Megkezdődött a velencei karnevál

2020. február 11., kedd, Magazin

A Canal Grande csatornáján rendezett hajós felvonulással kezdődött az idei velencei karnevál szombat este, amely Játék, szerelem, bolondság címmel több százezer látogatót vár február 25-ig.

  • Óriás patkány vezeti a hajós felvonulást. Fotó: lapresse.it
    Óriás patkány vezeti a hajós felvonulást. Fotó: lapresse.it

Húszezren tolongtak a velencei rakpartokon, még többen a csatornákra néző ablakokban, teraszokon és tetőkön a farsangi időszakot megnyitó esti hajós felvonuláson. A kivilágított hajók, az óriás világító gömbök sokasága és a palotákra vetített fényjáték csodálatos hangulatot teremtett a velencei karnevál első estéjén. Több mint háromszáz jelmezes artista vett részt a vízen mozgó farsangnyitó előadáson. Vasárnap délelőtt a szintén hagyományos nappali hajós menet következett a velencei gondolákkal az élen. A menetet az óriás patkánnyá átalakított első ladik vezette: a papírból készített patkány a vízen élő Velence városa és a tréfás karneváli időszak jelképének számít. A február 25-re eső húshagyókeddig Velencében 150 farsangi program követi egymást nemcsak a történelmi városközpontban, hanem majdnem minden szigeten, múzeumban, színházban egészen a szárazföldi Mestréig. A legtöbb látogatót a következő hétvégén várják, február 16-án az Angyal repülésére, amikor a Szent Márk téri harangtorony tetejéről Velence legszebb lánya ereszkedik le kötélen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-02-11: Magazin - :

Dél-koreai film tarolt (Oscar-díj)

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.
2020-02-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megerősítik a megrongálódott tömbházat (Munkálatok a Domb utcában)

A Domb utcát és az utca 25-ös számú, földrengések által megrongált tömbházát is felújíttatja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Az utca korszerűsítésére a kivitelezési szerződést aláírták, a tömbház megerősítési munkálatait még a fejlesztési minisztériumnak is engedélyeznie kell.