Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hiányos a megye költségvetése

2020. február 14., péntek, Közélet

Kovászna Megye Tanácsának tegnapi soros ülésén elfogadták az önkormányzat és alárendelt intézményeinek költségvetését. Az idei büdzsé sokkal kisebb, mint a tavalyi, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnak csupán hét hónapra biztosítja a működését. Ennek legfőbb oka, hogy az állam, melynek a törvény értelmében 90 százalékban kellene finanszíroznia a szociális ellátást, a költségeknek sokkal töredékét osztotta le. A többi intézmény működése teljes évre biztosított, és a beruházásokat is folytatják.

  • A megye által fenntartott hidvégi öregotthonnak 86 lakója van. Albert Levente felvétele
    A megye által fenntartott hidvégi öregotthonnak 86 lakója van. Albert Levente felvétele

Tamás Sándor elnök hiányában helyettese, az ülést vezető Henning László alelnök mutatta be az idei költségvetést. Rámutatott, míg tavaly 346 millió lejből gazdálkodtak, idén csak 313 millióból. Külön kitért a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségvetésére. Törvény értelmében az intézmény büdzséjének 90 százalékát az államkasszából kellene biztosítani. Ez a módszer 2018-ban akadozott, nem teljesítették, a megye pótolta ki. Tavaly másként rendelkeztek, s a teljes összeget a megyeházának kellett biztosítania. Idénre visszatértek a régi rendszerhez.

Ennek értelmében az államnak 30 millió lejt kellene állnia, a megyeházának 3,3 milliót, a költségvetési törvényben azonban erre a fejezetre csupán 7,7 milliót hagytak jóvá az államkasszából. Mivel a megyei tanács számára elsődleges fontosságú a szociális háló fenntartása, az önkormányzat megemelte saját hozzájárulását, 18,5 millió lejt hagyott jóvá az intézménynek, de ez is csak hét hónapi működésre elegendő – hangsúlyozta az alelnök.

Ugyanígy, mivel a költségvetés véges összeg, a megyeháza különböző szövetségekben való tagsági díját 6, esetenként 7 hónapra tudták lefedni – mondotta Henning László.

Folytatják a háromszéki települések fejlesztési programját, melynek célja a kis települések népességmegtartó erejének növelése, a fiatalok helyben maradásának, illetve hazavonzásának ösztönzése.

A terveket négy fejezetben foglalták össze. Az első tartalmazza a beruházásokat, fejlesztéseket. Ezeket európai uniós pályázati támogatásokból, kormányprogramokból lehívott pénzekből, valamint saját költségvetésből finanszírozzák.

Folyamatban levő beruházások: a Baróttól Vargyason át Hargita megye határáig, valamint a Málnásfürdőről Baróton át Brassó megye határág tartó utak teljes felújítása, a Székely Nemzeti Múzeum főépületének felújítása, három családi típusú gyermekotthon építése, a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola korszerűsítése, az oltszemi Mikó-kastély felújítása, a málnásfürdői volt turisztikai központ újjáépítése, Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai kazánház átalakítása, Sepsiszentgyörgyön a Gyárfás Jenő Képtár munkálatainak folytatása. Ezeken kívül a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznál hat terv van folyamatban: a sürgősségi osztály bővítése, helikopter-leszállópálya kialakítása, tüdőbeteg-gondozó építése, a belgyógyászat épületének felújítása, stroke-­központ építése, valamint orvosi műszerek vásárlása és a csatornahálózat felújítása.

A kormánytámogatással készülő beruházások között utak, hidak, átereszek felújítása szerepel. Megkéstek a Nagyborosnyó és Bodzaforduló közötti út korszerűsítésével, mivel az építőiparban megemelték a minimálbért, ez pedig a munkálatok drágulását vonta maga után, de a szerződést már megkötötték, és legkevesebb 4 millió lejes hiánnyal számolnak.

A második fejezetben az egyházi ingatlanok építése, felújítása, felszerelése szerepel. Erre a célra idén is egymillió lejt fordítanak.

Harmadik a helyi életminőséget javító intézkedések fejezete. 2009 óta kezdtek el programokat a vidéki települések támogatására. Meghirdetett programjaikhoz a helyi önkormányzatoknak is a megye hozzájárulásával megegyező összeget kellett hozzáadniuk. Így 2009 óta 27 játszóteret újítottak fel, 2015 óta 11 óvoda és iskola újult meg, 2013 óta 14 990 iskolakezdő gyerek kapott iskolatáskát és felszerelést, 2014 óra 27 vidéki orvosi rendelőt újítottak fel. 2011 óta a községek polgármesteri hivatalai 120 pályázatot nyújtottak be vidéki kultúrotthonok felújítására, 42 sportbázist befejeztek. A vidéki könyvtárak korszerűsítésére tavaly indított programjukra egyelőre egy pályázat érkezett, remélik, felgyorsul a folyamat, mondta az alelnök. Az önkéntestűzoltó-szertárak felújítására, felszerelésének bővítésére hirdetett pályázatuk módosul. Mivel törvénymódosítás értelmében a tűzoltóegységeknek akkreditálásra van szükségük, ennek megszerzését fogják támogatni idén. A délutáni oktatás programjában 10 pályázat fut.

Idén is meghirdették a klasszikus pályázatokat, civil szervezetek kulturális, szabad­idős programjainak támogatására 1 millió lejt biztosítanak, ifjúsági programokra pedig 150 ezer lejt különítettek el.

A negyedik fejezet a szociá­lis gondoskodás. A tej-kifli-alma programra 4 millió lejt fordítanak. Újdonság, hogy idén Málnáson, Mikóújfaluban és Bereckben 646 tanuló meleg ebédjét biztosítják 812 ezer lej értékben. A megyeháza 1024 gyerekről, 6290 fogyatékkal élő személyről gondoskodik. 86-an laknak a hidvégi öregotthonban. 1 millió lejjel támogatják a Diakónia Keresztyén Alapítvány, a gyulafehérvári Caritas háromszéki szervezete és a Vöröskereszt megyei fiókjainak gondozói programjait, amelyek 80 településen több mint 1300 embert látnak el.

A tanácsülésen elfogadták a megyei alárendeltségű közintézmények költségvetését is, továbbá jóváhagyták a jövedelemadóból visszaosztott, illetve az áfából leosztott hányadok területi-közigazgatási egységek szerinti elosztását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1138
szavazógép
2020-02-14: Máról holnapra - Farkas Réka:

Sikerek és kudarcok

A nagy bukaresti összevisszaságban, amikor új szövetségek születnek, az ellenfelek hirtelen baráttá válnak, az eddigi partnerek pedig ellenséggé, rég nem látott mértékben dübörög a parlamenti törvénygyár, a kormány sürgősségi rendeletek áradatával szabályozna általa fontosnak vélt ágazatokat, az alkotmánybíróság pedig gondos apaként osztogatja nevelő célzatú nyakleveseit, buksisimogatásait.
2020-02-14: Közélet - :

Vargyason Imets Lajos az RMDSZ polgármesterjelöltje

Közel harminc küldött jelenlétében tartott választmányi ülést a vargyasi RMDSZ, ahol Imets Lajos személyben nevesítette polgármesterjelöltjét a soron következő önkormányzati választásokra. Imets Lajos korábban még EMNP-s színekben alpolgármesteri tisztséget töltött be Vargyason Ilkei Ferenc községgazda utolsó, 2008 és 2012 közötti mandátuma idején. Négy évvel ezelőtt az RMDSZ jelöltjeként alulmaradt Sütő Levente Lehel jelenlegi polgármesterrel szemben.