Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Angela Merkel: közös úton Magyarországgal

2020. február 11., kedd, Világfigyelő

Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott – mondta Angela Merkel német kancellár tegnap Berlinben az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.

Merkel kiemelte, hogy az európai csúcstalálkozókat leszámítva legutóbb 2019 augusztusában Sopronban, a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen találkozott Orbán Viktorral, ami jól mutatja azt a közös utat, amelyet a két ország a berlini fal leomlása óta megtett. A gazdasági együttműködés is rendkívül szoros, és nemcsak Magyarországgal, hanem a visegrádi országcsoport egészével – tette hozzá a német kancellár a magyar kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

A magyar gazdaság fejlődése „nagyon-nagyon pozitív”, ami az EU-nak is tulajdonítható. Magyarország okos beruházások és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – mondta.

Az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a két ország eltérő helyzetben van, hiszen Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője. Azonban Németország keleti része, a volt NDK területe nem rendelkezik akkora gazdasági erővel, mint a nyugati tartományok, így Németország „nagyon jól megérti” a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait – közölte Angela Merkel. Elmondta: tárgyalnak az EU nyugat-balkáni bővítéséről is. Kiemelte, hogy Magyarország fekvése révén különösen érdekelt a térség országaihoz fűződő jó kapcsolatokban és a régió fejlődésében. A megbeszélés napirendjén biztonság- és védelempolitikai kérdések is szerepelnek, és tárgyalnak a migrációról is, amelyben „vannak közös pontok és eltérések is” a két ország álláspontjában.

Orbán Viktor leszögezte: biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell. Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget – mondta. Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa. Orbán emlékeztetett: 2018. júliusi találkozójuk alkalmával a kancellár egy „pozitív agendára” tett javaslatot, amely innovációs, digitalizációs, hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködést tartalmazott.

Most ennek az eredményeit is áttekintik. Az elmúlt években csúcsot döntött a magyar–német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót is meghaladhatja – fűzte hozzá Orbán. A miniszterelnök a megbeszélés további témájaként említette az EU bővítését. Úgy fogalmazott: „Magyarország szószólója a bővítésnek”. Az egész nyugat-balkáni bővítés kulcsországa Szerbia, a tárgyalásokat fel kell gyorsítani az országgal, mert felvétele garancia a térség stabilitására.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2321
szavazógép
2020-02-11: Belföld - :

Régi csapatával próbálkozik Orban (Kormányalakítás)

Múlt héten megbuktatott kormánya számára kért ismét bizalmat a parlamenttől tegnap Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, akit Klaus Iohannis államfő másodjára bízott meg kormányalakítással. A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó és a tisztségre ismét pályázó Orban a Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottságának ülését követően jelentette be: nem változtatott a miniszterek névsorán, a kormány programját pedig csak kiigazította. A parlament két házának szociáldemokrata elnökei bejelentették, alkotmányossági kifogást emelnek Orban újbóli jelölése kapcsán.
2020-02-11: Világfigyelő - :

Távozik a konzervatív pártelnök (Németország)

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből tegnap Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. CDU-s körökből származó sajtóértesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.