Az oktatás sírásói

2020. január 23., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Nincs szerencséje Romániának az oktatási miniszterekkel. Az elmúlt harminc esztendő során nagyon kevés tárcavezető akadt, aki valóban jobbulást hozott, többségük vagy tele volt fejetlen, át nem gondolt ötletekkel, melyeket gyorsan gyakorlatba is ültetett, vagy nem mert semmihez hozzányúlni, nehogy többet ártson, mint használjon.

Született ugyan össz­párti paktum az oktatásért Traian Băsescu elnöksége idején (2008-ban), tíz évre rá Klaus Iohannis is megalkotta nagyívűnek tartott Tanult Románia nevű oktatási programját, de megvalósításukért már senki nem tett semmit. A Băsescu által kezdeményezett dokumentumot minden parlamenti párt aláírta, aztán gyorsan feledte is, Iohannis pedig újraválasztása után inkább a politikai csatározásokkal – az előrehozott választások kierőltetésével vagy a kétfordulós polgármesterválasztás visszaállításával – foglalkozik, minthogy az oktatással törődne. A hírek szerint ő erőltette a jelenlegi miniszter, Monica Cristina Anisie kinevezését, aki nemcsak hűséges liberális, de jó barátja még azokból az időkből, mikor mindketten főtanfelügyelők voltak.

Az új tárcavezetővel nem az a legnagyobb gond, hogy „csak” egy középiskolai tanár. Ez akár még jó is lehetne, hisz a rendszert az általa is jól ismert alapoktól kellene megreformálni, csakhogy amióta kinevezték, hibát hibára halmoz. Lelkesedése nagy, és látványosan igyekszik cselekedni, ennek az eredménye pedig siralmas. Alig lett tárcavezető, amikor a nemzetközi PISA-felmérések katasztrofális romániai eredményeivel szembesült: kiderült, valamennyi területen – szövegértésben, matematikában és a természettudományokban is – romlott a romániai diákok teljesítménye. Monica Cristina Anisie azonban kijelentette, nincs ok aggodalomra, majd két nap múlva, mikor Iohannis mégis aggódott, intézkedéseket ígért. Legfőbb elfoglaltsága eddig a tanügyi bürokrácia csökkentése volt, és valóban nem elvetendő ötlet, hogy legyen a tanároknak kevesebb papírmunkájuk, de azért mintha lennének ennél fontosabb dolgok is. Hogy látszódjék, mily nagyon dolgozik, gyorsan újra átszabta a következő tanévet, majd a sajtó kíséretében falusi iskolákat látogatott, és újságírókkal együtt berontott egy tanterembe, ahol leteremtette a tanítónőt, mert úgy tűnt neki, hogy kiabál a gyermekekkel. Emiatt támadások kereszttüzébe került és azóta is kéri a bocsánatot.

Két hónap alatt nem lehet csodát tenni a román oktatással, de mindaz, amit a miniszter asszony eddig produkált, azt jelzi, évek, hónapok teltével sem bízhatunk valós és jelentős jobbulásban. Eddig ugyanis még kósza ötletként felvetve sem hallottunk tőle semmit, ami túlmutatna a látszatintézkedéseken. Minden jel szerint hiba nélkül illeszkedik majd be ő is a román oktatás sírásóinak hosszú-hosszú sorába.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2020-01-23: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Téli kedvenceink, a hüvelyesek

Mindenki számára elérhető, megfizethető árú élelmiszernek számítanak a hüvelyesek, melyeket főként a hideg időszakban fogyasztunk szívesen. Kedvező élettani hatásuk, magas fehérje- és rosttartalmuk miatt fontos elemei étrendünknek, ezért jó, ha időről időre terítékre kerülnek. A száraz hüvelyesek közül talán a paszuly a legnépszerűbb vidékünkön, változatos és ízletes ételek alapanyaga, különösen hűvös, komor napokon. Táplálkozási értéke nagy, bizonyos források szerint a szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének. Magas emellett az ásványianyag-tartalma és rostokban is gazdag. Leggyakrabb levesként kerül az asztalunkra, ám saláták, szendvicskrémek, sőt, sütemény is készül a paszulyból. Ezúttal az olasz konyha ihlette recepteket ajánlunk elkészítésre, ezek általában sűrűbb, tartalmasabb levesek. Alapanyag az olaszok kedvelt babfajtája, a borlotti, ám bármilyen más, tarka vagy fehér paszullyal helyettesíthetjük.
2020-01-23: Közélet - Bokor Gábor:

Újráznának a polgármesterek (Sepsiszék, Oltfej)

Mozgalmas év elé nézünk, idén két választáson is részt vehetünk, a korábbi menetrend szerint előbb júniusban dönthetünk az önkormányzati vezetőkről, majd az év végéhez közeledve parlamenti választásokat tartanak. Egyelőre sok még a kérdőjel, a kormánypártok előrehozott parlamenti választásokat szeretnének, ugyanakkor a kormány felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérésről szóló törvényért.