Szállodává válhat a betonmonstrum

2020. január 24., péntek, Közélet

Kovászna helyi tanácsa tegnapi ülésén jóváhagyta a városközpont egy része építkezési szabályzatának módosítását. Ezzel lehetővé vált, hogy a központi park felső részében fürdőgyógykezelési szálláshelyet alakítsanak ki. A módosítást az ott álló, betonmonstrumnak is becézett, romos állapotú épület tulajdonosa kérte, az ingatlanban alakítanának ki kezelőközponttal rendelkező szállodát.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A tegnapi döntés értelmében a park felső felében lévő, közel 3000 négyzetméteres telken lehet megvalósítani a tervet, ez a módosítás nem érinti a környező telkek esetében eddig is érvényes építkezési szabályzatot.

A szóban forgó ingatlan tulajdonosa a bukaresti székhelyű Mofeta & Treatments Kft. A tervek szerint a Kovászna központjában lévő romos épületből alagsorral, földszinttel és öt emelettel rendelkező szállodát építene ki, az épület magassága 23,5 m lenne, ami alig valamivel több, mint egy méterrel haladja meg az eddig érvényes, a zónában az épületek magasságát szabályozó előírást.

A vonatkozó határozattervezet vitájánál Kádár Gyula és Ovidiu Mihai Manea szólalt fel. Arról érdeklődtek, hogy az épület árnyékolhatja-e a szomszédos tömbházakat, és nem lesz-e másoknak is lehetőségük hasonló építkezésekre a körzetben. Mindkettőre megnyugtató választ kaptak, hiszen az építkezési szabályzat módosítása csak az illető 30 áras területre vonatkozik.

A kezelőközpontos szálloda építési engedélyezése lehetővé teszi a terület bekerítését legtöbb két méter magas kerítéssel, zöldövezetek, bejáróutak létesítését, további engedélyeztetés mellett növényzet kivágását is. Mindemellett tiltásokat is megfogalmaztak. Például az épület nem használható majd lakóházként, nem építhetők oda környezetszennyező létesítmények, nem utolsósorban a területen nem létesíthető bánya, nem folytatható ott mezőgazdasági tevékenység.

A kovásznai központi parkban lévő ingatlant még a rendszerváltás előtt kezdték el építeni, az ott korábban található, de lebontott városi kultúrház helyén. Az akkori ideológia szerinti grandiózus épület szerepelt a tervekben, amelynek kulturális célokat kellett volna szolgálnia. A változások után sok nem történt, ami látható: fémvázzal erősítették meg a már porladó betonelemeket – talán az összeomlástól mentették meg ezzel az épület vázát.

Ha az ingatlan mostani tulajdonosának sikerül a tervét megvalósítania, nemcsak az örökölt szégyenfolt tűnik el a fürdőváros szívéből, a létesítményben új munkahelyek teremthetődnek, bővülhet a város turistafogadó kapacitása, főként külföldi, fizetőképes vendégek számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2020-01-24: Közélet - Fekete Réka:

Az erős közösségeké a jövő (Magyar–magyar összefogás a szórvánnyal is)

Ha a szórványt elveszítjük, utána következik a tömbmagyarság – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kedden azon a sepsiszentgyörgyi konferencián, amelyen Magyarország, Székelyföld és a romániai magyar szórványvidékek közötti együttműködés szorosabbá tételének szükségességét hangsúlyozták. A találkozón háromszéki helyi önkormányzatok, intézmények, anyaországi testvér- és partnermegyék, erdélyi szórványközösségek képviselői vettek részt, akiket a felszólalók abban erősítettek meg: a különböző forrásokból érkező támogatások célja segíteni a szülőföldön boldogulást.
2020-01-24: Kármentő - Kuti János:

Harcolunk az influenza ellen

Gyermekkoromban szerettük volna zsírral bekenni az iskolát, mert az a hír járta, hogy akkor elviszik a kutyák, és így megszabadulunk a tanulástól. Ez valahogy soha sem jött össze, de mára már, ha más formában is, legalább egy-egy rövid időre több helyen is megvalósul az iskolabezárás, a felnőttek hathatós segítségével, mégpedig úgy, hogy rágcsálótlanítanak, féregtelenítenek vagy fertőtlenítenek egy-egy iskolát olyan sikeresen, hogy utána több napra is be kell zárni.