerhetné a mérkőzést. Ez jó is lenne, ha igaz volna, ám egy helybéli szociológus máris figyelmeztet, a felmérés nem azért született, hogy a magyar közösség örvendezzen, hanem azért, hogy képbe hozzon egy másik lehetséges polgármesterjelöltet. Theodora Benedek kardiológus és belgyógyász professzor ugyanis kevésbé ismert, ám a felmérés szerint a lehetséges liberális jelöltek közül ő a legnépszerűbb, ám pártja még nem döntötte el, hogy három jelentkező közül kit indít el a polgármesteri székért megvívandó harcban.

Fokozódik, egyre zavaróbbá válik Marosvásárhelyen a csatazaj. És e csörte elnyomja a legfontosabbat: az évtizedek óta ott élő, a változásban talán még mindig reménykedő vásárhelyi magyar polgárok hangját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2020-01-17: Sport - :

Fucsovics kanadai, Babos lengyel ellenféllel kezd (Tenisz, Australian Open)

Fucsovics Márton a 13. helyen kiemelt kanadai Denis Shapovalov, Babos Tímea a lengyel Iga Swiatek ellen kezd az ausztrál nyílt teniszbajnokság főtábláján. Tavaly Fucsovics és Babos is a második fordulóig jutott egyesben. Az Australian Open hétfőn kezdődik.
2020-01-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Csúcsidény Sugásfürdőn

Télen sokkal több látogatót vonz Sugásfürdő, mint nyáron, és ez főként a sípályáknak köszönhető. Az idén ugyan kevés hó hullott, de január elején elég hideg volt ahhoz, hogy hóágyúkkal mind a két lejtőt alkalmassá tegyék a siklásra, és bár a hosszabbiknak is csak az alsó részét nyitották meg – a felső meredeken nehezebb elegendő és tartós hóvastagságot teremteni –, a téli sportok kedvelői még hétköznap délutánonként is vígan járnak ki a jó levegőre mozogni.