Veszélyes mértékű stressz

2020. február 6., csütörtök, Család

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű stresszt élnek meg, amely szívrohamot is okozhat – derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

  • Fotó: Szabadmagyarszó.com
    Fotó: Szabadmagyarszó.com

A tudósok brazil szurkolókat vizsgáltak csapatuk Németország elleni történelmi veresége alatt a 2014-es világbajnokságon. A brazil válogatott akkor az elődöntőben 7–1-re kapott ki a németektől. A kutatás eredményei szerint a brazil nézők szervezetében ugrásszerűen megemelkedett a kortizol hormon szintje, ami azért veszélyes, mert ez a hormon növeli a vérnyomást és megerőlteti a szívet.

A tudósok nem találtak eltérést a meccs alatt nőket és férfiakat érő stressz szintje között, holott sokan úgy vélik, a férfiak jobban kötődnek kedvenc futballcsapatukhoz.

„Azok a rajongók, akik csapatukhoz erősen kötődnek, hatalmas stressznek vannak kitéve a mérkőzés nézése közben” – mondta el Martha Newson, az Oxfordi Egyetem társadalmi kohéziót vizsgáló kutatóközpontjának tudósa. „A kevésbé elkötelezett szurkolók is megtapasztalják a stresszt, de nem ilyen szélsőséges mértékben” – tette hozzá. Elmondta azt is: a szurkolók különböző stratégiákat alkalmaztak a stresszel való megküzdésre: az állapot feloldására sokan használták a humort vagy az ölelést, ennek köszönhetően pedig stressz-szintjük a mérkőzés végére lecsökkent a mérkőzés előttire.

Fontos ez, mondták a kutatók, hiszen a hosszan tartó magas kortizolszint hatására a vérerek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik, s a más hatások által eleve meggyen­gített szív könnyen sérülhet. Ráadásul a kortizol miatt az embereket olyan érzések öntik el, mintha katasztrófa fenyegetné őket vagy veszélyben lenne az életük. Korábbi statisztikai jellegű kutatások azt is kimutatták, hogy fontos meccsnapokon a szurkolók körében megnövekszik a szívrohamok száma – sorolta Newson, aki szerint a stadionokban a meccsek után tompítani kellene a fényeket és nyugtató hatású zenét kellene játszani. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-02-06: Család - :

Csapatjáték szerelemmel 2.

A házasság két ember közös, nagy csapatmunkája. Bár a munka kapcsán sajnos inkább a kellemetlen, izzadságszagú kötelesség jut eszünkbe, emiatt is jó mindezt a néhány nap múlva kezdődő Házasság Hete mottója kapcsán újragondolni: csapatjáték ez, de szerelemmel.
2020-02-06: Közélet - Fekete Réka:

Békétlenségek és okaik (Megyei kórház)

A sepsiszentgörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sebészeti osztályán személyzeti hiány miatt jelenleg csak a sürgősségi műtéteket tudják elvégezni, a reumatológia részlegen pedig a gyermeknevelési szabadságát töltő orvos idő előtti visszatérése körül alakult ki bonyodalom, amit úgy tűnik sikerült megoldani, s tán még pozitív hozadéka is lesz a történetnek, mert a korábbi egy szakorvos helyett ezentúl kettő fogja ellátni a reumás betegségekben szenvedőket. Mindkét osztály esetében érintett beteg emberek hívták fel lapunk figyelmét az ellátás akadozására. A helyzetről András-Nagy Róbert kórházmenedzsertől kértünk tájékoztatást.