Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Veszélyes mértékű stressz

2020. február 6., csütörtök, Család

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű stresszt élnek meg, amely szívrohamot is okozhat – derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

  • Fotó: Szabadmagyarszó.com
    Fotó: Szabadmagyarszó.com

A tudósok brazil szurkolókat vizsgáltak csapatuk Németország elleni történelmi veresége alatt a 2014-es világbajnokságon. A brazil válogatott akkor az elődöntőben 7–1-re kapott ki a németektől. A kutatás eredményei szerint a brazil nézők szervezetében ugrásszerűen megemelkedett a kortizol hormon szintje, ami azért veszélyes, mert ez a hormon növeli a vérnyomást és megerőlteti a szívet.

A tudósok nem találtak eltérést a meccs alatt nőket és férfiakat érő stressz szintje között, holott sokan úgy vélik, a férfiak jobban kötődnek kedvenc futballcsapatukhoz.

„Azok a rajongók, akik csapatukhoz erősen kötődnek, hatalmas stressznek vannak kitéve a mérkőzés nézése közben” – mondta el Martha Newson, az Oxfordi Egyetem társadalmi kohéziót vizsgáló kutatóközpontjának tudósa. „A kevésbé elkötelezett szurkolók is megtapasztalják a stresszt, de nem ilyen szélsőséges mértékben” – tette hozzá. Elmondta azt is: a szurkolók különböző stratégiákat alkalmaztak a stresszel való megküzdésre: az állapot feloldására sokan használták a humort vagy az ölelést, ennek köszönhetően pedig stressz-szintjük a mérkőzés végére lecsökkent a mérkőzés előttire.

Fontos ez, mondták a kutatók, hiszen a hosszan tartó magas kortizolszint hatására a vérerek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik, s a más hatások által eleve meggyen­gített szív könnyen sérülhet. Ráadásul a kortizol miatt az embereket olyan érzések öntik el, mintha katasztrófa fenyegetné őket vagy veszélyben lenne az életük. Korábbi statisztikai jellegű kutatások azt is kimutatták, hogy fontos meccsnapokon a szurkolók körében megnövekszik a szívrohamok száma – sorolta Newson, aki szerint a stadionokban a meccsek után tompítani kellene a fényeket és nyugtató hatású zenét kellene játszani. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2020-02-06: Család - :

Csapatjáték szerelemmel 2.

A házasság két ember közös, nagy csapatmunkája. Bár a munka kapcsán sajnos inkább a kellemetlen, izzadságszagú kötelesség jut eszünkbe, emiatt is jó mindezt a néhány nap múlva kezdődő Házasság Hete mottója kapcsán újragondolni: csapatjáték ez, de szerelemmel.
2020-02-06: Közélet - Fekete Réka:

Békétlenségek és okaik (Megyei kórház)

A sepsiszentgörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sebészeti osztályán személyzeti hiány miatt jelenleg csak a sürgősségi műtéteket tudják elvégezni, a reumatológia részlegen pedig a gyermeknevelési szabadságát töltő orvos idő előtti visszatérése körül alakult ki bonyodalom, amit úgy tűnik sikerült megoldani, s tán még pozitív hozadéka is lesz a történetnek, mert a korábbi egy szakorvos helyett ezentúl kettő fogja ellátni a reumás betegségekben szenvedőket. Mindkét osztály esetében érintett beteg emberek hívták fel lapunk figyelmét az ellátás akadozására. A helyzetről András-Nagy Róbert kórházmenedzsertől kértünk tájékoztatást.