Mi, hol, mikor?

2020. február 10., hétfő, Mi, hol, mikor?

Házasság hete Háromszéken
A február 9–16. között tartandó rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, s hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Idei mottó: Csapatjáték szerelemmel.

SEPSISZENTGYÖRGYÖN ma 18 órától „Baby on Board”... több csapatjáték, de hol a szerelem? címmel Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuták tartanak előadást az unitárius egyház tanácstermében. Kedden 18 órától Csapatjáték szerelemmel – kincskereső pároknak. Indulás és érkezés az unitárius templom konferenciatermébe. Az elsőnek befutó pár jutalomban részesül. Mácsafej-koncert: Rózsa illatával – megzenésített szerelmes versek. * A rendezvények ideje alatt gyermekfoglalkozást biztosítanak. A minden este részt vevő párok között egy wellnesshétvégét sorsolnak ki. * A Vártemplom új gyülekezeti termében február 13-án, csütörtökön 18 órától Erőszakmentes kommunikáció a házasságban címmel Róth Levente lelkipásztor tart előadást.
BARÓTON ma 18 órától a református altemplomban Beszélgessünk, de hogyan? címmel Ruszka Sándor lelkipásztor és felesége, Ruszka Margó magyar- és vallástanár (Kézdivásárhely) tart elő­adást. Házigazda: Tordai Árpád lelkipásztor. Kedden 12 órától a Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében Apa és anya jó csapat – rajzkiállítás-megnyitó a Gaál Mózes Általános Iskola II. osztályos tanulóinak munkáiból Dedu Hanna és Egyed Ágnes tanítónők közreműködésével. Házigazda: Bogyor Izabella gyógy­pedagógus, mentálhigiénés szakember. A kiállítás megtekinthető péntekig 10–15 óráig. 13 órától a Vállalkozó Központ gyűléstermében a Boróka Nyugdíjas Kör: Holtomiglan-holtodiglan  című fotókiállítás megnyitója Szőcs Szilárd fényképész (Erdőfüle) közreműködésével. A kiállítást megnyitja Tóth Anna református lelkipásztor, a Diakónia Keresztyén Alapítvány igazgatója. Házigazda: Dénes Kinga pszichológus, a Diakónia Keresztyén Alapítvány munkatársa. 19 órától az Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár Termében a Tortoma Önképzőkörön Kapcsolatban egy életen át: a házasság. Meghívottak: Antal Ildikó és Antal Attila pszichológus, pár- és családterapeuta házaspár (Csíkszereda). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.
BIBARCFALVÁN ma 19 órától a református gyülekezeti teremben filmvetítés: A bátorság emberei – amerikai filmdráma (2015). Házigazda: Fancsal Zsolt református lelkipásztor. Kedden ugyanott 19 órától játékok házaspároknak Pál-Hadnagy Ilona gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember (Bardoc) és Pál Szidónia szociálpedagógus, mentálhigiénés szakember (Barót) közreműködésével. Előzetes bejelentkezés a 0749 709 045-ös telefonszámon vagy a hadnagyilona@yahoo.com e-mail-címen. Házigazda: Fancsal Zsolt lelkipásztor.
NAGYAJTÁN ma 19 órától az Áldás Házában A nézeteltérések szorításában címmel Andorkó Rozália ny. tanárnő (Vargyas) tart előadást. Házigazda: Fekete Judit tiszteletes asszony.
SZÁRAZAJTÁN kedden 18 órától a helyi vendéglő emeleti termében Lélekápolás címmel Beke Boróka református lelkipásztor (Karatna) tart előadást. Házigazda: Kelemen-Karikás Árpád református lelkipásztor. Az előadást követően szeretetvendégség.
APÁCÁN kedden 18 órától az Apáczai Csere János Oktatóközpontban Problémák és megoldások a házasságban címmel Hompot Ferenc és Magdolna tart előadást (Sepsiszentgyörgy). Házigazda: Simon-Nagy Ilona evangélikus lelkész.
ERDŐFÜLÉN kedden 18 órától az elemi iskolában Illóolajok a házasságban címmel Boga Etelka aromaterápiás tanácsadó (Barót) tart előadást. Házigazda: Fosztó Katalin tanítónő.
MIKLÓSVÁRON kedden 14 órától a Gyenge Imre Elemi Iskolában A legjobb csapat: a család – rajzkiállítás-megnyitó a Gyenge Imre Elemi Iskola tanulóinak munkáiból. Házigazda: Nagy Adél tanítónő.

