A végleges rangsorolásra várnak a csernátoniak

2020. február 11., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra a tavalyi 16.4-es intézkedés (Piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása) keretében a kifizethetőnek nyilvánított pályázatok listáját. A listán szerepel a Csernátonban létrehozott partnerség is, a csoport pénteken kapta meg az értesítést.

  • A kézdivásárhelyi Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet már korábban nyert támogatást
    A kézdivásárhelyi Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet már korábban nyert támogatást

A pályázóknak öt nap áll a rendelkezésükre, hogy óvjanak, ha nincsenek megelégedve az elbírálás eredményével. A csernátoniak tavaly nyáron tették le pályázatukat. A vidékfejlesztési szakemberek véleménye szerint jó esélyük van arra, hogy felkerüljenek a néhány nap múlva nyilvánosságra hozandó végleges lista nyerő helyeinek egyikére. A csernátoni az ötödik partnerség a megyében, amely megpályázta a 100 ezer eurós maximális támogatást.

Az intézkedés keretében összesen 4,74 millió euróra lehetett pályázni. Az előző évekhez viszonyítva tavaly nagy volt a versengés, a meghirdetett határidőig 163 pályázatot tettek le. Az erre a célra elkülönített pénz gyakorlatilag csak 50 pályázati támogatás kifizetésére elegendő. A mostani kifizethető pályázati listán 64 pályázat szerepel (a letett 163-ból), összértékük 5,88 millió euró. Az országos vidékfejlesztési ügynökség megvárja az ötnapos óvási idő lejártát és azok elbírálásának eredményét, majd a kifizethetőnek nyilvánított pályázatokat rangsorolja az elért pontok alapján – így a csernátoniak is meg kell várják a végleges országos rangsorolást.

A 16.4-es intézkedés célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók és a forgalmazók (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók) közötti közvetlen, ún. rövid láncú közreműködés és ellátás kiépítését (a néha többszörösen is megjelenő köztes felvásárlók kiiktatásával), valamint a helyi piacok fejlesztését. A piaci szereplőknek (termelő, feldolgozó és forgalmazó) partneri szerződést kell kötniük. A támogatás a feldolgozó gépsorok, a feldolgozott mezőgazdasági termékek kiszállítására alkalmas klimatizált haszonjárművek vásárlására, bemutató­üzlet felszerelésére, számítástechnikai és elektrotechnikai felszerelések vásárlására, a késztermékeik reklámozására, pl. termékismertetést célzó összejövetelek szervezésének költségei, reklámkiadványok, reklámfüzetek nyomtatási költségei, reklám céljából létrehozott számítógépes honlap költségeinek kifizetésére, sajtóban, rádióban vagy televízióban megjelenő reklámok kifizetésére, a közös termékbemutatók és kiállításokon való részvétel költségeinek kifizetésére fordítható. A pályázott összeg egy része a partnerségi kapcsolat működtetési költségeinek, illetve az alkalmazott személyzet juttatásának kifizetésére is felhasználható.

Megyeszinten az előző években négy partnerség nyert egyenként közel 100 ezer eurós támogatást a helyi piacok fejlesztésére és a rövid láncú ellátás megvalósítására. Ezek az illyefalvi LAM Alapítvány által vezetett partnerség (a helyi feldolgozó tejtermékeinek reklámozása), a másik az Agrosic Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület által vezetett partnerség (kürtöskalácsot, hagyományos házikenyeret és mézes pogácsát reklámoznak), a harmadik egy szitabodzai partnerség (a tagok által termelt és előállított bió tejtermékek és húskészítmények reklámozása saját üzleten keresztül), a negyedik pedig a kézdivásárhelyi Kézdi Lacto Coop tejszövetkezet (Kézdi termék néven reklámozza tejkészítményeit). A LAM Alapítvány és az Agrosic által vezetett partnerség teljes egészében megkapta az igényelt, több mint 90 ezer eurós támogatási pénzt, a másik két partnerség pályázatának megvalósítása és kifizetése még folyamatban van.

A csernátoni csoportban öt termelő és a helyi tanács kötött egyszerű partneri szerződést. A támogatási összegből zöldségmosót és szárítót, válogató, csomagoló és címkéző gépsort szeretnének vásárolni. Csernátoni friss zöldség néven kívánják majd reklámozni a partnerek által megtermelt zöldségeket. A helyi tanács a termelő tagok számára ingyenes eladási helyet biztosít, szerepet vállal a rövid ellátási láncok előnyei­nek ismertetésében és a friss zöldségek reklámozásában.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2020-02-11: Gazdakör - Bokor Gábor:

A fiatal gazdákra összpontosítanak

Fiatal gazdáknak szervezett tájékoztató fórumot a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) falugazdász hálózata. Az eseményre az elmúlt szombaton került sor Torján, a községi kultúrotthonban közel száz fiatal gazda gyűlt össze. A szakemberek, gyakorló mezőgazdászok előadásai a mezőgazdaság több ágazatába nyújtottak betekintést, gyakorlati tanácsokat is szolgáltatva az érdeklődőknek.
2020-02-11: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Uzonban nem küszöb az esztendőforduló

Búcsúztatni a tovatűnt esztendőt és köszönteni az újat, idén is tiszte volt Ráduly István elöljárónak, de a tavaly megkezdett munka folytatása, az idei tervek-pályázatok beindítása nem ismer pihenőt. Ugyanúgy sorakoznak a feladatok, egyre gyorsabban peregnek a hétköznapok s a változó gazdaságpolitikai élet felé tekintve a mindennapi ember is azt mondja, csak éppen nehezebb, csak kellemetlen meglepetésekkel terheltebb ne legyen az új év a tavalyinál!