Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőProtekciósok

2020. január 17., péntek, Jegyzet
Kuti János

A Dolj megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségén a 774 alkalmazottból 101-et rokoni szálak fűzik egymáshoz. Ott vannak a főnökök vagy beosztottak gyermekei, unokatestvérek, keresztapák, keresztgyermekek, sógorok, komák és más rokonok.

De szerintem nem jól számolnak. Nem mind arany, ami fénylik, nem mind rokon, akit annak számítanak. Ha úgy vesszük, például a férj és feleség egyáltalán nem vérrokonok. Aztán a nagyobb beosztásban levőket a kisebbek megkérik, hogy legyenek násznagyok vagy keresztapák, -anyák, és azt nem lehet visszautasítani. Így alakult ki és bővült a protekciósok szerteágazó hálózata, amiről nem tehetnek az érintettek.

A helyzet még fokozódhat, hiszen ahol ilyen sokan dolgoznak, ott a gyöngéd érzelmek bimbózása után a szerelem perzselő tüze lobbanhat fel, és ezt csillapítandó, frigyre léphetnek a különnemű (sőt már az egynemű) dolgozók is, és akkor nem etikus kirúgni egyiküket csak azért, hogy a házastársak ne dolgozzanak egy helyen. Egy Claudiu Ciuca nevű onnan kirúgott altiszt kipakolt, és mint mondta, mikor a belügyminisztériumnál átszervezést hajtottak végre, 15 társával együtt szélnek eresztették, hogy megtartsák a kegyelteket, illetve protekciósokat vegyenek fel a kirúgottak helyett. Szerinte ez így van Romániában: ha nincs protekciód, félretesznek.

Nem értem, mit ficánkol ez a Ciuca, hisz ha kirúgják a rokonokat, abból családi perpatvar keletkezik, amit kerülni kellene. A felügyelőség sajtóközleményt adott ki, amelyben elismerik, hogy van némi rokoni kapcsolat 101 alkalmazott között, de ezekben az estekben nincs semmiféle „összeférhetetlenség”. Raed Arafat a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségének vezetője védelmébe vette a Dolj megyeieket, és kifejtette: „Az emberek megismerkednek, megbarátkoznak, összeházasodnak, egyesek keresztapák, keresztgyermekek lesznek egy intézmény vagy cég keretén belül. Mit lehet tenni? Hozzunk egy törvényt, amely megtiltja a baráti kapcsolatokat, a házasságot vagy más kölcsönhatásokat, kivéve a szigorúan szakmait? Ezek alkotmányellenesek lennének, és boszorkányüldözéshez vezetnének”. Arafatnak tán még igaza is lehet, csak abban nem nagyon bízunk, amit azután állít: biztosítani kell, hogy a versenyvizsgák korrektek és átláthatók legyenek, és az a legjobbaknak sikerüljön. Azt is mondta, hogy amiként vannak orvos dinasztiák, úgy miért ne lehetnének tűzoltó dinasztiák is? A tűzoltó mesterség elhivatottságot jelent, a tűzoltók gyermekei is tűzoltók akarnak lenni, a kistestvér utánozza a nagyot, és ő is azt a szolgálatot akarja választani. (De a korrekt versenyvizsgák a dinasztiák kialakulását bizony akadályozhatják.) Valóban, hány esetben történt már meg, hogy a szülő(k) tehetségét a gyerekek örökölték! Gondoljunk csak az ifjú Johann Straussra, aki örökölte apja zenei tehetségét. Így ugyebár nem csoda, ha a nyugdíjba ment nagypapa mellett, aki visszamarad dolgozni, ott szorgoskodnak még fiai (lányai), unokái is, a szaporodó unokatestvérekkel együtt.

Marcel Vela belügyminiszter kedden ellenőröket küldött a helyszínre, és azt sugallta: lehetséges, hogy „ez járvány lehet az egész országban”. Neki könnyű, mert új és az ő rokonai a minisztérium kötelékébe tartozó intézményeknél még nem kerülhettek fontos beosztásokba. A Mentsétek meg Romániát Szövetség állítja, hogy az intézmények tele vannak protekció és kapcsolatok révén alkalmazottakkal. A Dan Barna vezette alakulat szerint a Taromnál (román légiforgalmi társaság) a közel 2000 alkalmazottból 800-at fűz össze valamiféle rokoni kapcsolat. A közintézmények és állami vállalatok alkalmazottjainak számát nem objektív kritériumok, feddhetetlenség és szakmai hozzáértés alapján duzzasztották fel. A külügyminisztériumban, de más hivatalokban szintén hemzsegnek a protekciós rokonok, „ismerősök”. A liberális Florin Roman azt állítja, hogy a szociáldemokraták körülbelül 100 ezer protekciós közalkalmazottat vettek fel „megrendezett” versenyvizsgával. Barnáék azt mondják, hogy az utóbbi három évben a szociáldemokraták Család programja az Utódok program természetes folytatása, ha megnézzük azok listáját, akiket kényelmes, jól fizetett beosztásokba helyeztek el kormányhivatalokban, a főváros polgármesteri hivatalában, a Számvevőszékben, Nemzeti Bankban. És az Orbán-kormánynak nem kellene kicserélnie „az övékét a mieinkkel”. No, majd meglátjuk!

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 103
szavazógép
2020-01-17: Közélet - :

Visszaeső áramtolvaj

Többszöri áramlopáson értek egy sepsiszentgyörgyi tömbházlakót.
2020-01-17: Közélet - Nagy D. István:

Az eredményre kell összpontosítani (Antal Árpád a választásokról)

Az elsődleges feladat, hogy felkészüljünk a választásokra, és a lehető legjobb eredményt érjük el, kevésbé az, hogy az előrehozott választások forgatókönyvein vagy éppen az önkormányzatiakkal kapcsolatos terveken rágódjunk – véli Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az RMDSZ helyi szervezetének vezetője szerint nehéz pontos választ adni, hogy végül melyik változat következik be a négy lehetséges forgatókönyvből, mivel túl sok az ismeretlen, és a döntéseket nagyban meghatározzák olyan tényezők, mint például az, hogy 2020 egyben a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulója is.