Mi, hol, mikor?

2020. január 22., szerda, Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja

KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ. Ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kettős könyvbemutatóra hívja a közönséget a Gábor Áron Terembe.

A rendezvényen Magyari Lajos költő, közíró (1942–2015) emlékét és munkásságát idézik fel életművének két fő vonulatát jelző, reprezentatív kötetek révén: Lélekcserélő idők I–II. Válogatott vezércikkek. 1989–1990, 1991–1993. (Művelődés Egyesület, Kolozsvár, 2017, 2019) és Válogatott versek – Székely Könyvtár 80. (Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2019). A könyveket méltatják: Borcsa János irodalomkritikus (Kézdivásárhely); Borsodi L. László költő, kritikus, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője (Csíkszereda) és Szabó Zsolt irodalomtörténész (Kolozsvár). Felolvasással közreműködik Magyari Zoltán István. Hegedül Furus Ábel, zongorán kísér Sebestyén-Lázár Regina és Szabó-Siklódi Levente, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, illetve tanára. A diákok felkészítő tanára Petrashovits Eszter. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

MONODRÁMA. A magyar kultúra napja alkalmából ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium dísztermében Szelíden és szilárdan címmel monodrámát mutat be Gajdó Delinke Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról. Az előadás másfél órát tart, szünet nélkül. A belépő ára 10 lej. A befolyt összeget az Írisz Ház gondozottjainak ajánlják fel. Az előadást az EMMI támogatja Tasi Géza, Szabó Magda jogutódja engedélyével.

FELOLVASÓEST. A sepsiszentgyörgyi Fapados Kávéházban ma 20 órától a Parnasszus Irodalmi Önképzőkör néhány tagja – Borbáth Sándor, Józsa Attila, Lukács Sándor, Moczok Anna, Rosonczi Lajos és Ruszka Zsolt – saját írásából olvas fel epigrammát, verset, prózában és versben írt paródiát, egypercest és színdarabot. A felolvasóestet kötetlen beszélgetés zárja.

KÖNYVBEMUTATÓ. A magyar kultúra napjáról való megemlékezés részeként az RMDSZ Ozsdolai Nőszervezete szervezésében csütörtökön 18 órától az ozsdolai Zsögön Zoltán Művelődési Otthonban Kis Emese Háromszéki Emlékfák nyomában című könyvének bemutatójára kerül sor. A könyvet dr. Ambrus Ágnes, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa méltatja. Közreműködnek a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, a Bod Péter Tanítóképző diákjai: Pál­kó Bernát, Lázár Kriszta, valamint a Kun Kocsárd Általános Iskola tanulói: Földes Levente és Hodor Balázs.

 

Élő népművészet, a fenntartható hagyomány

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre hirdet pályázatot. Jelentkezési határidő: január 31. A pályázatra nevezhetnek a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestés, viselet, lábbelikészítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték. Külön pályázati kategóriaként szerepel egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciója, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát. A szervezők olyan alkotásokat várnak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba. Fontos követelmény, hogy a kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.

A meghirdetők várják azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgyegyütteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek stb.), amelyek több mester közös szellemi termékeként, együttműködésével jöttek létre. A nagy méretű alkotások (épületdíszek, településbútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációi szerepelhetnek a kiállításon. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat.

Előfeltétel az adatlapok pontos kitöltése és e-mailen elküldése, amely elérhető a kallosalapitvany.ro honlapon. A tárgyak begyűjtése: 2020 áprilisa. További információ: laszlo.eszter@hagyomanyokhaza.hu, 0741 479 350. Az erdélyi kiállítás tervezett időpontja: április-június, Marosvásárhely.

 

Színház

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében (színpadra épített nézőtér) ma 19 órától a Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című előadást játsszák (rendező: Hegymegi Máté).

 

Kiállítás

HUSZÁR SZILAMÉR Lenyomat – egy hetei nap margójára című kiállítása január 23-án, csütörtökön 18 órától nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban. Megnyitja Toró Attila fotóművész és Bokor Attila kisebbségek oktatásáért felelős tanfelügyelő. A kiállított fotók megvásárolhatók (ára: 100 lej darabonként).

 

Bábszínház

A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ A rest legényről című, magyar népmese alapján készült, felújított bábjátékát január 26-án, vasárnap 18 órától mutatja be a Bábszínház stúdiótermében. Helyeket foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet, Csüdöm Eszternél. Jegyek a helyszínen vásárolhatók, az előadás előtt fél órával. Az előadást január 27–30. között hétköznapokon 10 és 12 órától szervezett közönségnek játsszák.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 16.45-től Tőrbe ejtve – amerikai krimi, vígjáték, román felirattal; 18.30-tól Macskák – amerikai–angol musical, vígjáték, dráma, magyarul beszélő; 19.15-től Déva – magyar dráma, román felirattal; 20.30-tól Valan – Angyalok völgye – magyar krimi, dráma, román felirattal; 20.45-től Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág

IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT. Sepsiszentgyörgyön január 17–26. között esténként 18 órától kezdődik az imatized. Ma a református Vártemplomban Zelenák József evangélikus lelkipásztor, csütörtökön a Szent Gellért római katolikus templomban Bucsi Zsolt Tamás református lelkipásztor hirdeti az igét. Az imatized mottója: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántuk...”, „...igen emberségesen bántak velük...” (Ap. Csel. 28, 2)

 

Tortoma Önképzőkör

A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Felső-Háromszéktől Hollywoodig címmel kiállításmegnyitóra és vetített képes életút-ismertetőre kerül sor a kézdivásárhelyi születésű Dienes Andor (André de Dienes) fotóművész, világhírű sztárfotós (1913–1985) alkotásaiból. Kincses Károly fotótörténész vetített képes előadását bemutatja Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója (Sepsiszentgyörgy). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden

ÁRAMSZÜNET. Kézdivásárhelyen ma 9–15 óráig a Szabadság utcai 8-as tömbház A, B és C lépcsőházában szünetel az áramsozlgáltatás.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig alá lehet írni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezés támogatására.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás ingyenes.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
TAGDÍJFIZETÉS, KÖZGYŰLÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházba. p Éves közgyűlését az egyesület szombaton 11 órától tartja a Kónya Ádám Művelődési Házban.
A SZÍVBETEGEK sepsiszentgyörgyi egyesülete évi beszámolót tart csütörtökön 17 órától a Gyermekjogvédelem épületében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1933
szavazógép
2020-01-22: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Télvíz idején Oltfejben

Oltfej az Olt völgyének Sepsiszékhez tartozó hosszú felső szakasza. Csak az utolsó „rendszerváltás” utáni három évtized alatt annyi minden alakult másképpen ezen a tájon, hogy kötetbe foglalása haszonnal járna az utánunk következő nemzedékek számára. Hasonló megközelítésben egyébként megyénk minden más kistérsége, tája kiérdemelne egy-egy kortárs­ históriai kiadványt.
2020-01-21: Közélet - Farkas Réka:

Összefogással csoda teremthető (Potápi Árpád János Háromszéken)

A nemzeti összetartozás évében, ennek jegyében ünnepelték kedden a magyar kultúra napját Háromszéken, erősítve az anyaországi és az erdélyi baráti és testvérkapcsolatokat. Ez alkalomra Sepsiszentgyörgyre érkezett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki az esti gálaműsort és a délben tartott konferenciát megelőzően a helyi sajtó képviselőivel is megosztotta gondolatait.