Kovásznán az Incitato művésztelep alkotásaiLó az irodalomban

2020. január 18., szombat, Közélet

Ló az irodalomban címmel nyílt kiállítás a kovásznai Kádár László Képtárban. A tárlat anyaga a XXVII. Incitato művésztelep alkotásaiból állt össze – nyomatok, gipsz dombormű, textilmunka, temperafestmények, ceruza és tusrajzok adják a kiállítás anyagát. A csütörtök esti megnyitón Ambrus Ágnes ny. egyetemi docens méltatta a kiállított műveket.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A művésztelepen 22 alkotó dolgozott a Ló az irodalomban témán. Hagyományosan az anyagot Kovásznán is kiállítják: ez a tizenötödik Incitato-kiállítás a fürdőváros képtárában. Megszokták már, kár lenne, hogy a továbbiakban a kovásznai művészetkedvelők ne tekinthessék meg az Incitato művésztelepen született alkotásokat – hangoztatta megnyitóbeszédében Konnáth Rita képtárve­zető. Ambrus Ágnes méltatásában kiemelte: most úgy kapcsolódnak az alkotások a ló témához, hogy először már az irodalomban írók, költők feldolgozták ezt a témát. „Különleges, művek közötti párbeszéd valósul meg ez esetben” – fogalmazott. A tárlat anyaga jól tükrözi azt, hogy ugyanabban a témában az alkotó hogyan mutatja meg saját elképzelését, így „a téma azonos, de a végeredmény nagyon színes, változatos” – jelezte Ambrus Ágnes. Alapvetően két nagy csoportra oszthatók a kiállított művek. Az egyik az úgynevezett „közös mű” – melynek nagyságát a kiállítás elrendezése okán nem igazán érzékelheti a nagyérdemű –, ennek keretében az alkotók egyforma méretű fatáblákon eleveníthették meg a témával kapcsolatos elképzeléseiket, az alkotások a maguk során ugyancsak kapcsolódnak. Számukra a kiindulópont Kányádi Sándor Jó két ló szolgája című verse volt. A tárlat alkotásainak másik csoportja ugyancsak kapcsolódik a ló témájához, de itt szabadon választottak kiindulópontot a művészek. Változatos irodalmi világ, Ady-, Weöres Sándor-, Nemes Nagy Ágnes-versek, Kányádi más alkotásai, Don Quijote, középkori eposz, háborús napló, népballadák, mondák képezték az alkotók ihletforrását – mondta Ambrus Ágnes.

A kiállítás február közepéig látogatható. Konnáth Rita kiemelte: a tárlat iskolások számára is megfogó lehet, ezért ajánlotta, a pedagógusok mutassák meg diákjaiknak a mindenki által szeretett ló köré épített műgyűjteményt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1621
szavazógép
2020-01-18: Közélet - Váry O. Péter:

G6: válasz a mára

A káosz struktúrája – ezzel a címmel, illetve tematikával szándékoznak meghirdetni a szervezők (Kovászna, Hargita és Maros megye tanácsa, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum) a Székelyföldi Grafikai Biennálé idei, sorrendben hatodik kiadását. Románia legnagyobb ilyen jellegű, de immár Kelet-Közép-Európában is jegyzett grafikai szemlére már lehet jelentkezni.
2020-01-18: Közélet - Albert Levente:

Csak nosztalgiázunk

Öröm, hogy ilyen emlékekkel kezdjük az évet. A Körhintát, Hannibál tanár urat, Édes Annát főfalon hirdeti az idei első sepsiszentgyörgyi képzőművészeti tárlat. Ezért a látványért érdemes volt leszállni a Lábas Ház pincéjébe, hogy valaki újra eszünkbe juttassa Soós Imrét, Fábri Zoltánt, hogy korabeli plakátokon jöjjenek szembe több korosztály kedvelt filmemlékei, annak szereplői, rendezői.