Hírsaláta

2020. január 20., hétfő, Belföld

EGYRE TÖBBEN REPÜLNEK. Tavaly 6 százalékkal nőtt a bukaresti Henri Coandă repülőtér utasforgalma az előző évhez mérten, a légikikötő 14,7 millió utast szolgált ki.

Az adatot pénteken a Ziarul Financiar gazdasági napilap elektronikus kiadása idézte. Tavaly egyébként a romániai repülőterek utasforgalma több mint öt százalékkal nőtt, és elérte a 23 milliót. Az utasforgalom több mint 90 százalékát az öt legnagyobb repülőtér adta. A toplistán toronymagasan a bukaresti vezet. Románia második legnagyobb légikikötőjének a kolozsvári számít, amely tavaly négy százalékkal több, 2,9 millió utast szolgált ki. (Maszol / Ziarul financiar)

SZEXUÁLIS BŰNÖZŐK NYILVÁNTARTÁSA. A rendőrség év végéig működőképessé teszi a szexuális bűncselekményeket elkövető személyek automatizált nyilvántartó rendszerét. Eddig mintegy 45 ezer személy szerepel a bűnügyi nyilvántartásban ilyen bűncselekménnyel – közölte az intézmény. A nyilvántartás a szexuális jellegű bűncselekmények megelőzését és a kiskorúak kizsákmányolásának megakadályozását szolgálja. Az érintett bűncselekmények a következők: emberkereskedelem, gyermekkereskedelem, kerítés, koldulás kizsákmányolása, kiskorú kihasználása koldulás céljából, kizsákmányolt személy szolgáltatásainak igénybevétele, gyermekprostitúció, nemi erőszak, szexuális zaklatás, kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat, kiskorúak megrontása, kiskorúak beszervezése bűncselekményekbe, szexuális zaklatás, tisztség felhasználása szexuális visszaélésre, gyermekpornográfia, jó erkölcsbe ütköző magatartás és vérfertőzés. A nyilvántartásban szereplőknek három hónaponként jelentkezniük kell a rendőrségen, és előre be kell jelenteniük minden olyan esetet, amikor 15 napnál hosszabb időre elhagyják lakóhelyüket. (Agerpres)

A MINISZTER BOCSÁNATKÉRÉSE. Bocsánatot kért az oktatási tárca minisztere, Monica Anisie, amiért egy iskolalátogatáson a türelmét elveszítve – a sajtó és a gyerekek előtt – megalázott egy tanítónőt. Az oktatási miniszter szerdán látogatott meg két Ialomița megyei vidéki iskolát. Az egyik településen – Axintele községben – a folyosón az egyik osztályból kiszűrődő zaj miatt (a tanítónő kiabált a gyerekekkel) benyitott az osztályba, hogy felelősségre vonja a tanítónőt: óra közben, a sajtó és a gyerekek előtt. A miniszter lépését a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja egy sajtóközleményben bírálta. Monica Anisie a közösségi médián egy bejegyzésben kért nyilvánosan bocsánatot az esetért. „Jobb lett volna, ha megőrzöm a nyugalmamat, és sajnálatos, hogy abban a pillanatban nem voltam figyelmes a sajtó jelenlétére és a gyerekek kitettségére, amiért elnézést kérek” – írta miniszter. (Transindex)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 760
szavazógép
2020-01-20: Belföld - :

Dacian Cioloş: fúzió csak később

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) közötti fúzióra a lehető leghamarabb sor kerül, valószínűleg mindjárt a parlamenti választások után – jelentette ki szombat este Jászvásárban Dacian Cioloş, a PLUS elnöke.
2020-01-20: Belföld - :

Ünnepelt az RMDSZ

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton Kolozsváron az RMDSZ, amelynek elnöke, Kelemen Hunor szerint a szövetség kihívásai a következő időszakban sem változnak, így a romániai magyarságnak meg kell őriznie identitását szülőföldjén, erős közösségként kell megmaradnia és értelmet kell adni a közösségi létezésnek.