Orbán Viktor: Magyarország stabil

2020. február 6., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország stabil ország, az egyetlen olyan európai állam, ahol 1990 óta nem volt előrehozott választás – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Rómában, az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján rendezett pódiumbeszélgetésen.

  • Orbán Viktor és Matteo Salvini, a Liga vezetője Rómában. Fotó: Benkő Vivien Cher
    Orbán Viktor és Matteo Salvini, a Liga vezetője Rómában. Fotó: Benkő Vivien Cher

Rámutatott, a magyar konzervatív vezetés abban különbözik sok más európai társától, hogy egyrészt a magyarországi kormánypártokon nincs olyan nyomás, hogy koalíciót alkossanak más pártokkal, ugyanis többségük van a parlamentben. Másrészt a médiavilág nem olyan, mint Nyugat-Európában, ahol a média 90 százaléka a progresszív liberálisoké és csak 10 százaléka a konzervatívoké. Magyarországon nagyobb az egyensúly, jelentette ki, úgy fogalmazva, hogy mindennek köszönhetően ő az a szerencsés az európai konzervatív politikusok között, aki azt mondhatja, amit gondol.

A populizmus vádjára Orbán Viktor úgy reagált: amikor fiatal volt, a populizmus azt jelentette, hogy egy politikus ígér valamit, de nem tudja megvalósítani. De ha egy politikus megígér valamit, és azt végre is hajtja, az nem populizmus, hanem demokrácia, közölte, példaként említve, hogy kormánya 2010-ben egymillió új munkahely létrehozását vállalta 10 év alatt, és most, 9 év után 860 ezer új munkahelynél tartanak.

A liberalizmust bírálva kifejtette: a liberális kormányok kétszer is kudarcot vallottak egy évtizeden belül. Először 2008-ban, amikor nem tudták kezelni a gazdasági válságot, majd 2015-ben, a migrációs válságkor, amikor kudarcot vallottak az állampolgáraik és az országhatáraik megvédésében. A liberális demokráciának ebben az értelemben vége, mivel a liberális kormányok elvi alapja ez a liberális demokrácia volt, mondta, hangsúlyozva, hogy valami új kell, liberalizmus helyett kereszténydemokrácia.

A migrációs krízissel kapcsolatban jelezte, hogy Magyarországon egyetlen muszlim migráns sincs, ezzel teljesen különbözik a nyugat-európai országoktól, ahol a muszlim közösség aránya nő, a keresztény közösség pedig csökken. A liberálisok szerint ez helyes, ők ugyanis nem szeretik a keresztény társadalmat, tette hozzá, megjegyezve, hogy ez az ő dolguk, de azt kérte, ne akarjanak ráerőltetni Közép-Európára egy ilyen folyamatot. Azt is jelezte ugyanakkor: a migrációs válság lehetőséget teremtett arra, hogy az identitásról beszéljenek, arról, kik vagyunk.

A kormányfő az Európai Unióról szólva kifejtette, hogy ma két eltérő megközelítés létezik: az egyik alulról szeretné építeni a kontinenst, ami a nemzetek egyfajta együttműködését jelenti; a másik koncepció szerint viszont felülről kell építeni Európát, ami egy föderalista, birodalomorientált megközelítés, amelyben nem szerepelnek szuverén államok. A versengés folyamatos e két hozzáállás között, és ez az oka a nyitott vitáknak az európai vezetők között – fűzte hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?








eredmények
szavazatok száma 288
szavazógép
2020-02-06: Világfigyelő - :

Szabad Györgyre emlékeztek

Átadták az Országgyűlés Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott Országgyűlés elnökének nevét viselő irodaházát a budapesti Kossuth téren tegnap. Avatóbeszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte: Szabad György mindig tudta, miként lehet a történelmi lehetőségből történelmi valóságot építeni.
2020-02-05: Sport - :

Siker a Marosvásárhelyi Sirius ellen (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A Kézdivásárhelyi SE könnyed sikerrel zárta tegnap esti mérkőzését, miután 75–50 arányban diadalmaskodott a Marosvásárhelyi Sirius együttesével szemben a női kosárlabda Nemzeti Liga középszakasz B-csoportjának 6. fordulójában. Szombaton a pontvadászat következő körében a kék-fehér mezes lányok a Konstancai Phoenix vendégeként lépnek pályára.