Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BAFTA-díjakTarolt az 1917

2020. február 4., kedd, Magazin

Sam Mendes 1917 című első világháborús drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni gáláján. Az alkotás kilenc díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-díjkiosztón.

Az 1917 nyerte a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díját, emellett Sam Mendes vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt elismerést is.

A legfőbb vetélytárs, a Todd Philips rendezte Joker alkotógárdája 11 díjban reménykedhetett – ez film kapta a legtöbb jelölést –, ám végül be kellett érniük hárommal: a londoni Royal Albert Hallban a legjobb férfi főszereplőnek járó díjért Joaquin Phoenix léphetett a színpadra, emellett a BAFTA tagsága a legjobb eredeti filmzenéért és a legjobb szereposztásért járó elismeréseket ítélte a Jokernek.

A legjobb női főszereplőnek Renée Zellweger bizonyult a Judy főhőseként nyújtott alakításáért. Zellweger – aki nemrég Golden Globe-díjat is nyert ezen alakításával – Scarlett Johanssonnal (Marriage Story), Jessie Buckley-val (Wild Rose), Charlize Theronnal (Botrány) és Saoirse Ronannal (Kisasszonyok) versengett a legjobbnak járó BAFTA-díjért.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú akadémia szavazatai döntöttek.

Az 1917 a legjobb film díjáért folyó versenyben olyan alkotások felett dia­dalmaskodott, mint Martin Scorsese maffiadrámája, a The Irishman (Az ír), a Quentin Tarantino rendezte Once Upon a Time... In Hollywood (Volt egyszer egy Hollywood), valamint a dél-koreai rendező, Bong Dzsun Ho nevéhez fűződő Parasite (Élősködők).

Ez utóbbi nyerte el a legjobb nem angol nyelvű filmért és a legjobb eredeti forgatókönyvért kiosztott BAFTA-díjat. A dél-koreai thrillernek nem ez az első sikere: tavaly májusban a cannes-i filmfesztivál Aranypálma-díját is elnyerte.

A színészvilág hírességei közül Brad Pitt és Laura Dern sem távozott üres kézzel: a Volt egyszer egy Hollywood-beli, illetve a Marriage Story-ban nyújtott alakításaikkal a legjobb férfi és női mellékszereplőnek járó díjakat vihették haza.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2212
szavazógép
2020-02-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-02-04: Kultúra - :

Meghalt Andorai Péter, a nemzet színésze

Életének 72. évében elhunyt Andorai Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. A színművész rövid, súlyos betegség után szombatra virradóra hunyt el.