Kiállítás
MAGYAR TÖRTÉNELMI ZÁSZLÓK KIÁLLÍTÁSA. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete szervezésében kedden 17 órától az Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében tartják a magyar történelmi zászlók Ha én zászló volnék… című kiállításának megnyitóját. A kiállítást megnyitja: dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke. Házigazda: dr. Dimény Attila múzeumvezető. A kiállítás a budapesti Magyarság Háza és a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum támogatásával jött létre.

Színház
UDVARTÉR TEÁTRUM. Paul Pörtner Hajmeresztő című darabját (rendező: Barabás Árpád) február 11-én, kedden 13 órától diákoknak, 19 órától a Toldi-bérleteseknek, 12-én, szerdán 13 órától diákoknak, 19 órától pedig szabadelőadáson játssza a Vigadó Művelődési Ház nagytermében a kézdivásárhelyi színház.
HAHOTA. A marosvásárhelyi társulat Megáll az ész című szilveszteri produkcióját (rendező: Kovács Levente) Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében február 11-én, 12-én, 13-án és 14-én 17 és 20 órától láthatja a közönség. t Kovásznán az előadást február 25-én, kedden 17 és 20 órától a Művelődési Központban játsszák.

Bábszínház
ARIEL BÁBSZÍNHÁZ. A marosvásárhelyi bábszínház február 12-én, szerdán 10 és 12 órától a kovásznai Művelődési Központban bemutatja Vándor Miska című előadását. Jegyár: 8 lej.

Könyvbemutató
KOVÁSZNA. A Kárpát-koszorú hegyei turistakalauz sorozat első kötete, A Hargita hegység útikalauza című könyv bemutatójára kerül sor ma 18 órától a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében. A baróti Tortoma Kiadó azzal a szándékkal indította a turistakalauz-sorozatot, hogy Orsovától Dévényig hegységenként mutassa be a Kárpátokat. Meghívott: Zsigmond Enikő csíkszeredai geológus, a könyv szerzője, házigazda: Balogh Zoltán református esperes, a Népfőiskola programszervezője; a szerző beszélgetőtársa Kisgyörgy Zoltán geológus, szakíró, lapunk főmunkatársa.
ZABOLA. A zabolai Mikes-birtok Luxusistállójában kedden 17.30-tól mutatják be az útikalauzt. A szerzővel Kisgyörgy Zoltán beszélget.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő; 16.45-től Latte és a titokzatos varázskő – német animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal és 1917 – angol–amerikai háborús filmdráma, magyarul beszélő; 20.15-től Élősködők – koreai filmdráma, román felirattal; 20.45-től Ragadozó madarak – amerikai bűnügyi akció-kalandfilm, román felirattal. Szerdán: 15.30-tól Ragadozó madarak – amerikai bűnügyi akció-kalandfilm, román felirattal; 16.30-tól A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő és 17.30-tól magyarul beszélő; 18.45-től Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 20.45-től Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal; 21 órától Botrány – kanadai–amerikai életrajzi dráma, magyarul beszélő.

Zene
KAMARAZENE. Kedden 18 órától kamarazene-koncertet tart a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes: Molnár Tibor (elsőhegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Molnár József (brácsa), Zágoni Előd (cselló) az Árkosi Kulturális Központ koncerttermébe (Bástya Ház – Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). Meghívott művészek: Ferencz János (oboa) és Kelemen Antal (klarinét). A helyek száma korlátozott, jegyek (10 lejért) elővételben is kaphatóak 9–15 óráig.

Röviden
KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdió heti programja: ma 18 órától és pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától ba­lett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai és szerdai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától alakformáló aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 10 órától nyugdíjas XXL-torna, 19 órától alakformáló step. Telefon: 0722 243 234.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a Kovásznai Művelődési Ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
EZÜST AKADÉMIA. Sepsiszentgyörgyön február 11-én, kedden 17 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében és Kézdivásárhelyen február 13-án, csütörtökön 16.30-tól a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tart előadást Erőss Mária A fájdalom „története” (eredet, lefolyás, kezelés) a mozgásszervi betegségekben címmel 50 év fölötti, regisztrált személyeknek.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2020-02-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-02-10: Emlékezet - József Álmos:

Műkedvelő színjátszás (Mikó 160)

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium megalapításának 160. évfordulója alkalmából József Álmos helytörténész, a tanoda nyugalmazott tanára több részből álló, illusztrációkban gazdag sorozatában eleveníti fel az iskola történetének eddig kevésbé ismert mozzanatait: többek között az első világháború idején történteket, a kollégium étkezdéjét, a Borsszemjankó faliújságot.