Mi, hol, mikor?

2020. február 7., péntek, Mi, hol, mikor?

Házasság hete
Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet. A házasság hetét ma már négy kontinens huszonegy országában ünneplik.

ERDŐVIDÉKEN hatodik alkalommal szervezik meg az ökumenikus rendezvénysorozatot február 9–16. között. Az erdővidéki keresztény egyházak és nőszövetségeik, illetve civil szervezetek összefogásával megvalósuló egyhetes rendezvény változatos programmal kapcsolódik a Kárpát-medencében már évek óta megszervezésre kerülő rendezvények sorába, amelyek a társas kapcsolatok jobbítását szolgáló módszereket és példákat kívánnak bemutatni, ezzel is biztatva mindenkit a házasságok tudatos gondozására. Egyedülállóknak és házasoknak, ifjaknak és felnőtteknek egyaránt hasznos tanáccsal és ötlettel, megerősítéssel szolgálhat ez a hét. A rendezvénysorozat nyolc napja alatt istentiszteletekre, előadásokra, filmvetítésekre, meghitt hangulatú vacsorára kerül sor. Továbbá családoknak, házaspároknak és fiatal pároknak szóló csoporttevékenységekre, illetve más érdekesnek ígérkező programokra várják az érdeklődőket Erdővidék tizenhárom településén.
A vasárnapi program Baróton: 10 órától a Vállalkozó Központban biliárdverseny házaspároknak és pároknak a BVSC biliárdszakosztálya szervezésében. Előzetesen jelentkezni vasárnap 9.30 óráig lehet Lázár Zoltánnál (0746 900 944). 11 órától Házasság heti nyitó istentisztelet a református templomban. A szertartás részeként köszöntik a 2019-ben keresztelteket és családjukat – közreműködik a Zathurecky Gyula Református Énekkar.
SEPSISZENTGYÖRGYÖN vasárnap 11 órától kezdődik a nyitó istentisztelet az unitárius templomban. A rendezvények ideje alatt gyermekfoglalkozást biztosítanak. A minden este részt vevő párok között egy wellness hétvégét sorsolnak ki.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében (színpadra épített nézőtér) ma 19 órától Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című előadás látható (rendező: Hegymegi Máté).
PÓDIUM SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT. A kovásznai Városi Művelődési Központ Pódium színjátszó csoportja ma 19 órától az esztelneki művelődési házban játssza a Szélhámosok című előadását, mely Nóti Károly Körmenet, Majd a Jegenye és Vikend bohózatai alapján készült (rendező: Lázár-Prezsmer Endre). Jegyeket az előadás előtt a helyszínen lehet vásárolni 10 lejért.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A fák titkos szíve című előadást ma 18 órától, szombaton pedig 11 órától játssza szabadelőadáson a bábszínház stúdiótermében, 5 év fölötti nézőknek. Belépőt foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél. Jegyek válthatók a helyszínen az előadás előtt fél órával.

Kiállítás
CSÉFALVAY ANDRÁS Jövőnk a sivatagban című kiállítását ma 19 órától nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben (Szabadság tér 2. szám). Megnyitóüzenetet mond Szalai Borbála. Cséfalvay András 1986-ban született, Pozsonyban él és dolgozik. Festészeti és matematikai tanulmányai után 2015-ben szerzett doktori fokozatot a Szlovák Képzőművészeti Egyetemen. 2009-ben elnyerte az Oskár Čepan-díj fődíját. Munkáit tudáselméletre, tudománytörténetre, az anyagi valóság és hasznos fikció kapcsolatára építi. Foglalkoztatja a halk hangok politikája, hogy miként lehet olyan hangokat beemeli a domináns diszkurzusba, amelyek képviselet nélkül maradtak: kulturális, emberi, állati, tárgyi kisebbségeket. A kiállítás március 22-ig látogatható hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 11–19 óráig.

