Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Visszatérő töprengéseink

2020. január 29., szerda, Kármentő
Demeter Virág Katalin

Bő tíz éve nem látott ismerős pillant fel harapnivalója mögül az egyik hangulatos belvárosi vendéglőben, mikor állig be­gombolkozva, gondolataimba merülve toppanok be az ajtón. Meglepetésként ér mindkettőnket a váratlan találkozás, mosolyogva mondjuk szinte egyszerre, ha terveztük volna sem jöhetett volna jobban össze a viszontlátás.

Évekkel ezelőtt munkatársakként sodort a sors egy azóta poraira hullott vállalkozáshoz – jólesően jegyezzük meg, időben léptünk tovább mindketten. Itthon maradtam, őt viszont igencsak távolra vitte a szükség szülte döntés. Gyermekét egyedül nevelő apaként, több mint 40 évesen külföldön próbált új életet kovácsolni. Barátok bátorították, aztán az utolsó percben cserben hagyták, így az eredeti tervek helyett igencsak gyorsan kellett elhatároznia, hol próbál szerencsét. Sok év telt el azóta, ma Spanyolország az új otthona.

Meglehetősen döcögős kezdetről mesél, amikor a nyelvi és kulturális különbözőségek miatt hónapokig nehezen találta helyét, ám élt az adódó lehetőségekkel, munkát keresett, dolgozott, mára pedig már a maga ura. Saját vállalkozásának három kirendeltségét igazgatja, és bár korábban elképzelhetetlen volt számára, ma ő foglalkoztat spanyol munkavállalókat. Megalapozta új életét, párkapcsolatát, jó barátok veszik körül, jut idő kikapcsolódásra is, most éppen unokájához látogatott haza – meséli. Szavai, nyugodtsága azt sugallják, jól él, biztonságban.

A közös múltidézés közben arról faggat, milyen lett az eltelt évek alatt Sepsiszentgyörgy, mi történik a városban, hogyan élünk? Az anya szólal meg belőlem azonnal, mert őszintén úgy érzem, családosoknak ideális, pezsgő a kulturális élet, sok a program, jók az iskolák, van egy viszonylag jól felszerelt kórházunk, az elmúlt évek változásai, a fejlődése azért tagadhatatlanul tetten érhető – sorolom. Igaz, van, mit tenni még. Azt viszont nem tudom megcáfolni már, hogy gazdaságilag is ennyire érezhető lenne a fejlődés. Kérdésemre, hogy fontolgatja-e a hazatérést, higgadtan és őszintén válaszol ismerősöm: éppen a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság a legfőbb akadálya annak, hogy nem tervez visszautat. Túl az ötvenen, vannak azért olyan dolgok, amire az ember már jobban odafigyel – nyomatékosítja. A létbiztonságot említi, meg azt, hogy spanyol egészségügyi kártyáját – s gondolom, a szolgáltatásokat – bizony nem cserélné a hazaira, melyről folyamatosan azt hallani, nem működik, használhatatlan. Szavai búcsúzásunk óta kísérnek...

Bár soha nem terveztem, mégis belekóstoltam a külhoni létbe. Másnak bejött, nekem nem igazán – fizikailag ugyan egy gyönyörű világvárosban éltem a mindennapokat, ám lélekben, álmaimban mindig itthon kószáltam. Hogy esetleg menni kéne, biztosabb, kiszámíthatóbb létet, jövőt teremteni évekkel később, már szülőként merült fel bennem. Mert tagadhatatlan, stabil, jól szervezett, megfelelően finanszírozott oktatási és egészségügyi rendszert szeretnék – főként a gyermekemnek. Olyan adminisztrációt, államapparátust, mely ha nem is segíti, de legalább nem gáncsolja mindazokat, akik maguk teremtenének itthon megélhetést családjuk számára.

Megnyugtató lenne, ha mindezért nem kellene országhatárokon át vándorolni, lakhelyet váltani, ha ez lenne a valóság a – szűkebb és tágabb – szülőföldemen, ahonnan nem tudok, nem is akarok elszakadni.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-01-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Zöldövezet-szépítésre pályázhatnak (Sepsiszentgyörgy)

Lépcsőházanként akár 1500 lej értékben is pályázhatnak a sepsiszentgyörgyi tömbházlakók közvetlen környezetük szépítésére: az önkormányzat idén is ötödáron kínál dísznövényeket – facsemetéket, bokrokat, virágokat, fűmagot és termőföldet is –, léckerítést és padot az igénylőknek.
2020-01-29: Világfigyelő - :

Súlyos jogsértések Ukrajnában (Európa Tanács)

Elfogadhatatlan, hogy a kisebbségeket érintő ukrán törvények jelentős különbségeket tesznek kisebbségek és kisebbségek között. Nem engedhető meg, hogy bármilyen diszkriminációnak legyenek kitéve a nemzeti kisebbségek Ukrajnában – jelentette ki a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban tegnap.