Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sepsiszentgyörgy költségvetéseApró néppárti sikerek

2020. február 6., csütörtök, Közélet

Egyöntetű szavazással, az összes tanácstag támogatásával fogadta el a sepsiszentgyörgyi tanács a város idei költségvetését. Az előzetes egyeztetéseknek köszönhetően az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) két képviselője is igennel szavazott, bár az előző évek tapasztalatai miatt vannak kétségeik, hogy a tervezetben foglalt javaslataik megvalósulnak-e.

  • Kolcza István és Bálint József. A szerző felvétele
    Kolcza István és Bálint József. A szerző felvétele

Jónak találja Bálint József, az EMNP megyei elnöke, hogy Antal Árpád polgármester előzetes egyeztetéseken igyekezett megteremteni az összhangot, és így a különböző pártok javaslatai is bekerültek az idei költségvetésbe. Nagy összeg áll idén a város rendelkezésére, van miből gazdálkodni, több mindenre elég – jegyezte meg Bálint. Nem nyújtottak be hosszú igénylistát, tudták, azt átvinni úgyis lehetetlen, de két fontos javaslatuk – melyek meglátásuk szerint a város polgárainak biztonságát szolgálja – elnyerte az RMDSZ-es városvezetés és többség támogatását. Egyik az Oltmező és Brassói úti járdák kialakítására vonatkozik, mely ugyan nem szerepel tételesen a büdzsében, de benne van abban a nyertes pályázatban, amelynek finanszírozására még e hónapban aláírják a pályázatot és reményeik szerint hamarosan a munkálatok is megkezdődnek, és amely jóvoltából biztonságosabbá válik a két városszéli úton a gyalogos közlekedés. Másik javaslatuk az EMNP által beterjesztett árvízvédelmi terv további megvalósításait célozta, 500 ezer lejt különített el a tanács árkok tisztítására, vízelvezetők kialakítására több városrészen – számolt be Bálint József.

Kolcza István az EMNP sepsiszéki elnöke fenntartásaikat is megosztotta, számos problémát évek óta jeleznek, de megoldás ezekre mindmáig nem született. Megemlítette a József Attila utca városvégi részének csatornázását, a Büdös-kúthoz vezető 50 méteres járdaszakaszt, a Textil sétány közvilágítását, az Ág utcáról átterelt forgalom miatti zsúfoltságot, a gyalogátjárók hiányát a Bánki Donát utcában, de a sérelmek közé sorolta, hogy a városvezetésnek mindmáig nem sikerült termet biztosítania a szertornászok edzéseihez, bármilyen javaslattal álltak elő, mindeniket elutasították. Ezek mind apróságok, melyeket évek óta kérünk, de nem oldották meg, hogy is lehetnének akkor jelentősebb javaslataink – mondotta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2020-02-06: Belföld - :

Megbukott Ludovic Orban kormánya

Háromórás, heves és személyeskedésektől sem mentes parlamenti vita után megbukott a Ludovic Orban NLP-elnök által vezetett, alig három hónapja tisztségben levő kormány. A Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 261 képviselő és szenátor szavazta meg, az ellenzék tehát fölényes győzelmet aratott, mert 233 voks is elég lett volna a kabinet leváltásához.
2020-02-06: Kármentő - Váry O. Péter:

Divat /csemegézve/

Jegyzetünk első részében – Divat (tudományosan), Háromszék, 2020. február 4. – a névadás szokásairól, a tradíciók változásáról értekeztünk, majd sepsiszentgyörgyi példával élve megállapítottuk, tavaly a Háromszék fővárosának lakosságát gyarapító gyermekek körében a leggyakrabban adott utónevek a Hanna és Vivien, illetve a Bence, Ádám és Milán voltak (csak adalékként tesszük hozzá, hogy 2014-ben Magyarországon az utónevek „slágerlistáját” lányoknál a Hanna vezette, a Vivien a 24. helyen volt, míg a fiúk hasonló lajstromában a Bence név szintén az első, az Ádám a 4., a Milán a 9. helyet foglalta el).