Nemzeti régiók védelmeAláírásgyűjtési kampányt indít Háromszéken az RMDSZ

2020. január 28., kedd, Közélet

Kovászna Megye Tanácsa az egyetlen romániai jogi entitás, amely kezdetektől fogva támogatta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) égisze alatt a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést. Az előző év tavaszán bejegyzett polgári kezdeményezés sikeréhez hét uniós tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni, ehhez a háromszéki önkormányzati vezetők, az RMDSZ önkéntesei is hozzájárulnak – jelentette be kedden Tamás Sándor. A megyei önkormányzat elnöke kifejtette, 30 ezer aláírás összegyűjtését vállalják.

  • Fotó: Kocsis B. János
    Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor kedden az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában írta alá a kezdeményezést, s egyben arra kérte a háromszékieket, hogy minél többen támogassák azt. „Az SZNT által indított európai polgári kezdeményezés éppen arra hívja fel az uniós döntéshozók figyelmét, hogy az adminisztratív határok nem minden esetben esnek egybe a történelmi, földrajzi, nemzeti hagyományok mentén kialakult régiók határaival. Székelyföld hivatalosan ma még nem létező régió, viszont olyan erős kulturális, történelmi, gazdasági összetartozás jellemzi ezt a térséget, amely az itt élők önazonosságát mélyen meghatározza. Azt szeretnénk, ha ezt az Európai Unió is figyelembe venné, és ennek megfelelően támogatná Székelyföld fejlődését” – fogalmazott.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere már tavaly, a nemzeti összetartozás napján ellátta kézjegyével a polgári kezdeményezést. „Az ilyen európai szintű előterjesztések mind a mi ügyünket szolgálják, még egy újabb lehetőség, hogy Székelyföldről, az erdélyi magyarokról beszéljünk Brüsszelben. Feltett szándékunk, hogy nemzetközi politikai színtéren is minden fronton jelen legyünk, mondjuk el célkitűzéseinket, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek által képviselt értékek gazdagítják az adott országot, hogy a területi autonómia etnikai békét, gazdasági fejlődést hoz, hogy az ezer éve organikusan összetartozó régiót nem lehet és nem szabad felszabdalni. A polgári kezdeményezés a nemzeti régiók egyenrangúságát tűzte ki célul, mi sem akarunk egyebet, mint a kettős mérce megszüntetését, hogy az erdélyi magyarok, székelyföldi magyarok ne lehessenek másodrangú állampolgárok sem Romániában, sem Európában” – magyarázta.

2013-ban több nemzeti kisebbség képviselője magánszemélyként nyújtotta be az Európai Bizottsághoz polgári kezdeményezését, amelynek célja, hogy a nemzeti, nyelvi régiók sajátos védelemmel rendelkezzenek az Európai Unióban – emlékeztetett közleményében az RMDSZ háromszéki szervezete. A kezdeményezést az Európai Bizottság 2014-ben elutasította. Ezt követően az SZNT nevében Izsák Balázs és Dabis Attila, Magyarország és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával fellebbezett a döntés ellen, míg a másik oldalon Románia, Szlovákia és Görögország a Bizottság oldalán szállt be a perbe. A 2016 májusában kimondott elsőfokú ítélet még az EB-nek kedvezett, de a fellebbezés nyomán 2019. május elején az Európai Bizottság bejelentette a kezdeményezés bejegyzését. Ahhoz, hogy a kezdeményezés az Európai Bizottság asztalára kerüljön, május 6-ig legalább hét tagország egymillió állampolgárának kell kézjegyével támogatnia.

Háromszéken a helyi önkormányzati vezetők és az RMDSZ önkéntesei gyűjtik papíron az aláírást, de online is aláírható a eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative címen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-01-28: Világfigyelő - :

Kína harca a koronavírussal

Bár úgy tűnik, eleinte nem vették elég komolyan, az utóbbi napokban a kínai hatóságok nagyon jelentős erőket mozgósítottak az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében. Ugyanakkor a tízmilliókat érintő karantén és az átlagosnál jóval nagyobb kínai transzparencia ellenére a járvány gyorsan terjed, és Peking szerint most jön a küzdelem legnehezebb része, a győzelemért pedig egyes félelmek szerint komoly árat kell majd fizetnie az országnak és közvetve a világgazdaságnak is.
2020-01-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás