Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. január 27., hétfő, Mi, hol, mikor?

Webdokumentumfilm-bemutató és beszélgetés
Sepsiszentgyörgyi filmvetítésen és beszélgetésen is bemutatja a Kastély Erdélyben program a History is Our Story című interaktív webdokumentumfilmet, amely három kastély történetén keresztül meséli el az erdélyi kastélyok helyzetét.

A film mind a dokumentumfilm művészi nyelvét, mind multimédiás eszközöket felhasználva lehetővé teszi, hogy a néző/felhasználó interaktív módon fedezze fel magának a kastélyokat és a bennük rejlő történeteket. Január 30-án, csütörtökön 16.30-tól a sepsiszentgyörgyi Művész moziban (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám) levetítik az interaktív webdokumentumfilm fő vezérfonalát és bemutatják az interaktív webes felületet. Ezt beszélgetés követi az alkotók közül Felméri Cecília rendezővel és Balázsi-Pál Ágnes producerrel, valamint meghívottjaikkal: Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével, Gregor Roy-Chowdhuryvel, a zabolai Mikes-birtok tulajdonosával, Rácz Lillával, az olaszteleki Daniel-kastély tulajdonosával és Fodor István oltszemi polgármesterrel. Moderál B. Szabó Zsolt újságíró. Honlap: historyisourstory.ro

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a kamaratermében január 28-án, kedden 19 órától Ivan Viripajev: Illúziók című előadását játssza (rendező: Pálffy Tibor).
LÁSZLÓ ZSUZSA önálló estjén január 28-án, kedden 20 órától zenés utazásra hívják a sepsiszentgyörgyi Fapados Kávéház színpadának kedvelőit. A történet érzékeny megformálással vezet végig a híres sanzonénekesnő, Édith Piaf életútján. Zene: Várhelyi Attila, Zakariás Zalán. A helyek száma korlátozott (40 főig lehet helyet kapni), az előadás több alkalommal is megtekinthető lesz. A részvételhez helyfoglalás szükséges: 10 lej/személy, helyben fizetéssel. Érdeklődni a fapados.ro honlapon, a Facebook-oldalon vagy a 0729 879 030-as és a 0741 531 960-as telefonszámon.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban január 29-én, szerdán 19 órától a Variations: No. 1 című produkcióját adja elő (rendező-koreográfus: Ermira Goro).

Zene
HANGVERSENY. Az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) január 28-án, kedden 18 órától a Brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának diákjai lépnek fel: Georgiana Dedu, Diana Cristea, Nicușor Răducan, Elena Păunescu, Kozma Noémi, Hajdú Zsuzsa,
Márton Emőke. Felkészítő tanár: dr. Filip Ignác egyetemi professzor. Műsoron: Tele­mann-, Vivaldi-, Mozart-, Rei­necke-, Borne-, Toulu-, Romberg-, Benett-, Gaubert- és Ciortea-művek. Zongorán kísér dr. Mihaela Pavel adjunktus.
LÁSZLÓ ATTILA ÖNÁLLÓ ESTJE. Én és a zongorám címmel László Attila tart önálló estet február 28-án, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Jegyár: 30 lej, kapható az unitárius templomnál vasárnaptól keddig 9–13 óráig és az Andrei Mureşanu Színház jegypénztáránál keddtől péntekig 16–18 óráig.

Mikós családtörténetek pályázat
A Balassi Intézet és a 160 éves Székely Mikó Kollégium közös diákpályázatot hirdet. A pályázat szövege: „Térségünkben számos olyan család él, amelynek története összekapcsolódott a Székely Mikó Kollégiummal. Kérd meg szüleidet, nagyszüleidet vagy dédszüleidet – akik a kollégium diákjai és/vagy tanárai voltak –, meséljenek mikós éveikről, te pedig rögzítsd írásban az elhangzott visszaemlékezéseket, keress a családi albumokban fotóanyagot hozzájuk, készíts fényképet fennmaradt tárgyi emlékekről, majd a lejegyzett szövegekből és fényképekből állítsd össze a pályamunkát. A hiteles dokumentumok mellékelése (szkennelve vagy fotózva) minden esetben többletpontot ér. Az anyagot szerkesztened kell, de figyelj arra, hogy a szöveg lejegyzése hiteles maradjon nyelvileg is. Munkádhoz magyar- és történelemtanárodtól kérhetsz segítséget. A pályamunkát leadhatod nyomtatott formában az iskola titkárságán vagy elküldheted a miko.csaladtortenet@gmail.com e-mail-címre február 10-ig.” Terjedelem: 7–8. osztály: 3–4 nyomtatott oldal, 9–12. osztály: 6–8 nyomtatott oldal; formai követelmények: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sorköz. Eredményhirdetés február 15-én. Díjazás: 7–8. osztály: I. díj – 500 lej, II. díj – 400 lej, III. díj – 300 lej; dicséret – 100 lej; 9–12. osztály: I. díj – 700 lej, II. díj – 600 lej, III. díj – 500 lej, dicséret – 200 lej.

Tortoma Önképzőkör
Január 28-án, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében bemutatják Gidó Csaba, Márk Attila és Pál János „El a hontalanságba...” – Az 1916-os román betörés az unitárius egyházi forrásokban című kötetét. Meghívottak: Márk Attila kántor-zenész (Árkos) és dr. Pál János lelkész-történész (Homoródszentmárton), a kötet társszerzői. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Hitvilág
ÉLET A LÉLEKBEN SZEMINÁRIUM. Január 30-án, csütörtökön 18 órától kezdődik a kovásznai plébániatemplomban az Élet a Lélekben tavaszi szeminárium. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszínen lehet a kezdés időpontjában.

Megjelent
A januári Cimbora tartalmából: Visszapillantó három évtizedre – Balázs Imre József: Írógépen osztályújság; Gál Andrea: Világbéke; Lövétei Lázár László: „Mindenem a tévé”; Fekete Vince: Helyi idő; Gergely Edó: A felelősség csírái; Kollár Árpád és rendetlenre rendezett versei; Zágoni Balázs: Odaát (részlet az azonos című regényből); Szín-tér (Vetró-Bodoni Barnabás rovata): Sikított, ha nem engedték befejezni a festményét – Congo, a „rokon” művész. A borítón Sipos-Gaudi Tünde illusztrációja.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 20–8 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
AZ IGNÁCZ RÓZSA IRODALMI KLUB szervezésében a magyar kultúra napja alkalmából ma 18 órától Sinka István, a XX. századi juhászköltő arca, világa címmel vetítéssel egybekötött rendezvényt tartanak a Kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. Meghívottak a sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Önképzőkör tagjai.
KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdió heti programja: ma 18 órától és pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ago-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától ba­lett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon  lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a Kovásznai Művelődési Ház épületében.
Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
EZÜST AKADÉMIA. Sepsiszentgyörgyön kedden 17 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében és Kézdivásárhelyen csütörtökön 16.30-tól a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Nyisztor Tinka tart előadást Fűben, fában kapaszkodunk! Gyógynövények használata a moldvai magyaroknál címmel.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-01-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-01-27: Máról holnapra - Nagy D. István:

Kasztok országa

Papírforma szerint alakul a különleges szolgálati nyugdíjak tervezett eltörlésének forgatókönyve. Amint az még a parlamenti viták elkezdését megelőzően már borítékolható volt, az érintettek – így a bírák és az ügyészek – máris vadul tiltakoznak, lassan országszerte lebénítva az ítélőszékek működését.