A kárpátaljai magyar oktatás megoldásáért

2020. február 8., szombat, Világfigyelő

Az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelv-megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi kijevi látogatásán.

  • Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba a sajtótájékoztatón.  Fotó: MTI
    Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba a sajtótájékoztatón. Fotó: MTI

Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni – fogalmazott Szijjártó a Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettessel közösen tartott, kijevi megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón. Elmondta: ismertette az erre vonatkozó magyar javaslatokat Anna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány a jószomszédi kapcsolatok újjáépítésében érdekelt Ukrajnával. – Azonban azt szeretnénk, ha néhány pragmatikus és praktikus sikertörténetet fel tudnánk építeni, ami segítene újjáteremteni a két ország közötti jó kapcsolatot. Ezért márciusra Budapestre összehívtuk a kormányközi együttműködési bizottság ülését – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a testület már hét éve nem ült össze, és egyetértettek abban ukrán partnerével, hogy már sürgető egy ilyen találkozó megtartása.

Budapest szeretné, ha ezen az ülésen sikerülne megállapodni legalább egy új határátkelőhely megnyitásáról. Szeretné azt is, ha meg tudnának állapodni a Magyarország által korábban felajánlott infrastrukturális hitelkeret felhasználásáról, a mezőgazdasági és egészségügyi együttműködés fejlesztéséről és a két ország által kibocsátott diplomák kölcsönös elismeréséről.

– Egyetértek Dmitro Kulebával abban, hogy mindketten sikertörténetté szeretnénk tenni Kárpátalját. Ezért mi készen állunk arra, hogy a Kárpátalján eddig folytatott gazdaságfejlesztési programunkat folytassuk, és továbbra is támogatást nyújtsunk a Kárpátalján működő oktatási, egészségügyi, kulturális intézmények működtetéséhez – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy ha ez az ülés jól sikerül, az megnyitja a lehetőséget Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi csúcstalálkozója előtt. Szijjártó Péter hozzáfűzte, hogy Magyarország továbbra is kész fenntartani az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatásait. Örömét fejezte ki, hogy a közeljövőben beindul a Budapest és Zaporizzsja közötti közvetlen légi járat, amivel már öt ukrán nagyváros is elérhetővé válik közvetlenül légi úton a magyar fővárosból.

Dmitro Kuleba elmondta, hogy a kisebbségek jogainak védelméről szóló, a kormány által megígért törvényjavaslatot a kulturális minisztérium készíti elő, ezt követően társadalmi vitára bocsátják. Hozzátette, egyelőre nem tudja, mikor kerülhet az előterjesztésre a parlamentben. Ugyanakkor közölte: Kijev mindent megtesz a kisebbségek védelmében, amit a nemzetközi kötelezettségek előírnak számára, és nem kívánja elodázni a törvény elfogadását.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón megköszönte Magyarországnak, hogy támogatja Ukrajna területi integrációját és azt a segítséget, amelyet az ukrán gyermekek rehabilitációjáért tett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2020-02-08: Belföld - :

Hírsaláta

KÍNÁBA NEM MEGY POSTA. Határozatlan ideig felfüggeszti a Kínába címzett küldemények kézbesítését a román posta – tudatja a társaság közleménye.
2020-02-08: Belföld - :

Napi tízezer aláírás kellene

Nagyon rosszul áll a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtés, további támogatókra lenne szükség – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja tegnap reggel.