Zene
ORGONAKONCERT. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban ma 18 órától Józsa Domokos, a nagyvárad–szöllősi plébániatemplom egyházzenei felelőse tart orgonakoncertet. A belépés ingyenes.
HANGVERSENY. A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvós­zenekar hangversenyt tart szombaton 20 órától a bitai kultúrotthonban. A hangversenyt táncmulatság követi.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 15.30-tól Ragadozó madarak – amerikai bűnűgyi akció-kalandfilm, román felirattal; 17 órától Latte és a titokzatos varázskő – német animációs kalandfilm, románul beszélő; 17.30-tól A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.45-től Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, román felirattal; 19 órától Valan – Angyalok völgye – magyar krimi, dráma, román felirattal; 21 órától Úriemberek – amerikai bűnügyi akciófilm, magyarul beszélő és Nyomorultak – francia dráma, krimi, thriller, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Tánc
BEKECS NÉPTÁNCSZÍNHÁZ. A kovásznai Művelődési Központban ma 19 órától a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház bemutatja Ember az embertelenségben című táncszínházi előadását (rendező-koreográfus: Tőkés Csaba Zsolt m. v.) A jegyek ára 25 lej. Helyfoglalás, jegyek elővételben a Városi Művelődési Házban ma 8–13.30 óráig. Érdeklődni a 0267 340 394-es és a 0744 364 250-es telefonon lehet.

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma 22 órától kezdődik a virrasztás az altemplomban, mely a reggeli 6.30 órás szentmisével zárul. A virrasztást a Mária rádió közvetíti.
ELŐADÁS JAPÁNRÓL. A sepsiszentgyörgyi evangélikus templom gyülekezeti termében szombaton 17 órától Tanizaki Seiko tart vetítéssel egybekötött előadást Japánról.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz vasárnap 16 órától a kovásznai központi református templomban.

Könyvbemutató a Fábián Ernő Népfőiskolán
A Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében A Kárpát-koszorú hegyei turistakalauz első kötetének, A Hargita hegység útikalauza című kötet bemutatójára kerül sor február 10-én, hétfőn 18 órától a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A baróti Tortoma Kiadó azzal a szándékkal indította a turistakalauz-sorozatot, hogy hegységenként bemutassa a Kárpátokat, Orsovától Dévényig. Meghívott: Zsigmond Enikő csíkszeredai geológus, a könyv szerzője, házigazda Balogh Zoltán református esperes, a Népfőiskola programszervezője; a szerző beszélgetőtársa Kisgyörgy Zoltán geológus, szakíró, lapunk főmunkatársa.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Daczó utcában és a Petrom töltőállomáson. Az esetleges kellemetlenségekért megértést és türelmet kérnek.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdióban ma 17.30-tól és hétfőn 18 órától társaságitánc-kurzus. Telefon: 0722 233 774.
RINGATÓ FOGLALKOZÁSOK. Erőss Judit vezetésével Ringató foglalkozásokat tartanak februártól Kovásznán is minden hónap első szombatján. Az első találkozó kivételesen február 8-án 11 órától lesz a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében.
EKE-TÚRA. A háromszéki EKE szombaton szalonnasütéssel egybekötött túrát szervez a következő útvonalon: Stadion–ezeréves erdő–Kölcze-puszta–Marinka puszta (szalonnasütés)–5-ös km –Szurduk-tető–Orotvány-tető–Pacé–Büdös-kút. Indulás 9 órakor a stadiontól. A túra hossza: 15 km. Túravezető: Dukrét Lajos.
VÁRTÚRA. Az EKE háromszéki osztálya vasárnap tartja II. honismereti vártúráját a következő útvonalon: lécfalvi Várhegy (Székelybánja)–Hegyes–Világlátó tanösvény–Besenyő. Távolság: 8 km. Megközelítése: személygépkocsikkal. Találkozás 9 órakor a sepsiszentgyörgyi Sugás Áruház előtt. Érdeklődni Jártó Gábornál a 0721 599 292-es telefonon.
MEGBESZÉLÉS. Az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület megbeszélést tart vasárnap 11 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban a lengyelországi kirándulásra jelentkezőknek.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Csíki utcai Dona 231-es (0372 407 231); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10–12 óráig a Sport utca 3/1/l/1-es cím alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465); szombaton és vasárnap 13–14 óráig a Mester-Nagy-rendelőben (a törvényszékkel szemben, telefon: 0745 791 109) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2020-02-06: Közélet - :

Kézdivásárhelyi nyertese van a budapesti döntőnek (Bocuse d`Or szakácsverseny)

A kézdivásárhelyi származású Veres István, a budapesti Babel étterem séfje és segédje, Molnár Bence nyerte a Magyar Bocuse d`Or Akadémia által a Hungexpón szervezett szakácsverseny döntőjét szerdán Budapesten. Ezáltal ők képviselik Magyarországot a májusban Tallinnban tartandó európai döntőn. A legjobb konyhai munkát elismerő különdíjat szintén Veres István kapta.
2020-02-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás