Magyar történelmi zászlók Kézdivásárhelyen

2020. február 12., szerda, Közélet

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében tegnap délután nyílt meg a magyar történelmi zászlókat felvonultató Ha én zászló volnék...című kiállítás.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A rendezvény házigazdája, Dimény Attila múzeumvezető elmondta: a Történelmi zászlósor vagy egyszerűen történelmi zászlók néven ismert zászlók együttese 1985 óta része a magyar katonai, állami és helyi ünnepségeknek. Eredetileg 1985. április 4-én, a Magyarország felszabadításának 40. évfordulója alkalmából rendezett díszszemlére készíttették el: akkor 17 darabból állt. A ma hivatalosan 23 darabból álló zászlósor a magyar hadi múlt legjellemzőbb zászlótípusait vagy a magyar hadtörténet leghíresebb korszakaihoz kapcsolódó zászlókat vonultatja fel. A Történelmi zászlósor nem minden tagját használják az ünnepségeken, hanem mindig az alkalomnak megfelelően válogatnak belőlük: például a március 15-i ünnepen mind a két 1848-as lobogó ott van, augusztus 20-án több az Árpád-házi zászló, az 1956-os ünnepeken pedig inkább a 20. század felé tolódik el az arány. A kiállításon a zászlósor 13 darabja látható. A zászlórekonstrukciókat a budapesti Magyarság Háza készíttette el 2019-ben és adományozta a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumnak, amiért köszönet illeti Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját.

A zászlósort tavaly ősszel a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság székhelyén mutatták be, majd idén január 7-től Madéfalván láthatta a közönség. A múzeumvezető azt is közölte, hogy Pozsony Ferenc egyetemi tanárnak köszönhetően tekinthető meg e kiállítás március elsejéig. A házigazda ezután felkérte Szekeres Attila István heraldikust, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökét (felvételünkön), hogy nyissa meg a zászlókiállítást. A zászló egy erős jelkép, jogi, valóságos vagy képzeletbeli személy, nemzet vagy eszme felismerését szolgáló megkülönböztető, egyéniesítő jelkép. A történelem folyamán a zászlók alakja változott. A heraldikus bemutatta a zászlókat, külön kitérve az azokon szereplő címerek jelentésére. A megnyitón közreműködött a Tanulók Klubja fúvószenekarának több tagja, akik Gyergyai Barna karnagy vezényletével magyar történelmi indulókat adtak elő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 108
szavazógép
2020-02-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Házasság hete Háromszéken
A február 9–16. között zajló rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, s hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A rendezvénysorozat idei mottója: Csapatjáték szerelemmel.
2020-02-12: Közélet - Iochom István:

Maszkások Csernátonban

A múzeumi év nyitányaként a csernátoni Haszmann Pál Múzeum idén is meghirdette január 6. és február 25. között, vízkereszttől húshagyókeddig a Maszkások múzeumpedagógiai tevékenységét. A délelőtti kétórás tevékenységre iskolás csoportok neveztek be.